Ministerstvo školstva pristúpilo k zásadnému kroku a rozhodlo sa jedálne lístky v školách rozšíriť o 68 nových pokrmov. Cieľom ministerstva školstva je oživiť a rozšíriť chute školákov o jedlá, ktoré mnohí z nich možno ani nepoznajú. Má sa tak stať už v tomto školskom roku, teda od začiatku septembra. Niektoré zo zaužívaných jedál sú totiž až z roku 1965 a energeticky a nutrične už nie sú vyhovujúce.
Podľa ministra školstva Juraja Draxlera sa v školských jedálňach v súčasnosti stravuje v priemere 66 % detí a žiakov materských, základných a stredných škôl. „Toto percento je oveľa nižšie na stredných školách, kde ide približne o 37 % študentov. Preto by sme boli radi, keby sa nám podarilo prilákať aj týchto študentov,“ dodal minister. Fritovanie a vyprážanie by malo nahradiť pečenie s minimálnym podielom tuku. V kuchyniach sa bude používať viac byliniek, orechov či syra. Podľa Silvie Tokárovej z odboru základných škôl na ministerstve školstva nie je fritovanie povolené pre deti v materských školách. Pre ostatných stravníkov platia už len odporúčania.
„Je pozitívne, že zoznam je obohatený o zeleninové jedlá a tradičné obilniny, ako je pohánka,“ uviedla Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment. Podľa nej je menej vhodné zaraďovať do jedálneho lístka pre deti pokrmy z vnútorností a vysmážané v trojobale. Jedlá ako zemiakovo-mrkvový krém, ryba s bylinkovou kôrkou či bulgur so zeleninou však budú musieť variť kuchári, ktorí sa potrebujú dovzdelať.
Ministerstvo preto pripravilo projekt, do ktorého chce zapojiť približne 2 500 zamestnancov školských jedální. Lektormi projektu budú renomovaní odborníci na výživu, tí poskytnú kuchárom jednodňové školenie. Ministerstvo chce v roku 2016 poskytnúť školám aj nové technológie do kuchýň. Ako dodal minister, všetko závisí od budúcoročného rozpočtu.