Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2015 14:31 | Správy | Domáce správy
Video

5 rokov existencie zákona o občianstve: Koľko ľudí zatiaľ pripravil o slovenský pas?

Najčastejšie stratili ľudia slovenské občianstvo prijatím českého (382). 

Zákon o štátnom občianstve pripravil za päť rokov (od 17. 7. 2010 do 16. 7. 2015) o slovenský pas 1127 ľudí. Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR.

O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo nemecké (230), rakúske (165), britské (97), maďarské (62), americké (37), nórske (29), belgické a holandské (obe po 24), írske (14), talianske (13), švajčiarske a kanadské (obe po 10), austrálske a francúzske (obe po 6), fínske a švédske (obe po 3), islandské, čínske, poľské a ruské (všetky po 2), ukrajinské, dánske, novozélandské a izraelské (všetky po 1).

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu.

 

Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Súčasnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je protiústavná, alebo nie je. Ministerstvo vnútra avizovanú zmenu zákona dosiaľ nepredložilo.

Od februára tohto roka je účinné nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. Umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie.

Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva SR, a na spôsob a podmienky, akými žiadateľ cudzí pas nadobudol. "Najmä na existenciu podmienky povoleného, evidovaného alebo registrovaného pobytu v cudzom štáte v čase nadobudnutia cudzieho štátnehoobčianstva," uviedlo ministerstvo.

Rezort pripomína, že chcel nariadením vyjsť v ústrety občanom, ktorí pre tvrdosť zákona prišli o slovenské občianstvo. "Podľa nášho názoru je takéto riešenie lepšie, ako ďalej čakať na prijatie novely zákona o štátnom občianstve, keďže v súčasnosti nevieme odhadnúť, v akom časovom horizonte bude zákon prijatý," poznamenal rezort vnútra.

Vrátenie slovenského občianstva

O vrátenie slovenského štátneho občianstva požiadalo za päť a pol mesiaca platenia výnimky (od 1. 2. 2015 do 16. 7. 2015) 53 bývalých občanov SR. Ôsmi zo žiadateľov už majú slovenský pas späť. Ide o českých občanov. TASR to potvrdil Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR. Ostatné žiadosti rezort vybavuje. Trinásť žiadostí prišlo z Českej republiky, dve z Maďarska, dve z Austrálie a jedna zo Spojených štátov amerických. Zvyšných 35 zo slovenských miest.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Do tejto sezóny vstupuje náš obranca s novým číslom 17.
Foto
Vedenie New Jersey rozhodlo: Bude Šimon Nemec pokračovať v NHL?
Izrael už viackrát útočil na štvrte Bejrútu.
Najprv výzva na evakuáciu, potom... Izrael znova útočil na južné štvrte Bejrútu
Hungarian parliament in Budapest, in the bank of Danube.
V Budapešti chystali niečo nebezpečné: Upozornili na to tajné služby, Maďari hneď konali!
Foto
Slovanu budú chýbať viaceré opory, Weiss st. však neskladá zbrane: Gironu máme prečítanú!
Belgické letisko Charleroi (ilustračné foto).
Druhé najväčšie belgické letisko ruší v utorok všetky odlety: Dotkne sa to 16-tisíc ľudí!
 Influencerka zo Surrey sa so svojou manželkou zosobášila v septembri.
Foto
Nevesta zverejnila fotky zo svadby a vtom to prišlo: Je PEDOFILKA?! Má to jeden háčik...
Na Instagrame má už 1,1 milióna sledovateľov.
Foto
Z Paríža ju vyhodili, teraz buduje novú kariéru: Olympijská hviezda predáva pikantné zábery!
(ilustračné foto).
Českí lekári zrušili plánovaný protest, rezort zdravotníctva im pridá
Jej štyri dcéry, deväťročná Sophia, šesťročná Giuliana, trojročná Mia a štvortýždňová Valentina, sa narodili všetky 25. augusta.
Foto
Brunetke sa podarilo niečo neuveriteľné: Šanca, že sa to stane, je 1:17 miliardám!
Asteroid bol prvýkrát spozorovaný 7. augusta.
Na oblohe sa zjavila záhadná hviezda, ľudia dostali paniku: Blíži sa príchod Mesiáša?!
Český premiér Petr Fiala.
Babiš uzavrel dohodu so Slovenskom o kauze ŠtB: Český premiér ostro zareagoval!
(ilustračné foto)
Hokejový svet zasiahla smutná správa: Navdždy odišiel legendárny útočník