Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2015 11:55 | Správy | Domáce správy

Trópy sa skončili, teplota dramaticky klesne! Zmenu počasia sprevádzali silné búrky

Koniec rekordom! Po tom, ako Slovensko zažilo týždne extrémnych horúčav a sucha, prichádza chladnejšie počasie. 

Na druhej strane však na väčšine územia hrozia silné búrky. Cez víkend víchor narobil škody v Bratislave a v Piešťanoch dokonca zrušili narýchlo festival, kde bolo asi 10 000 ľudí. Hoci ešte víkend bol na väčšine územia horúci, na mnohých miestach ho schladili búrky. A tak po tom, ako pred pár dňami meteorológovia vydávali z dôvodu horúčav výstrahy, teraz varujú pred búrkami. Búrka s lejakom a so silným nárazovým vetrom sa prehnala v sobotu večer západným Slovenskom. V Bratislave padali ľadové krúpy s priemerom 2 cm a v centre mesta na Hviezdoslavovom námestí vyvrátilo stromy. Boli zaplavené aj viaceré ulice.

V Piešťanoch usporiadatelia predčasne ukončili festival Grape, na ktorý prišlo asi 10 000 ľudí. Rozhodnutie o ukončení celej akcie padlo krátko pred polnocou. „Nechceli sme riskovať, aby niekoho z divákov zasiahol blesk, preto sme celý festival radšej predčasne ukončili. Ľudia to pochopili a som presvedčený, že sme urobili dobre,“ povedal usporiadateľ Ján Trstenský. Hoci u návštevníkov to vyvolalo nevôľu, takýto krok bol pochopiteľný. V roku 2009 búrka zvalila na festivale Pohoda stan a dvaja mladí ľudia zomreli.

Otvoriť galériu

Silný vietor spojený s lejakom a bleskami sa prehnal aj časťou Nitrianskeho kraja. „Najviac zásahov mali hasiči v okrese Topoľčany, kde odstraňovali spadnuté stromy nielen v Topoľčanoch, Solčanoch, Rajčanoch či Tovarníkoch, ale pomáhali aj v obci Práznovce, kde vietor strhol strechu z domu, v obci Rajčany pri odstraňovaní stromu spadnutého na elektrické vedenie či pri odstraňovaní stromu spadnutého na železničnú trať v obci Krušovce,“ uviedol Viliam Pánsky, hovorca krajských hasičov v Nitre.

Takéto video z búrky v obci Hul nám poslal čitateľ Vojtech:

 

Búrky schladili aj Vysoké Tatry. Turistu (39) pod Kriváňom zasiahol blesk. Mal obrovské šťastie, pretože v blízkosti boli českí turisti, ktorí privolali pomoc. „Krátko po udalosti si turista nevedel spomenúť ani na to, ako sa volá,“ povedal jeden zo svedkov. Aj keď muž nemal vážne zranenia, leteckí záchranári ho previezli do nemocnice. Výrazné ochladenie dorazilo i do Álp - na niektorých miestach napadal po dlhých mesiacoch sneh. Podľa meteorológov je tak zrejmé, že pekelné horúčavy má Európa už nadobro za sebou.

Otvoriť galériu

Bolo to strašné

Karolína (22): „Rozhodnutie štábu o predčasnom zrušení koncertu chápem a schvaľujem. Aj keď bola zábava výborná, pokračovanie v takom počasí asi nebolo možné. Ja sa osobne veľmi bojím búrky a pre mňa to bolo doslova strašidelné.“

Meteorologička Miriam Jarošová: Výdatné dažde čakajte najmä na západe

Otvoriť galériu
Miriam Jarošová
Zdroj: RCA

Konečne nastupuje chladnejšie počasie. „Pondelok bude oblačný až zamračený, na mnohých miestach poprší a ešte stále sa môžu objavovať aj búrky, a to najmä v strede a na východe Slovenska. Tropická teplota, ktorá je aspoň 30 °C, je pravdepodobná už len na juhovýchode Slovenska, inak bude od 21 do 27 °C,“ predpovedá známa meteorologička Miriam Jarošová.

Aj zajtrajšok má byť zamračený, na viacerých miestach treba čakať dážď a prehánky a stále sa môžu objavovať aj búrky. Oblačnosť sa bude postupne zmenšovať až v stredu popoludní. „Na západe Slovenska však bude oblačnosti veľa a dážď bude výdatný. Denná teplota bude netypická - bude mať hodnoty, aké u nás boli v uplynulých dňoch v noci, teda od 19 °C na severe Slovenska do 26 °C na juhu.“

Otvoriť galériu

Aké boli rekordné horúčavy

Najviac 
denných rekordov padlo v stredu 12. augusta. „Napríklad v Kuchyni pri Malackách bolo 37,9 stupňa Celzia, v Lučenci 37,3, v Piešťanoch a Nitre 38 stupňov Celzia,“ uviedla Jana Čerbová zo SHMÚ.

Až 14
tropických dní s teplotami nad 30 °C za sebouzažili Slováci odzačiatku augusta.

Úroda
obilnín môže byť podľa odborníkovdruhá najvyššia za poslednýchdesať rokov. Ale nedarilo sa krmovinám, ako je napr. lucerna, a cho-vatelia dobytka sa obávajú nedostatku krmiva.

Sucho
potrápilo slovenské rieky. Niekde prietoky klesli až pod 30 % dlhodobých priemerov, napr. na Belej v Podbanskom, vo Varínke v Stráži, v Rajčianke, v Poluvsí či na Topli v Hanušovciach.

V najchladnejšej obci
Oravskej Lesnej namerali rekordnú teplotnú hodnotu 32,6 °C.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Brankár Dominik Takáč oslavuje postup.
Zákrok večera? Takáčovo brankárske umenie obletelo Európu!
Kylie pri nehode utrpela hrozné zranenie.
Hororová havária tínedžerky: Oko jej EXPLODOVALO! Zdesená mama opísala momenty hrôzy
Pri streľbe v Tel Avive zomrelo niekoľko ľudí.
Krvavá streľba v Tel Avive už pozná vinníkov: Aha, kto sa k nemu prihlásil
Jelene sa bili priamo na ceste pod Tatrami.
Váš Tip
Okoloidúci sa museli uhýbať a autá zastavovať: Na ceste pod Tatrami sa bili jelene!
Rímska železničná stanica Termini je veľmi vyťažená (ilustračné foto).
Porucha spôsobila chaos na dôležitej železničnej stanici: Situáciu riešil samotný minister!
Na snímke Erling Haaland (Manchester).
Vidíte to aj vy? Fotka Haalanda s fanúšičkou v Bratislave zbúrala internet!
Pri tejto zrážke zahynulo 583 zo 644 ľudí na palube oboch lietadiel.
Foto
Prehovorila žena, ktorá prežila NAJHORŠIU leteckú haváriu: Popísala momenty hrôzy! Z toho, čo videla, mrazí
Generálny tajomník OSN António Guterres
Šéf OSN dostal zákaz vstupu do Izraela: Guterres neváhal a povedal to na plné ústa
podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS)
Lídri koalície garantujú hlasy na prijatie konsolidačného balíka: Aha, čo prezradil Danko
Herečka Táňa Pauhofová (41)
Foto
Pauhofovej materstvo pristane: Herečka sa na dovolenke rozcítila! Jej slová vás chytia za srdce
Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) víta francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona pred rokovaním v Berlíne.
Scholz chce vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu: Aha, čo sa chystá
Opitá vodička skončila s autom v potoku.
Foto
Vodička narazila do dopravnej značky a skončila v POTOKU! Sila, v akom stave si sadla do auta