Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.08.2015 15:48 | Správy | Zahraničné správy

Británia a Francúzsko podpísali dohodu: Ako budú riešiť problém migrantov?

Britská vláda sa rozhodla vyčleniť o 10 miliónov eur viac na dvojročný program prijímania utečencov a prisťahovalcov v Calais na severe Francúzska.

Rozhodnutie je súčasťou novej francúzsko-britskej dohody o posilnení policajnej spolupráce v oblasti boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Brusel sa podľa televíznej stanice RTBF obáva, či to nepovedie k zvýšeniu počtu nelegálnych utečencov v Belgicku.

Dohoda medzi Londýnom a Parížom, ktorú vo štvrtok v Calais podpísal francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve a jeho britská rezortná kolegyňa Theresa Mayová, stanovuje pridelenie "dodatočných zdrojov" zo strany Británie v snahe zabezpečiť tunel pod Lamanšským kanálom pred nežiaducim tokom migrantov.
Obe krajiny sa dohodli na vytvorení "jednotného velenia", ktoré bude bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi a proti sieťam prevádzačov. Rovnako vznikne aj "spoločný zásahový tím", ktorý sa zameria na účinnejšie vyhosťovanie nelegálnych prisťahovalcov.

Z humanitárneho hľadiska dohoda stanovuje zvýšené monitorovanie prisťahovalcov a utečencov s cieľom identifikovať tie najzraniteľnejšie osoby a potenciálne obete obchodovania s ľuďmi, obzvlášť ženy a deti. Takéto osoby by mali byť preložené na iné, bezpečnejšie miesto.  Obe krajiny chcú podporiť dobrovoľný návrat migrantov do krajín ich pôvodu prostredníctvom informačných kampaní a zavedení programov na pomoc tým, ktorí o návrate domov uvažujú.

 

Čisto z technického hľadiska sa britská strana zaviazala zvýšiť bezpečnosť tunela pod Lamanšským prielivom. Nainštaluje nové monitorovacie kamery a vyšle ďalšie tímy, ktoré sa budú striedať a zaistia celodennú kontrolu krízovej oblasti v snahe znížiť počet nelegálnych utečencov. Na medzinárodnej úrovni, keďže utečenecká kríza sa stala problémom celej EÚ, chcú oba štáty posilniť dialóg s krajinami pôvodu prisťahovalcov. Za týmto účelom plánujú konferenciu v Paríži, spolu s ostatnými členskými štátmi EÚ, ktorá by sa mala konať ešte do konca tohto roka.

Belgicko, ako upozornila RTBF, sa obáva, že uzavretie Calais môže zvýšiť migračný tlak na iné prístavy, odkiaľ by sa utečenci mohli snažiť dostať do Británie. Migranti sa môžu posunúť o kúsok na sever, čím by sa dostali do belgických a holandských prístavov. Už teraz sú dôkazy o náraste počtu ilegálnych migrantov v okolí francúzskeho Dunkerque, ale aj v belgickom Zeebrugge a v prístave Hoek van Holland pri Rotterdame. Britské ministerstvo vnútra v tejto súvislosti navrhlo vytvorenie dohody medzi krajinami na pobreží Severného mora, aby sa zabránilo vytvoreniu podobných krízových situácií ako v Calais v iných mestách a prístavoch EÚ.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dvojica si je oporou v dobrom aj v zlom.
Robo Jakab ÚPRIMNE o manželstve: TOTO nám stoplo rodičovstvo! Vzťah s Aničkou si prešiel skúškou
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
Dosiahne Slovensko pokrok na medzinárodnej úrovni? Ministerstvo vnútra reaguje na odporúčania GRECO!
Slávny štadión bol slávnostne otvorený v roku 1994.
Hrali na ňom aj giganti ako Arsenal či Chelsea: Ikonický štadión šiel k zemi!
Na snímke uprostred zozadu premiér SR Robert Fico (Smer-SD) sa stretol s predstaviteľmi protikorupčného orgánu Rady Európy - Skupina štátov proti korupcii (GRECO) k téme korupcie na Úrade vlády SR v Bratislave.
Premiér sa stretol s dôležitými európskymi predstaviteľmi: Čo bolo ich hlavnou témou? TAKÉTO dostalo Slovensko odporúčania
Taylor-Johnson sa vďaka svojim hereckým rolám dostáva čoraz viac na výslnie.
Foto
Stane sa TENTO fešák novým Jamesom Bondom? Telo na to určite má! Na pláži by vám zrak padol hneď TAM
Slovenský ľudový a umelecký kolektív (SĽUK) vyhlásil a zapísal nové prvky do zoznamu kultúrneho dedičstva Slovenska.
Aktualizované
Štát ocenil nehmotné poklady našich predkov: Do zoznamu kultúrneho dedičstva pribudli nové prvky!
Donald Trump (vpravo) kráča s Volodymyrom Zelenským počas ich stretnutia v Trump Tower v New Yorku.
Trump na stretnutí so Zelenským: Tú vojnu vyriešime veľmi rýchlo!
Boris Kollár v relácii Diskusný klub so Šimonom Žďárským.
Naštvaný Boris Kollár: Ľudia si majú odtŕhať od huby a sebe zvýšili platy!
Talianska herečka ohuruje vzhľadom aj tesne pred 60-kou.
Herecká diva Belluci na seba strhla všetky pohľady: Nebola však sama! Kto je ten deduško s tebou, Monica?
Slovenský cyklista Martin Svrček.
Foto
Fantastická správa: Slovensko má ďalšiu medailu z cyklistických MS!
Benjamin Netanjahu na Valnom zhromaždení OSN.
Tvrdé slová Netanjahua na Valnom zhromaždení: Ako si toto dovolil povedať na pôde OSN?!
Krásna Zoe si siahla na život.
Foto
Krásna Zoe († 21) si vzala život, syna nechala spať vo vedľajšej izbe: Desivé posledné slová pred smrťou