Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2015 14:40 | Šport | Šport mix
Video

Veronika Velez-Zuzulová testovala hranice svojich možností: Som rada, že to mám za sebou

Veronika Velez-Zuzulová (31) podstúpila v počasí, keď ortuť teplomera ukazovala vonku tropické horúčavy, spiroergometrický test.

V banskobystrickom VŠC Dukla otestovala hranice svojich laktátových možností. V miestnosti, kde vyhodnocoval údaje strediskový lekár Ján Benda, sa ťažko lapal dych, nieto ešte v maske ktorá zahaľovala Veronike trištvrte tváre. Cyklický pohyb na bicyklovom trenažéri sa síce slalomárskemu pohybu na lyžiach nepodobal, no v konečnom výsledku významným spôsobom určil adaptabilnosť organizmu na záťaž.

"Tento test vždy vyčerpá, naplno musíte ísť až do konca," popisovala pocity už s úsmevom, po chvíľke vydýchania Veronika. "Som rada, že ho mám za sebou. Je pre mňa dôležité poznať, ako na tom som, test som spojila aj so zdravotnou prehliadkou. Dopadla dobre, telo ma zatiaľ poslúcha. Vždy, keď mi je ťažko, spomeniem si na problémy z minulého roka a oveľa ľahšie všetko znášam."

Veronika už má za sebou v príprave dve sústredenia na lyžiach, šesť týždňov kondičného tréningu. "Tento týždeň mám voľnejší, na Slovensko som si aj s manželom Romainom prišla oddýchnuť, v rámci dovolenky som zvládla aj tento test. Odchádzam v pondelok, v ďalšom týždni už kondične potrénujem a nasledujú znova lyže, v septembri namierim do Argentíny."

 

Veronika sa teší na významnú udalosť nadchádzajúcej sezóny, Svetový pohár v Jasnej. "Pretekať na domácom kopci považujem za úžasné, vždy to bol môj sen a veľmi sa na to teším."

Minulý rok si na tréningy vo francúzskom tábore Veronika len zvykala. "Bolo to pre mňa niečo nové, teraz opäť všetko perfektne funguje. Dievčatá sa zlepšujú a ženú ma vpred, aj pocity na lyžiach si viac vychutnávam. Mám za sebou aj prvé testovania lyží a v tomto neprestávam. Najskôr bolo treba posúdiť materiál, či je dobrý, teraz to už bude o detailoch, nájsť medzi nimi kompromis, čiže je to dosť náročné."

Strediskový lekár Ján Benda napĺňa v spiroergometrickom laboratóriu požiadku FIS. "Na základe rozhodnutia FIS sa všetci reprezentanti musia podrobiť základnému spiroergometrickému vyšetreniu, ktoré informuje o maximálnych aeróbnych schopnostiach organizmu," vysvetlil. "U rýchlostno-silových športoch sú parametre výrazne nižšie ako u vytrvalostných, Veronika napĺna normatívy dané pre zjazdové lyžovanie a týmto testom ho splnila."

Výsledný údaj závisí od hmotnosti športovca, 45 až 55 milimetrov na kilogram hmotnosti sa však bezpodmienečne vyžaduje. "Rozhodujúca je genetika, u Veroniky ju predurčujú silovo-rýchlostné parametre, maximálny aeróbny parameter je teda o niečo nižší v porovnaní s niektorými inými disicplínami, napríklad s dlhšie trvajúcim obrovským slalomom."

Aj ďalšia slovenská zjazdárka v armádnej Dukle Petra Vlhová dosiahla podľa informácie Jána Bendu parametre zrovnateľné s Veronikou. "Ešte treba výsledky prepočítať na kilogram hmotnosti, ale zhruba sa dostaneme k číslu 45. Pre nás je dôležité, že sa pohybuje v danom rozpätí. Samotný test vyženie pulzové hmotnosti pri záťaži vysoko, u Veroniky na 198 za minútu. Pracovať vo vysokej hladine laktátu je u nej ťažké, s námahou ho toleruje, srdcovo-cievny systém by bol schopný hnať organizmus aj ďalej, no svalstvo ju stopne."

Spiroergometrická miestnosť na Dukle vyžmýkala Veroniku až do dna aj preto, že by sa žiadala klimatizácia. "Sme radi, že ju vôbec máme, možno by sa lepšie pracovalo o poschodie nižšie v betónovom podzemí," dodal Ján Benda. "Určitým spôsobom teplota organizmus ovplyvni, menia sa aj pulzové hodnoty, srdce preto musí viac zaberať."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Záchranári prehľadávajú trosky budovy zničenej po piatkovom izraelskom leteckom útoku na južnom predmestí Bejrútu.
Izrael útočil ďalší ničivý útok v Bejrúte, cieľom bol jeden z veliteľov Hizballáhu
Autobus plný mladých a talentovaných futbalistov neďaleko obce Lechów náhle zišiel z cesty a v plnej rýchlosti narazil do stromu.
Obrovská tragédia u našich susedov: Pri havárii tímového autobusu vyhasli dva životy
Slovák sa pochválil so svojim úlovkom v lese.
FotoVáš Tip
Slovák zverejnil na facebooku svoj úlovok z hubačky: Všetci do jedného sa začali smiať! Ani vy sa neudržíte
Celeste Buckingham
Foto
Celeste Buckingham si na Madeire pripomína slovenskú kultúru: Miestnych kŕmi touto POCHÚŤKOU!
Takto vyzeralo nábrežie Dunaja v centre Budapešti v piatok 20. septembra.
Foto
V Budapešti klesla hladina Dunaja už o vyše metra: Vodohospodári sú však stále v pohotovosti
Na snímke prezident Peter Pellegrini a Andrej Danko.
Neobvykle OSTRÁ reakcia prezidenta! Pellegrini VYČISTIL Dankovi žalúdok: Strana, ktorú vedie, je…
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Čerstvý volebný prieskum, prvé priečky obsadili TIETO strany: Dve by TESNE zostali pred bránami parlamentu
Prezident Peter Pellegrini na Valnom zhromaždení OSN.
Pellegrini pozval šéfa OSN na Slovensko: Už sa aj vie, kedy by mal prísť!
Čo zažila Nanci, keď jej počas operácie prestalo biť srdce?
Foto
Nanci prezradila, čo VIDELA, keď ZOMRELA počas operácie: Toto jej ZMENILO život! Vie, čo nasleduje po SMRTI
Po postupe do Ligy majstrov sa na Tehelnom poli oslavovalo.
Foto
Jedinečná príležitosť pre fanúšikov Slovana: Do predaja idú jednotlivé vstupenky na Ligu majstrov!
Český prezident Petr Pavel na pôde OSN.
Český prezident na pôde OSN: Závažné slová o klimatickej kríze
V relácii Inkognito sa objavil syn známeho slovenského herca.
Hádačom v Inkognite takmer oči vypadli: Ty si jeho SYN? Potomok známeho herca priamo pred ich očami!