Botulizmus je pritom veľmi ojedinelý. Viac nás potrápi salmonelóza a žltačka. Na najčastejšie ochorenia spôsobené stravou, ich príznaky a prevenciu sa pozrel gastroenterológ Miloš Bubán.
Botulizmus
- ide o otravu jedlom spôsobenú botulotoxínom, ktorý zasahuje nervový systém
Ako sa nakazíte
- nejde o nákazlivé ochorenie
- nebezpečné sú konzervované potraviny, no pri priemyselne vyrobených je riziko veľmi nízke
- väčší pozor si treba dať pri domácich zaváraninách, paštétach či rybích konzervách
POZOR
- spóry baktérií dokážu prežiť aj zahrievanie pri teplote 100 °C
- podozrivé sú všetky konzervy, poháre, ktorých vrchnáky dobre nedržia alebo sú vyduté
- jedom zasiahnuté potraviny majú chuť a pach kyseliny maslovej
Príznaky
- nejasné a dvojité videnie
- ochrnutie pier, jazyka a hrtanu
- rečové poruchy, problémy s prehĺtaním
- nevoľnosť, zvracanie, hnačka
- ochrnutie sa postupne rozširuje do celého tela, čo môže spôsobiť až smrť zadusením
Prevencia
- pri výrobe zaváranín dodržiavať sterilizačné teploty
- uskladňovanie konzerv pri nízkych teplotách a len do doby minimálnej trvanlivosti
- dôsledné čistenie mäsa, zeleniny aj ovocia
Salmonelóza
- pôvodcom sú mikroorganizmy nazývané salmonely, ktoré vyvolávajú ochorenie u ľudí aj zvierat
Ako sa nakazíte
- živočíšne produkty, ako sú mäso, mlieko, vajcia či ryby
- skonzumujete väčšinou zle tepelne upravené potraviny
Príznaky
- zvyčajne po 8 hodinách prichádzajú nevoľnosť, zvracanie, hnačka
- horúčka 39 °C, bolesť hlavy, zelená stolica
Prevencia
- dostatočná tepelná úprava potravín
- uchovávanie jedla v chladničke
- zabránenie kontaktu uvarených potravín so surovými
Žltačka typu A
- infenkčná choroba spôsobená vírusom
Ako sa nakazíte
- najčastejšie znečistenou stravou, ako sú mlieko, voda či mrazené potraviny
- nedostatočne umytými rukami pred jedlom
Príznaky
- prvé symptómy nastavajú po inkubačnej dobe 28 dní
- unáva, bolesti svalov, horúčka, nevoľnosť
- zvracanie, bolesť brucha, zožltnutie kože a očných bielok
- tmavý moč, svetlá stolica
Prevencia
- proti tomuto ochoreniu existuje očkovanie (od 40 do 70 eur)
- dodžiavanie základov osobnej hygieny
- vyhýbanie sa nedostatočne tepelne upraveným potravinám, ako sú vajcia, ryby či mäkkýše
E-coli
- spravidla spôsobujú zápaly močových ciest, no veľká epidémia v roku 2011 v Nemecku dokázala, že môžu mať za následok krvavé hnačky a aj smrť
- niektoré z nich sa prirodzene nachádzajú v našom tráviacom trakte a sú užitočné
Ako sa nakazíte
- baktérie sa vyskytujú v zažívacom trakte dobytka a domácich zvierat, takže sa môžu dostať do ľudskej stravy cez hnojivo
- zvyšky nečistôt pri produkcii mäsa na bitúnkoch
- nebezpečné e-coli môžu byť aj v nedostatočne tepelne upravenom mlieku
Príznaky
- hnačka vo vysokej frekvencii až 30-krát za deň
- stredne vysoká teplota, zvracanie
- približne 8 % prípadov je ohrozených hemolyticko-uremickýcm sydrómom, keď dochádza ku krvavým hnačkám a až k zlyhaniu obličiek
Prevencia
- dôkladné umývanie zeleniny a ovocia pre konzumáciou
- niektoré baktérie prežijú až do teploty 49 °C, takže stačí preliať zeleninu horúcou vodou
- dodržiavanie zásad hygieny
Listerióza
- infekčné bakteriálne ochorenie postihujúce tráviacu aj dýchaciu sústavu
Ako sa nakazíte
- prenáša sa na človeka priamo pri styku s chorými zvieratami
- listeria sa dostane do tela cez tráviaci trakt, sliznice alebo poranenú kožu
- nakazeným mäsom, nepasterizovaným mliekom či plesňovým syrom
POZOR
- dôležitý je imunitný systém a vek človeka
- najviac sú ohrození starší ľudia, tehotné ženy a ľudia so zníženou imunitou
Príznaky
- môže mať aj bezpríznakový priebeh podobný slabej chrípke
- môže byť postihnutý aj centrálny nervový systém a rôzne orgány tela
- infekcia močových ciest, angína
- zväčšená slezina
Prevencia
- dôsledné tepelné spracovanie surových potravín z mäsa
- dôkladné umytie surovej zeleniny pred jedením
- oddeľovanie surovej a varenej stravy
- vyhýbanie sa nepasterizovaným mliečnym výrobkom
- pripravené jedlo čo najskôr skonzumovať a následne neohrievať
POZOR - ohrozené sú tehotné ženy a starší ľudia
- mali by sa preto vyhýbať aj mäkkým syrom, ako sú feta, mozzarella a syrom s bielou plesňou na povrchu, paštétam, párkom, nátierkam a zákuskom so žĺtkovou náplňou
Helicobacter
- baktéria, ktorá dokáže odolať aj kyslému prostrediu v našom žalúdku a môže mať podiel na vzniku rakoviny žalúdka
Ako sa nakazíte
- slinami, napríklad pri bozkávaní alebo spoločnej konzumácii jedného jedla
- často v rodinnom prostredí medzi staršími ľuďmi, ktorí majú žalúdočné vredy, dochádza k prenosu na zdravých členov napríklad oblízaním lyžičky
Príznaky
- pálenie záhy, nafukovanie, zápcha, vygrgovanie
- pocit ťažoby v žalúdku, zvýšená únava
- časté sprevádzanie kožnými prejavmi
Prevencia
- dostatočne umývať riady
- nakaziť sa môže len človek so slabou odolnosťou
- helikobacter prežíva aj na zubnom povlaku, takže na mieste je aj dôsledná zubná hygiena
Ktoré potraviny sú rizikové
Miloš Bubán, internista-gastroenterológ
- Najčastejším zdrojom nákazy sú vajíčka, nátierky, paštéty, omáčky, sekané mäso, tlačenky, jaternice, krémové zákusky, zmrzlina či majonézy. Problémom sú aj jedlá pripravujúce sa dopredu a neskôr ohrievané. Ohrození sú tí, ktorí nedodržujú hygienické návyky a postupy. Nikdy nejedzte konzervy s vydutým dnom, čudným zápachom a chuťou. Na dovolenkách, najmä v exotike, pite vodu vždy originálne zabalenú vo fľaši. Nejedzte jedlá zo stánkov na ulici a nedotýkajte sa voľne pohybujúcich zvierat.