Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2015 12:02 | Správy | Zahraničné správy
Video

Majú mať slovenskí turisti obavy? Islamský štát chce útočiť na Chorvátsko!

Je dôvod na paniku? Teroristické hnutie Islamský štát v stredu zverejnilo video oznamujúce plány svojich členov prísť do balkánskych krajín, vrátane Chorvátska obľúbeného Slovákmi. 

Neznámy hlas v srbčine hovorí, že obyvatelia týchto štátov by sa na príchod teroristov mali tešiť. Na hrozbu už reagovali poprední predstavitelia Srbska a Chorvátska. V ich oblasti žije pritom viac ako dva milióny moslimov, ktorým výzva teroristov bola určená. Navyše minulý týždeň v Kosove zatkli piatich teroristov. Nový Čas zisťoval u odborníkov, či sú hrozby reálne, alebo ide len o ich propagandu. Islamisti sa chystajú do Európy. Po tohtoročných útokoch na obyvateľov Starého kontinentu vo Francúzsku a v Tunisku, by chceli v zákernom boji pokračovať. Teraz oznámili na videu svoje nové plány. „Radujte sa, na Balkán sa blížia lepšie časy, blížia sa moslimovia, sme Islamský štát,“ hovorí neznámy hlas. Ešte pred mesiacom, keď mal bosnianske Sarajevo navštíviť pápež František, teroristi vyzvali na svätú vojnu na tomto území.

Plánujú inváziu

Radikáli vo videu detailne označili štát za štátom, ktorých sa chcú na Balkáne zmocniť. Chorvátsko by bolo druhé v poradí. K vyhrážkam sa vyjadrili aj bezpečnostné zložky zasiahnutých štátov, podľa ktorých reálna invázia nehrozí. Rovnakej rétoriky sa zatiaľ drží aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. „Cieľom extrémistov a radikálov z tzv. Islamského štátu je zastrašovanie a šírenie neistoty. Úrady všetky relevantné hrozby terorizmu vyhodnocujú a prijímajú potrebné opatrenia,“ povedal hovorca rezortu Peter Stano.

„Chorvátske úrady v súvislosti s výhražným videom údajných členov tzv. Islamského štátu preverujú zdroje informácií na YouTube a zdôrazňujú, že bezpečnostná situácia a ochrana turistov sú pod dobrou kontrolou,“ informoval Stano o ich postupoch.

 

Pokus o útok

V poslednom období sa radikáli nebezpečne priblížili k Európe. Pred niekoľkými mesiacmi zahraničné médiá publikovali fotografie z istej dediny v Bosne a Hercegovine, kde miestni moslimovia vyvesili do okien vlajky kalifátu. Minulý týždeň polícia zatkla v Kosove piatich ľudí podozrivých z pokusu o teroristický útok. „Plánovali vyliať jed do vodnej nádrže v hlavnom meste Priština. Cez minulý víkend sme z bezpečnostných dôvodov prerušili dodávky vody desiatkam tisícov obyvateľov,“ informovali miestne úrady. K celkovej napätej atmosfére neprispel ani stredajší útok teroristov na Stredozemnom mori, keď z egyptského pobrežia vypálili raketu na hliadku miestnej lode. Napriek mohutnému výbuchu nikto z námorníkov nezomrel.

Otvoriť galériu

Hrozbou sú osamelí jazdci

Podľa analytika Iva Samsona situácia zostane v najbližšom období rovnaká. „Výpovede nemajú žiadnu hodnotu. Chorvátsko je kryté Európskou úniou a je členom NATO. Preto akýkoľvek útok by znamenal vyhlásenie vojny všetkým krajinám NATO. Video je jedným z výkrikov Islamského štátu, ktorými si mobilizuje svojich ľudí, nadšencov z celého sveta,“ povedal Samson.

Podľa odborníka na rozdiel od priamej invázie k realite má bližšie hrozba útokov individuálnych jedincov. „Pre Európu by bolo veľmi nepríjemné, keby sa Islamský štát pustil do teroristických útokov podľa vzoru al Káidy. V takomto prípade by išlo o zviditeľnenie, a nie o pokus získať nové územia. Útoky sú kontraproduktívne, stmeľujú ľudí v krajine a zvyšujú odpor,“ uzavrel Samson, podľa ktorého by podobné správy nemali narušiť dovolenkové plány Slovákov.

Otvoriť galériu

Vyhrážky aj Slovensku

Na začiatku júla sa na jednom z 90-tisíc účtov Islamského štátu na sociálnej sieti objavila koláž s vlajkami 26 krajín z celého sveta, ktoré považujú za nepriateľov. Medzi ôsmimi európskymi figurovalo aj Slovensko. Nie je dosiaľ známe, prečo si radikáli vybrali práve našu krajinu, ktorá je súčasťou NATO. Vlajka samotného spoločenstva na obrázku tiež nechýbala. Podľa informácií Nového Času slovenské bezpečnostné zložky sa tejto hrozbe venujú a prešetrujú ju.

Dovolenkári sa zatiaľ neboja

Podľa oficiálnych štatistík ročne cestuje do Chorvátska viac ako 350 000 slovenských turistov. Ďalšie tisíce smerujú do okolitých balkánskych štátov. Nový Čas sa spojil s tými, ktorí svoju dovolenku plánujú v najbližších dňoch a aj s turistkou priamo z centra diania.

Otvoriť galériu
Róbert Báleš (36), Bošany
Zdroj: reuters, anc
Otvoriť galériu
Martina Šulová (35), Čadca:
Zdroj: reuters, anc
Otvoriť galériu
Róbert Báleš (36), Bošany
,,Určite to neovplyvní našu dovolenku do Chorvátska, inak by sme museli potom sedieť doma. Ak by sa tam však niečo stalo ako v Tunisku, tak by som tam svoju ženu už určite neposlal.“
Martina Šulová (35), Čadca:
,,Do Chorvátska tento rok pôjdeme, ako sme si to naplánovali. Tieto nové informácie nás neovplyvnili rovnako ako ani útoky v Tunisku z minulého mesiaca.“
Andrea Pagáčová (43), Ladce: 
,,Nachádzam sa momentálne v Čiernej Hore. Neboli sme zatiaľ informovaní o ničom. Správy ani nesledujeme, sme spokojní, je tu veľmi dobre. Nezaregistrovala som, aby tu turisti o niečom takom hovorili. Nikto nám nevravel, že by mal byť na balkánske krajiny útok.“
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Smrť ženy vo Vranove nad Topľou: Polícia obvinila 64-ročného muža zo zločinu vraždy
Na snímke bobistka Patrícia Tajcnárová a rýchlokorčuliar Lukáš Steklý.
Foto
Výmena športovcov medzi bratskými národmi: Česi získali krásku, Slováci šampióna!
Harry sa k surfovaniu dostal vďaka lekciám, ktoré mu darovala Meghan
Foto
FOTO Takto princa Harryho nepoznáte: Darček od Meghan z neho spravil riadneho frajera!
minister práce Erik Tomáš
Minister Tomáš ide po krku falošným maródom: „Práceneschopní“ stoja štát milióny eur
Populácia medveďov narastá o 30 % ročne.
Aktualizované
Medveď napadol človeka v obci Kanianka: Polícia prosí o opatrnosť
Peter Pellegrini.
Pellegrini si dal záväzok: Prezident plánuje navštíviť každý okres na Slovensku
(ilustr. foto)
Vodárne pripomínajú dôležitú vec: Kanalizácia nie je odpadkový kôš! Odpad spôsobuje veľké problémy
Hana Lasicová je na svoju mamu nesmierne pyšná.
Foto
Významné ocenenie pre Magdu Vášáryovú: Aha, čo prezradila hrdá dcéra Hana!
Jozef Gregor Tajovský
FotoVáš Tip
Výročie narodenia Jozefa Gregora Tajovského prinesie novinky: Predstavia poštovú známku a ešte čosi navyše!
Stredoškoláci sa u nás najčastejšie uplatňujú v priemyselnej výrobe.
Potrebuje váš školák pomoc s výberom strednej? V Bratislave sa čoskoro uskutoční Deň župných škôl
Liam Payne a Kate Cassidy.
Foto
Smrť Liama Payna († 31): Jeho partnerka PRVÝKRÁT prehovorila! Slová, z ktorých puká srdce
Hasičské auto (ilustr. foto).
V Humennom strom zavalil človeka: Na mieste zasahovali hasiči