Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.08.2015 15:22 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Kaliňák dorazil k miestu pádu lietadiel, zisťoval detaily: Obetovali sa piloti pre záchranu desiatok ľudí?

Všetci z viac ako troch desiatok parašutistov, ktorí boli na palube dvoch havarovaných športových lietadiel, sa pokúsili zachrániť.

Trom z celkovo 34 výsadkárov sa to však nepodarilo. Blízko miesta leteckého nešťastia to počas improvizovaného brífingu uviedol minister vnútra Robert Kaliňák. Neďaleko obce Červený Kameň sa vo štvrtok dopoludnia pred pol desiatou zrútili dve lietadlá typu L 410, ktorých posádky nacvičovali hromadný zoskok. Kaliňák informoval, že v každom z lietadiel boli dvaja piloti a 17 výsadkárov. Z celkovo 38 ľudí sedem nehodu neprežilo. Okrem troch parašutistov aj štyria piloti.

"Piloti zachránili 90 % ľudí. Zrútili sa do hôr, spravili to najlepšie, ako mohli. Padáky nemali, v takýchto lietadlách si to nevyžaduje ani legislatíva," povedal po nehode hospodár aeroklubu Patrik Slosiar.

"Krátko po štarte a prvom leteckom manévri došlo zatiaľ k nevysvetliteľnému stretnutiu obidvoch lietadiel, ktoré následne začali po zrážke padať dolu," opísal minister Kaliňák priebeh tragickej udalosti. Pri zrážke podľa neho došlo "k odstráneniu niektorých častí lietadiel", ktoré tak neboli schopné ďalšieho letu.

Otvoriť galériu

Kaliňák priblížil, že z jedného z lietadiel sa podarilo vyskočiť všetkým 17 parašutistom. Druhé však opustilo iba 14. "Vyšetrovanie zodpovie, pre akú príčinu sa im nepodarilo zachrániť," doplnil.

 

"Je to naozaj obrovská katastrofa, najmä keď nacvičovali spoločný zoskok, aby urobili nejakú radosť pri leteckom dní, ktorý tu mal byť o niekoľko dní," uviedol minister vnútra. Hovorkyňa skupiny Falck Alena Lacyková-Krčová informovala, že na mieste tragédie zasahovali tri ich posádky. "Z celkového počtu 31 preživších šiestim parašutistom záchranári odporučili prevoz do nemocnice, dvaja ho však odmietli," vysvetlila hovorkyňa.

Otvoriť galériu

Do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Trenčíne záchranári napokon transportovali štyroch pacientov pri vedomí, ktorí utrpeli najmä povrchové poranenia a odreniny. U jednej pacientky bolo podľa Lacykovej-Krčovej podozrenie na vážnejšie poranenia ruky. Ďalší zo štyroch prevezených sa sťažoval na bolesti krčnej chrbtice.

Otvoriť galériu

Minister vnútra priblížil, že na mieste tragédie je viac ako 200 hasičov, záchranárov, policajtov, ktorí sa v tejto chvíli chystajú prehľadať celý priestor, aby pozbierali čo najviac dôkazov dôležitých pre objasnenie prípadu. "Zasahujú tu aj dobrovoľní hasiči, dobrovoľní záchranári, dobrovoľní psychológovia, profesionálni psychológovia," zrhnul Kaliňák. V tejto chvíli podľa neho prebieha identifikácia tiel. Polícia bude následne informovať rodiny pozostalých.

Otvoriť galériu

K zrážke dvoch športových lietadiel došlo pred pol desiatou pri Červenom Kameni v okrese Ilava. Jedno z lietadiel sa zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč a druhé asi dva kilometre od obce Červený Kameň.

Politici vyjadrujú úprimnú sústrasť

Každý deň umierajú ľudia, ale takéto tragédie nám pripomínajú, aký je život krehký. Česť ich pamiatke. Na svojom profile na sociálnej sieti to vo štvrtok napísal prezident SR Andrej Kiska. Reagoval tak na dopoludňajšiu zrážku dvoch lietadiel na Považí, pri ktorej zahynulo sedem ľudí. "Keď som sa prebral z narkózy, neveril som, že sa na Slovensku stalo ďalšie letecké nešťastie," uviedol prezident, ktorý sa dnes v Plzni podrobil operácii v oblasti bedrového kĺbu.

Predseda vlády SR Robert Fico vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám obetí štvrtkovej tragickej zrážky lietadiel na Považí. Premiér zároveň oceňuje profesionalitu a nasadenie všetkých zložiek, ktoré sa podieľajú na záchranárskych prácach.

"Strana SaS vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým leteckej tragédie pri obci Červený Kameň. Je to v prvom rade veľké nešťastie rodín siedmich obetí. Zraneným želáme skoré uzdravenie i rýchle prekonanie traumy. Veríme, že sa podobná strašná udalosť už opakovať nebude," uviedol líder SaS Richard Sulík.

Predseda mimoparlamentnej Siete Radoslav Procházka zase dúfa, že Slovensko si už toto leto vyčerpalo letecké nehody na dlhé desaťročia dopredu. "Myslím si tiež, že tragédia týchto rozmerov si žiada vyhlásenie jednodňového štátneho smútku. Život to nikomu nevráti, ale spoločná pieta je na mieste," povedal.

Šéf mimoparlamentnej SNS hovorí o obrovskej tragédii, "o to viac, že podobných tragédií bolo v ostatnom čase niekoľko a možno sa im dalo predísť". "Je mi veľmi ľúto obetí a vyslovujem úprimnú sústrasť ich rodinám. Smúti celé Slovensko. Všetkým zraneným želám skoré uzdravenie," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Antony Blinken.
Spojené štáty sa obávajú, že Rusko... Znepokojivé varovanie Washingtonu
Generálny manažér Slovana Bratislava Ivana Kmotrík ml..
Foto
Kmotríka ml. odmeny v Lige majstrov tešia, no nestačia: 20 miliónov eur nám rozpočet nevykryje!
Memoáre zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.
Foto
Memoáre Navaľného († 47) odhaľujú trpkú PRAVDU o jeho živote v Rusku: Predvídal svoju SMRŤ?!
Hviezdna slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Foto
Vlhovej pomáha pri návrate aj Shiffrinová: Zblížili sme sa!
Janka a Max
Foto
Kreatívny nápad útulku vo Fiľakove: Krásne tanečnice nafotili kalendár pre psíky!
Ilustračné foto.
Foto
Muž sa po rokoch prebral z kómy: Radosť vystriedalo zdesenie! Myslel si, že je rok 1980 a... Hrozivé, čo nasledovalo
(ilustračné foto)
Vážne varovanie odborníkov: Smrteľné záplavy a extrémne počasie sa ZHORŠIA! To nevyzerá dobre
Pizza. (Ilustračné foto)
Veľká RAZIA v reštaurácii: Strašné, čo odhalili! Vážne TOTO obsahovala obľúbená pizza?
ilustračné foto
Južná Kórea začala konať: KĽDR bude zúriť! Pozrite sa, čo plánuje
Andrej Babiš, Matúš Šutaj Eštok.
Rezort vnútra očistil Babiša od spolupráce s ŠtB: Ide o TAJNÚ dohodu?! Na politickej scéne to VRIE
Muchotrávka zelená
Hubačka sa zmenila na nočnú moru: 7 ľudí skončilo v Košiciach na JIS-ke! Strašné, čo sa stalo
Bez lekárov nie je možný chod slovenských nemocníc.
Foto
Hrozí KOLAPS slovenského zdravotníctva? Lekárom vyššie platy nestačia! Nemocnice reagujú