Pri ich výbere často rozhoduje príchuť, ale aj cena. Mali by ste však byť opatrní a s ich pitím to nepreháňať. Obsahujú veľa cukru a s ním sa spája množstvo ochorení. Ktoré sirupy obsahujú najviac ovocnej šťavy, odhalili odborníci z českého časopisu dTest.
Koncentráty na prípravu nápojov sa medzi sebou líšia. Ukazovateľom pri ich výbere by nemala byť vždy len cena. Zákazníkovi sa určite oplatí dôkladne prečítať etiketu, najmä zloženie. „Všeobecne platí, čím menej zložiek výrobok obsahuje, tým lepšie,“ uviedla Vanda Jarošová z českého časopisu dTest.
Je dobré vyhýbať sa konzervantom, ako je sorban draselný. Na trhu totiž nájdete aj fľašky, ktoré ho neobsahujú. Rovnako si pri čítaní preštudujte podiel ovocnej šťavy. Pri teste malinových sirupov sa odborníci pozreli na obsah ovocnej aj malinovej zložky. Najlepšie zo šiestich hodnotených dopadol Happy Day, ktorý obsahuje až 17 % malinovej a 20 % ovocnej zložky. Naopak, malinovú šťavu by ste márne hľadali v sirupe Solevita, ktorý predáva sieť Lidl. Celkovo dTest hodnotil 16 malinových sirupov, výsledky nedávno zverejnil na svojej stránke.
(kliknite pre zväčšenie)
Vo fľašiach sa skrýva nebezpečné sladidlo
Katarína Skybová, kompliment, Inštitút redukcie a prevencie nadváhy
- Sirupy majú veľmi podobné zloženie. Obyčajne obsahujú cukor, glukózový sirup alebo glukózovo-fruktózový sirup, ovocnú šťavu z ovocného koncentrátu, pitnú vodu, ovocnú arómu, farbiace ovocné a rastlinné extrakty, kyselinu citrónovú, regulátor kyslosti a iné prídavné látky.
Nápoj, ktorý si z nich po zriedení vodou pripravíme, okrem cukru nedodá žiadne ďalšie látky. Príjem sladkých nápojov je rizikový, ako na to poukazujú medicínske štúdie. Okrem nadmerného príjmu energie a vzniku nadváhy a obezity sa zistilo, že vysoký pravidelný príjem fruktózy zvyšuje hladinu krvných tukov.
Sirupy, a je jedno, či sú viac, alebo menej kvalitné, by sme piť nemali. Namiesto nich si radšej pripravme nápoj z čerstvej ovocnej šťavy, ktorý dodá cukor v prirodzenej forme a aj mnohé prospešné bioaktívne látky. Vhodné sú aj chladené ovocno-zeleninové koncentrované šťavy.
Vyskúšajte domáci sirup
Potrebujete:
Veľké vedro plné mäty (asi 8 litrov)
2 litre vody
2 citróny bez šupky
800 g hnedého cukru
Postup:
*Do prevarenej a vychladnutej vody dáme nakrájanú mätu a citrón
*Necháme dva dni luhovať
*Zmes dáme do hrnca, necháme zovrieť a varíme 15 minút
*Dôkladne preceďte
*Pridáme cukor a varíme, kým zmes nezhustne
*Lejeme do sterilizovaných fliaš a uskladníme v chladničke