Pochutnať si budete môcť nielen na tradičnej pečenej husi, ale aj na výborných lokšiach, pečienke či štrúdli. Recepty sa v tejto obci na západnom Slovensku dedia z generácie na generáciu už desiatky rokov. Počas sobotňajšieho Dňa otvorených dverí sa môžu milovníci husaciny dosýta najesť v ôsmich rodinných reštauráciách za symbolickú cenu 7 €. Podmienkou je len zakúpenie vstupenky v hodnode 2 €. Vychýrené husacinárske remeslo má v Slovenskom Grobe viac ako storočnú tradíciu. Staré mamy nosili v minulosti pečené husi predávať na trh do Bratislavy, postupne sa však tradícia presunula do domácností.
Práve preto sa desaťročia recepty veľmi nezmenili. „Pečienka sa robí stále rovnakým spôsobom, tiež aj hus a lokše. Začali sme robiť aj červenú kapustu, čo síce nie je veľmi tradičné, ale hostia si ju vyžadovali,“ povedala pre Nový Čas Jana Hámorová z reštaurácie Husacina u Zápražných. Ako dodala, jedáci si najradšej ako dezert vychutnajú klasickú višňovo-makovú alebo jablkovú štrúdľu. Alternatívou sú aj lokše na sladko. Skúsení husacinári odporúčajú dať si pred jedlom aperitív, žalúdok sa tak lepšie pripraví na gurmánsky zážitok.
Obed pre 4-člennú rodinu u Zápražných
Hus: 59 €
Lokše: 12 ks - 8,40 €
Pečienka: 1 kg - 60 €
Uhorky a alma papričky: 2 misky - 5 €
Domáci pečený Chlieb: 3 košíky - 3 €
Kapusta: 30 dag - 3,60 €
Víno: fľaša - 13 €
Spolu: 152 €
Recept na pečenú hus
Reštaurácia Husacina u Zápražných odporúča jednoduchý recept. Hus vyčistíme, umyjeme a dobre nasolíme. Jednu hrsť soli dáme dovnútra, jednu zvonka. Hus potrieme mliekom a podľa veľkosti husi pridáme 0,5 l až liter vody. Vložíme ju do rúry, pričom treba dbať na hlinený pekáč. Hus musí byť čo najviac ponorená v masti, aby sa mohla čo najlepšie dusiť. Otáčame zhruba každú polhodinu. Pečie sa približne tri hodiny.