Príprava je jednoduchá a zmrzlina je zdravšia ako kupovaná. Do domácej zmrzliny používate čerstvé suroviny a v kupovanej sú umelé prísady.
Jahodová zmrzlina (1 liter)
- 600 g jahôd
- šťava z 1 citróna
- 130 g kryštálového cukru
- 100 g smotany
- 1 bielok
Jahody prepasírujte cez sitko tak, aby ste sa zbavili zrniečok. Do masy pridajte šťavu z citróna a cukor. Dobre rozmiešajte. Vymiešajte šľahačku a opatrne vmiešajte do jahôd. Potom vyšľahajte bielok a vmiešajte ho do masy. Hotovú zmrzlinovú masu vložte do mrazničky, po hodine premiešajte, aby nevznikli ľadové kryštáliky. Proces opakujte 3-, 4-krát.
Mrazený jogurt (1 liter)
- 500 g bieleho jogurtu
- 120 g kryštálového cukru
- 200 g šľahačky
Jogurt a cukor premiešajte, šľahačku vyšľahajte a vmiešajte do jogurtu s cukrom. Vložte do mrazničky, po hodine premiešajte. Opakujte 2-krát. Servírujte s čerstvým ovocím.
Talianska zmrzlina (550 ml)
- 50 g cukru
- 120 ml espresa
- 400 ml mlieka
Cukor nechajte rozpustiť v teplej káve. Primiešajte mlieko a odložte do mrazničky. Zmrzlinu premiešajte vidličkou, aby sa vytvorili väčšie hrudky a kryštáliky. Premiešavajte každých 30 minút, pokiaľ zmrzlina úplne nezmrzne a pekne skryštalizuje.
Krémová vanilková zmrzlina (650 ml)
- 200 ml mlieka
- 300 g smotany
- 80 g cukru
- 1 žĺtok
- 1/2 ČL vanilky
Smotanu, mlieko a vanilku zmiešajte, vajíčko, žĺtok a cukor vymiešajte do penista. Zmiešajte všetko spolu a odložte na 5 hodín do mrazničky a každú polhodinu poriadne premiešajte.
Ríbezľový sorbet (1 liter)
- 700 g červených ríbezlí
- šťava z 1 citróna
- 200 g cukru
- 2 bielky
- 200 ml vody
V hrnci povarte ríbezle s citrónovou šťavou približne 10 minút. Nechajte ochladiť a prepasírujte cez sitko. Vložte do mrazničky a nechajte tam celú noc. Cukor dajte do vody a povarte a zmiešajte s ríbezľovou šťavou. Z bielkov vyšľahajte sneh a zmiešajte s ríbezľovou šťavou. Dajte na 5 hodín do mrazničky a každú hodinu poriadne premiešajte.
Alkoholická zmrzlina (pre 6 osôb)
- 3 limetky
- 100 g kryštálového cukru
- 8 cl vodky
- 100 ml vody
Vytlačte šťavu z limetiek. Do vody pridajte cukor a za stáleho miešania priveďte do varu. Pridajte šťavu z limetiek a vodku. Nalejte do misky a každých 30 minút premiešavajte vidličkou, aby vám vznikli veľké kryštáliky.
Nutelová zmrzlina (500 ml)
- 200 g nutely
- 400 ml mlieka
- 20 g kryštálového cukru
- 4 žĺtky
Vymiešajte žĺtky s cukrom dopenista. Mlieko priveďte do varu, nechajte ho trochu ochladiť a za stáleho miešania prilievajte žĺtkovú masu. Za stáleho miešania jemne prihrejte celú masu. Pozor: nesmie sa začať variť! Pridajte nutelu. Vložte na 4 hodiny do mrazničky a dobre premiešavajte, aby zmrzlina neskryštalizovala.