Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2015 15:44 | Správy | Peniaze
Video

Rušenie bezplatnej MHD pre postihnutých: Nesrovnal oznámil, čo chce s problémom robiť

Primátor hlavného mesta tvrdí, že jeho postoj bol od začiatku diskusie k tejto téme jednoznačný a deklaroval ho už aj na júnovom mestskom zastupiteľstve.

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal predloží na septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva riešenie cestovania zdravotne ťažko postihnutých (ZŤP) občanov v MHD tak, aby eliminoval dosah zavedenia III. etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) na túto skupinu obyvateľstva. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Primátor hlavného mesta tvrdí, že jeho postoj bol od začiatku diskusie k tejto téme jednoznačný a deklaroval ho už aj na júnovom mestskom zastupiteľstve. "A to, pomôcť zdravotne postihnutým občanom a upraviť tarify, ktoré nastavilo bývalé vedenie mesta ešte v decembri 2012. Chcem napraviť toto nepríjemné dedičstvo," povedal Nesrovnal.

Mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva, po ktorom volajú niektorí mestskí poslanci, podľa jeho slov nič nerieši, pretože v tejto chvíli sú dôležité rokovania s partnermi Bratislavskej integrovanej dopravy tak, aby sa mohli upraviť otvorené otázky.

 

"Každý poslanec veľmi dobre vedel, za čo hlasoval, materiál prešiel viacerými komisiami a bol vopred k dispozícii na preštudovanie," upozornil primátor. Ako poznamenal, v septembri predloží mestským poslanom návrh riešenia tohto problému. Prijatie prechodného opatrenia v roku 2012 nebolo podľa jeho slov koncepčným riešením a situáciu riešilo len dočasne.

Bratislavská samospráva momentálne pracuje na diferencovaní zliav podľa charakteru a rozsahu zdravotného postihnutia, sociálneho postavenia či trvalého pobytu na území hlavného mesta. V tomto smere bude mesto spolupracovať aj s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Cieľom vedenia mesta je udržať systém integrovanej dopravy postavený na jednotných podmienkach pre cestujúcich, ale aj spravodlivý prístup napríklad k zdravotne ťažko postihnutým cestujúcim.

Nesrovnal však tvrdí, že integrovanú dopravu hlavné mesto potrebuje, pretože sem každý deň prichádzajú desaťtisíce cestujúcich z okolia a zahlcujú dopravu. "Integrovanú dopravu preto musíme spustiť, je to obrovský krok vpred. Jej podmienky však nemôžu obmedzovať niektoré skupiny ľudí, ktorí MHD využívajú," povedal primátor.

Mestskí i krajskí poslanci schválili v júni spustenie III. etapy IDS BK aj zmeny v zľavách v MHD. Zdravotne ťažko postihnutí by tak už od jesene nemali cestovať v bratislavskej MHD zadarmo, ale zaplatiť si polovicu z ceny cestovného lístka. Zľavy by sa mali zrušiť aj pre darcov krvi či účastníkov protifašistického odboja. Zmeny majú začať platiť najneskôr od 1. novembra tohto roka.

Podľa bývalého bratislavského primátora Milana Ftáčnika sa Nesrovnal nezachoval férovo, a to najmä voči zdravotne postihnutým, pretože počas diskusie na júnovom zastupiteľstve poslancov neupozornil, že materiálom o schválení zavedenia III. etapy IDS BK sa rušia alebo znižujú aj zľavy pre cestujúcich v MHD.

Spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava (BID), ktorá je koordinátorom projektu integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji, predčasom TASR informovala, že situáciu v súvislosti so zmenami v cestovnom pre ZŤP, členov protifašistického odboja či držiteľov Jánskeho plakety vníma citlivo. Problematikou zliav sa podľa spoločnosti zoberajú všetci partneri IDS BK od roku 2012, kedy odsúhlasili zjednotenie tarifných podmienok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Viceprezidentka Kamala Harrisová.
Harrisová zúri! Trumpa označila za NEPRÍČETNÉHO: Jeho vyjadrenia o Hitlerovi ju nenechali chladnou
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová prezradila, čo bude jej najvyššia priorita: Rozšíri sa EÚ? TOTO sú jej slová
hacker in hoodie typing code in program using laptop in dark studio
Hrozné, čo sa vo Fínsku deje: Ministerka vnútra Ranneová hovorí o prepojení na Rusko
Na snímke ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Šimkovičová OBHAJUJE novú hymnu: Hovorí o ambicióznom projekte! Verejnosti dala SĽUB
Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová (Smer-SD) a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS)-
Smeráčka Beňová o NOVEJ hymne: NÁKLAD, ktorý Šimkovičovú nepoteší! Som za, ale len ak...
Sú mačky múdrejšie ako batoľatá? (ilustračné foto.)
Géniovia zvieracej ríše: Vedci testovali štvornohých miláčikov! PORAZIA dokonca aj malé deti
Tomáš Bezdeda a jeho manželka Ivana.
Foto
Tomáš Bezdeda sa pochválil krásnou NOVINKOU: Narodil sa im syn! FOTO priamo z pôrodnice
Emma Acko
Foto
Tehotná Emma VYPADLA z paneláku: Na mieste bola mŕtva! Bábätko zachránili, ako na tom je?
Police officer standing guard over seized packages of drug
Desať Iráncov odsúdili na doživotie: Opletačky s drogami! Čítajte, čo majú za ušami
(ilustračná fotografia).
Investigatíva o maloletých migrantoch získala OCENENIE: Ich zistenia naháňajú hrôzu! Ohavné, čo zažívajú
Maja prežila len vďaka všímavému partnerovi.
Foto
Tehotná Maja večer zaspala a začala chrápať: Budúci otecko si všimol detail a hneď vedel, že je zle!
Mikaela maródi spolu s priateľom Alexom Kildem.
Foto
Na lyže sa tak skoro nepostaví: Zdravotný stav Shiffrinovej snúbenca sa skomplikoval!