Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.07.2015 09:57 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Najznámejšie úlohy Magdy Pavelekovej († 84): Vtipmi získala najväčšie ocenenia

Magda Paveleková († 84), ktorá odišla do divadelného neba, za svoj život účinkovala v nespočetnom množstve divadelných hier, muzikálov, filmov či televíznych relácií. 

Azda najslávnejšiu úlohu, ktorú si zahrala vo viac ako tisíctristo reprízach, bola jej postava matky predstavenej v muzikáli Mníšky. Prvá dáma slovenského humoru však bavila Slovensko dlhé roky nielen svojím nezameniteľným humorom, ale i svojou bezprostrednosťou, talentom a veľkým srdcom, ktoré preniesla do všetkých svojich hereckých úloh. Odišla nezabudnuteľná herečka a zabávačka, ktorá sa navždy zapísala do sŕdc divákov.  

Miazgovci (1968)

Maďarský kreslený seriál zložený z troch 13-dielnych sérií bol v 70. a 80. rokoch minulého storočia mimoriadne obľúbený nielen v Maďarsku, ale aj na Slovensku, v Česku, Nemecku a Taliansku. Paveleková v nich dabovala postavu Pauly.

 

Pacho, hybský zbojník (1975)

Otvoriť galériu
V komédii Pacho, hybský zbojník.
Zdroj: Ivan Kostroň, rtvs, mp, anc
 

Dnes už legendárna slovenská komédia, v ktorej si s úspechom zahrala aj Magda Paveleková, sa stala jedným z našich divácky najobľúbenejších filmov.

Sváko Ragan (1976)

Režisér Martin Ťapák obsadil do tohto obľúbeného trojdielneho filmu aj herečku Magdu Pavelekovú, ktorá si zahrala so skvelým umelcom Jozefom Kronerom. Ten stvárnil hlavnú postavu sváka Ragana. Hneď po uvedení na televízne obrazovky si film našiel veľa priaznivcov.

Múdry Maťko a blázni (1984)

Televízna komédia, ktorá chytila za srdce veľa divákov, bola nakrútená na motívy Pavla Dobšinského. Majda si v tejto inscenácii zahrala po boku Stana Dančiaka, Zity Furkovej, Evy Pavlíkovej, Dušana Kaprálika či Vilmy Jamnickej.

O psíčkovi a mačičke (1992)

Otvoriť galériu
V tejto televíznej inscenácii podala Magda Paveleková spoločne s kolegami Milanom Lasicom a Jozefom Kronerom excelentné výkony. O ich nadaní a skvelom zahraní postáv svedčili aj mnohé pozitívne ohlasy divákov.

Bonzáčik (1997)

V druhom roku života Markízy Majda bravúrne moderovala reláciu Bonzáčik, kde si pozývala deti populárnych osobností, aby „bonzovali“ na rodičov.

Inkognito (2003)

Otvoriť galériu
Humoristka bola súčasťou zábavnej šou päť rokov. Spoločne s Adym Hajdu, Emilom Horváthom ml., Marošom Kramárom, Jankom Kronerom, Kamilou Magálovou, Jozefom Vajdom či Zdenou Studenkovou hádali v relácii Vlada Voštinára povolania hostí. Do novej série, ktorá sa začala tento rok, však už herečku JOJ nepozvala.

Mníšky (2004)

Otvoriť galériu
Paveleková hrala v muzikáli Mníšky rolu matky predstavenej desať rokov. Ako tvrdila, bola to jej najkrajšia postava. Po tom, ako sa vo svojich osemdesiatich troch rokoch rozhodla z divadelného javiska odísť, začala ju alternovať jej dobrá kamarátka Gizka Oňová.

Vtipmi získala najväčšie ocenenia

Otvoriť galériu
V roku 2013 sa dostala do Siene slávy OTO.
Zdroj: Ivan Kostroň, rtvs, mp, anc

Získala takmer všetko, čo mohla. Magda Paveleková († 84) sa do histórie slovenského herectva zapísala nezmazateľnou stopou, o čom svedčí množstvo ocenení. V roku 2013 sa dočkala kariérneho vrcholu. Najprv jej prezident Ivan Gašparovič udelil Pribinov kríž II. triedy, neskôr sa dostala do Siene slávy v ankete OTO. Na javisko prišla na invalidnom vozíku a zožala standing ovation. „Keby som prišla o barlách, nemohla by som si v ruke držať kvetinky, tak som radšej zvolila vozík,“ povedala s úsmevom. „Prednedávnom som dostala od pána prezidenta Gašparoviča Pribinov kríž II. triedy, nemohla som si vyznamenanie prevziať osobne, hoci si ho veľmi vážim, ale bola som po operácii. Aj vtedy sa mi pri televíznej obrazovke tlačili slzy do očí. Teraz som šťastná, že som mohla prísť aspoň dnes a že sa na mňa v hľadisku pozerali aj moji drahí vnuci,“ podelila sa o dojatie.

Ceny

1982 – Cena za herecký výkon

1982 – titul zaslúžilá umelkyna

1996 – platinová a dve zlaté platne (Dežo, neblázni; Ilona, neblázni; Gejza, neblázni)

2007 – Kvet Tálie

2013 – Pribinov kríž II. triedy

2013 – Sien slávy OTO

V žilách jej kolovala modrá krv

Herečka Magda Paveleková († 84) mala aristokratický pôvod a hrdo sa k nemu hlásila. Bola potomkom slávneho uhorského rodu Koháryovcov a doslova sa tým zaradila medzi šľachtu. Do elitného spolku patril aj legendárny herec Ladislav Chudík († 91).

Herečka bola členkou Aristokratickej asociácie Slovenska a Aristokratického združenia Slovenska, ktoré združujú ľudí s aristokratickým pôvodom, o čom majú aj písomný doklad. „Jedinou výnimkou je herec Ladislav Chudík, ktorý je aristokratom ducha,“ uviedla herečka, ktorá má dokonca tetu, baronesu Koháryovú na kráľovskom dvore v Belgicku. Napriek svojmu pôvodu herečka zostala vždy skromná a nikdy sa nepovyšovala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke zaplavená Ostrava.
Foto
Tereziným rodičom ostal z domu len KÚSOK STRECHY: Voda im zničila príbytok už druhýkrát!
Turistka Jana dokonalo zachytila horúcu letnú atmosféru v našej ikonickej obci Čičmany.
Váš Tip
Korňa a Čičmany si prevzali ocenenie v Európskej cene obnovy dediny: Historický úspech pre slovenský vidiek!
Ilustračné foto.
2-ročný chlapček sa ZAMKOL v horúcom aute: Začal sa dramatický boj o záchranu života!
Stav po kulminácii Dunaja na úrovni 970 cm.
Foto
Na západnom Slovensku stále platia VÝSTRAHY! V týchto okresoch si dávajte pozor
S hokejkou v ruke, v policajnej uniforme, ale aj v roli tanečníka: Valábik ako muž mnohých tvárí!
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin súhlasil! Jeho jediný podpis môže ovplyvniť vypätú situáciu
Nehode predchádzala zrážka s osobným autom.
Desivá nehoda v Česku: Autobus po zrážke zletel z 5-metrového násypu na koľaje! Hlásia množstvo ranených
(ilustračné foto)
Tragická smrť chlapčeka († 10): Muž ho napadol NOŽOM na ulici len kúsok od školy
Trump sa stretne s poľským prezidentom Dudom.
Donald Trump sa stretne s poľským prezidentom Andrzejom Dudom: Čo spolu plánujú?!
S manželkou Danielou vytvorili pekný pár.
Zomrel trnavský miláčik Jaroslav Mačák († 50): Začalo to obyčajnou bolesťou krížov, vraví zdrvená manželka
Ilustračné foto.
Rudolfovi POVODEŇ opäť vzala strechu nad hlavou: Chytí vás za srdce, čo spraví s peniazmi, ktoré preňho vyzbierali
Cesta po vyčíňaní vody ostala zatopená.
Foto
Voda odrezala dedinu na Slovensku od zvyšku sveta: Starosta varuje! Ak Dunaj neklesne, hrozí...