Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2015 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Klimatológ odkryl budúcnosť počasia na Slovensku: Dočkáme sa ešte väčšieho pekla?!

Už sa to nedá vydržať! Územie Slovenska momentálne zasiahla už tretia vlna extrémnych horúčav.

Teplomery ukazujú na priamom slnku miestami neskutočných 40 stupňov Celzia. Mnohí z nás nedokážu poriadne spať, keďže každá jedna noc posledných dní dostala označenie tropická. Teplota totiž ani vtedy neklesla pod 20 stupňov. Nový Čas vyspovedal uznávaného klimatológa Pavla Faška zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, ktorý prezradil, prečo je na Slovensku v niektoré dni teplejšie ako v dovolenkových destináciách pri Stredozemnom mori. Podľa odborníka nie je sálavé teplo nič v porovnaní s ďalším extrémom, ktorý nás čaká. Čo sa stane našou novou nočnou morou?

Otvoriť galériu
Počasie vo svete
Zdroj: anc


Prečo je toto leto také horúce? Čo to spôsobuje?

V tomto období je rozloženie riadiacich tlakových útvarov v širšom priestore Európy také, že nielen k nám, ale aj do západnej a strednej Európy prúdi veľmi teplý vzduch od juhozápadu. Existujú tlakové výše a níže. V tomto prípade je dôležitá azorská tlaková výš, ktorá je v severnejšej polohe. Preto sem neprúdi vzduch, ktorý sa zdržuje nad Atlantickým oceánom a v letných mesiacoch býva chladný.

 

Otvoriť galériu
Je súčasné počasie normálne pre celú Európu alebo je Slovensko špecifické?

Na Slovensku sa prejavuje už aj to, že všetky regióny západne od nás sú blízko Atlantického oceánu. Slovensko je na rozhraní. Keď k nám postupujú poveternostné fronty, tak strácajú pôvodné vlastnosti, preto k nám búrky nedorazia, ako napríklad v posledných dňoch, keď silné prehánky boli v susedných štátoch. Máme preto aj menej zrážok a taktiež ani vietor nemá až také silné účinky ako v krajinách západne od nás.

Môžeme sa označiť za najsuchšiu krajinu v regióne?

Nie, pretože ešte menej zrážok v letnom období býva na Balkáne, ako napríklad v Srbsku, Macedónsku, Grécku a v južnom Taliansku. Tieto krajiny sú v stredomorskej zóne a pre ne je normálne obdobie bez zrážok. Teraz sa u nás deje niečo podobné, ale pre Slovensko nie je normálne, aby sa tu dlho nevyskytovali zrážky.

Aký vplyv môže mať na nás táto abnormalita?

Ľudia z juhoeurópskych oblastí sa vyhýbajú dlhšiemu pobytu na slnku. Keď je najsilnejšie teplo, schovávajú sa doma, majú drevené žalúzie, sú zadebnení, lebo dobre vedia, aké to je, byť vonku počas najväčších horúčav. Prispôsobujú si mu svoj rytmus. Na Slovensku máme iný životný štýl. Toto leto počasie robí problémy väčšine ľuďom, aj tým, ktorí nemajú zdravotné ťažkosti. Nejde o jednorazovú záťaž, máme za sebou už niekoľko vĺn horúčav, čo robí človeka zraniteľnejším a ďalšiu vlnu bude znášať ešte horšie. Nehovoriac o obytných priestoroch, ktoré sa prehrievajú a aj vyvetrať trvá dlhšie ako zvyčajne.

Vidíte v tomto lete vôbec nejaké pozitívum?

Netreba sušiť obilie. Možno ľudia, ktorí majú dlhšie dovolenky, tak nemajú problém vybrať si svoje dovolenkové aktivity. Napadajú mi skôr negatíva. Je príliš teplo, aby sme sa mohli rozprávať o pozitívach. Neušetríme tým dokonca ani elektrickú energiu. Je jej stále veľká spotreba, keďže klimatizácie fungujú naplno. Taktiež sú problémy s vodou, lebo neprší.

Má na súčasný stav počasia vplyv aj človek?

Áno, nejde vôbec iba o hru prírody. Musíme zobrať do úvahy, že nikdy v minulosti nežilo na Zemi toľko ľudí ako teraz. Ďalšia vec je, akým spôsobom sa vyvíja technické zázemie ľudí a jeho nároky. Spotrebúvame viac energie. Viac oxidu uhličitého sa už od 18. - 19. storočia koncentruje v atmosfére, a tým sa prejavuje globálne otepľovanie. A to má vplyv na klimatický systém, ktorý nefunguje tak, ako by mal, čo sa prejavuje aj takýmito extrémnymi horúčavami. Nespôsobila si to však iba naša generácia, ale je to dlhodobý problém, ktorý je podmienený aj našimi predkami. Súčasný stav je pre Zem zaťažujúci. Nikdy nebol taký výrazný nárast oxidu uhličitého v atmosfére ako teraz.

Môžeme toto leto označiť za extréme?

Zatiaľ sa tak javí. Nemôžeme však urobiť závery, musíme počkať na koniec leta. Teploty a podmienky sú mimoriadne teplé. V priebehu augusta sa môže udiať čokoľvek. Ťažko to predpovedať. To, čo vieme povedať teraz, je, že do konca mesiaca sa tento vývoj počasia nezmení.

Aká je budúcnosť počasia na Slovensku?

Treba to brať tak, že teraz je momentálne horúco, ale príde najbližšia zima a v niektorej časti severnej pologule môžu byť silné mrazy. Bude pribúdať viac extrémov v prejavoch počasia. Je to určite pre nás nepríjemné. Teplotné podmienky sa v našom regióne môžu rozkolísať. V zime bude teplejšie, ale nie je vylúčené, že sa dočkáme aj mrazivého obdobia. Ľudia sa musia pripraviť na to, že sa budú vyrovnávať s výkyvmi. Napríklad minuloročné leto nebolo až také horúce a s terajším sa nedá ani porovnať.

Kedy bude na Slovensku v lete bežná 40-ka?

Nikdy nebude bežná, nie je to také jednoduché. Na to, aby bolo 40 stupňov, sa musí zopakovať niekoľko horúčav. V našich podmienkach by sa 40-ka nemala považovať za bežnú. Frekvencia jej výskytu sa bude zrejme zahusťovať do budúcnosti, ale nebude to každoročná záležitosť. Jeden rok sa môže od druhého líšiť. Ako som povedal, čakajú nás výkyvy a nebude to príjemné.

Júlová priemerná teplota

Otvoriť galériu
Rekordné horúčavy

115

Podľa SHMÚ v niektorých lokalitách juhozápadného Slovenska už takmer dva roky nepršalo, čo robí obrovské starosti poľnohospodárom. Niet sa čomu čudovať. V júni 2015 napadlo na Slovensku najmenej zrážok za posledných 115 rokov. Odhady hovoria o 30 % nižšej úrode v dôsledku extrémneho sucha.

700 ľudí zahynulo v dôsledku vysokých teplôt na prelome júna a júla vo Francúzsku. Najsmutnejšie leto prepísalo históriu v roku 2003, keď sa počet obetí za obdobie vyšplhal na 15 000 ľudí. Na Slovensku boli minulý víkend hospitalizované stovky ľudí.

40,3 °C

Absolútny rekord padol na Slovensku v roku 2007 v Hurbanove, keď sa teplota vyšplhala na 40,3 °C. Bolo to vôbec po prvýkrát v našej histórii, keď sme dosiahli hranicu štyridsiatky. Toto leto bolo najteplejšie v bratislavskej Mlynskej doline, 7. júla - 37,2 stupňa.

Predpoveď počasia

Nedeľa 26. 7.23 až 28 °C

Pondelok 27. 7. - 23 až 29 °C

Utorok 28. 7. - 23 až 29 °C

Streda 29. 7. - 22 až 28 °C

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Massive Iceberg floating in the Southern Ocean in Antarctica with snow covered mountains in the background
Začala sa apokalypsa, tvrdia vedci! Tento jav znamená skazu pre celý svet
Brankár Dominik Takáč oslavuje postup.
Zákrok večera? Takáčovo brankárske umenie obletelo Európu!
Kylie pri nehode utrpela hrozné zranenie.
Hororová havária tínedžerky: Oko jej EXPLODOVALO! Zdesená mama opísala momenty hrôzy
Pri streľbe v Tel Avive zomrelo niekoľko ľudí.
Krvavá streľba v Tel Avive už pozná vinníkov: Aha, kto sa k nemu prihlásil
Jelene sa bili priamo na ceste pod Tatrami.
Váš Tip
Okoloidúci sa museli uhýbať a autá zastavovať: Na ceste pod Tatrami sa bili jelene!
Rímska železničná stanica Termini je veľmi vyťažená (ilustračné foto).
Porucha spôsobila chaos na dôležitej železničnej stanici: Situáciu riešil samotný minister!
Na snímke Erling Haaland (Manchester).
Vidíte to aj vy? Fotka Haalanda s fanúšičkou v Bratislave zbúrala internet!
Pri tejto zrážke zahynulo 583 zo 644 ľudí na palube oboch lietadiel.
Foto
Prehovorila žena, ktorá prežila NAJHORŠIU leteckú haváriu: Popísala momenty hrôzy! Z toho, čo videla, mrazí
Generálny tajomník OSN António Guterres
Šéf OSN dostal zákaz vstupu do Izraela: Guterres neváhal a povedal to na plné ústa
Herečka Táňa Pauhofová (41)
Foto
Pauhofovej materstvo pristane: Herečka sa na dovolenke rozcítila! Jej slová vás chytia za srdce
Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) víta francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona pred rokovaním v Berlíne.
Scholz chce vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu: Aha, čo sa chystá
Opitá vodička skončila s autom v potoku.
Foto
Vodička narazila do dopravnej značky a skončila v POTOKU! Sila, v akom stave si sadla do auta