Dôležitá je úprava pracovného času a dostatočný pitný režim. Na toto majú nárok zamestnanci počas letných horúčav. Ako upozornila personálno-poradenská spoločnosť McRoy Slovakia, vyplýva to z platnej legislatívy. Slovenská legislatíva však zamestnávateľom stanovuje niekoľko povinností, ktoré musia dodržať, aby sa ľuďom na pracoviskách pracovalo v tomto období lepšie.
Firmy by mali v prvom rade dbať na pitný režim pre svojich zamestnancov. Ako uviedla spoločnosť, zamestnávateľ musí na vlastné náklady zadovážiť pitnú vodu, ktorá musí byť dostupná priamo na mieste výkonu práce. Táto voda musí byť zdraviu neškodná a mala by mať čo najnižší obsah cukru. "Preto stačí i pitná voda z vodovodu. Ak taká k dispozícii nie je, napríklad firma nie je napojená na verejnú vodovodnú sieť a využíva iba vlastnú studňu s úžitkovou vodou, náhradou môže byť balená voda," uviedla McRoy Slovakia.
Pri teplotách nad 30 stupňov Celzia sú pravidlá o niečo prísnejšie. "Zamestnanec má vtedy nárok na studené nápoje. Vhodné sú napríklad minerálky, ale aj ovocné šťavy bez vysokého obsahu cukru," doplnila spoločnosť s tým, že pri prácach s vysokým energetickým výdajom, teda napríklad v hutníctve či v stavebníctve, by mali nápoje priamo obsahovať potrebné minerály, ktoré človek potením stráca. "Voda z vodovodu už tieto kritériá nespĺňa," podotkla McRoy Slovakia.
Zamestnávateľ je povinný zabezpečiť aj pracovné podmienky, ktoré neohrozujú zdravie jeho zamestnancov. To zahŕňa aj chladenie, vetranie a tienenie na pracovisku. "Najefektívnejším riešením počas tropických horúčav je klimatizácia, no aj tá by sa mala používať opatrne. Jej výduchy by nemali smerovať priamo na zamestnancov, potrebné je aj pravidelné čistenie klimatizačných filtrov, v opačnom prípade hrozí jej zanesenie plesňami či prachom, čo môže ohrozovať zdravie zamestnancov," uviedla Jana Mesárová zo spoločnosti McRoy Slovakia s tým, že ak klimatizácia k dispozícii nie je, môže pomôcť i ventilátor, či tienenie pomocou žalúzií.
Ak vysoké horúčavy ohrozujú zdravie zamestnancov, mali by sa prijať aj k ďalšie opatrenia. Zamestnávateľ by mal upraviť pracovný režim tak, aby k žiadnemu poškodeniu zdravia nedošlo. "To sa dá dosiahnuť extra pracovnými prestávkami, skrátením a úpravou pracovného času či zmenou miesta vykonávania práce. Napríklad presunom z vonkajších priestorov do chladeného interiéru," dodala spoločnosť.