A mlieka je tak veľa, že jeho produkcia sa pomaly neoplatí. Mlieko má však aj svoju odvrátenú stranu. Čo je laktózová intolerancia a ako s ňou bojovať? Keď sa napijete mlieka, nadúva vás, bolí vás brucho, máte hnačku. Intoleranciu mliečneho cukru (laktózy) môže mať každý piaty obyvateľ Slovenska. Či môžete prijímať mlieko, závisí od jej miery. Ak máte iba čiastočný nedostatok enzýmu laktáza, môžete piť menej mlieka, aj jesť niektoré výrobky, ktoré obsahujú málo laktózy, napríklad tvrdý syr: čí dlhšie zrel, tým menej laktózy obsahuje. ípadne si môžete kupovať upravené, bezlaktózové mlieko.
5 alternatív kravského mlieka
Ryžové mlieko
Má sladkastú chuť a je perfektné pre alergikov, pretože obsahuje málo alergénov. Obsahuje však málo živín a bielkovín (0,3 g na 100 ml; kravské obsahuje 3,3 g bielkovín).
Sójové mlieko
Obsahuje veľa živín, vitamínov a neobsahuje cholesterol a laktózu. Ale: v sójovom mlieku je príliš málo zdravého kalcia (20 mg; kravské mlieko 120 mg).
Mandľové mlieko
Mlieko chutí orieškovo, ale je veľmi dobré a má veľa živín. Neobsahuje laktózu a gluteín. Pozor! Nie je vhodné pre deti, mandle obsahujú kyselinu kyanovodíkovú a nevie sa im odbúrať v tele.
Ovsené mlieko
Chutí ako ovsené vločky a obsahuje veľa látky glucan, ktorý znižuje cholesterol. Neobsahuje tamker žiadny mliečny cukor a ani bielkoviny a taktiež málo kalcia.
Kozie mlieko
Má silnú chuť a obsahuje viac bielkovín ako kravské mlieko. Obsahuje špeciálne uhľohydráty a oligosacharidy.