Jed sa tam teda dostal až po otvorení. Martinov zdravotný stav sa zlepšil. Martin sa otrávil klobásovým jedom 11. augusta a upadol do umelého spánku. Jeho stav sa zlepšil natoľko, že už aj komunikuje. „Pacient je pri vedomí a mimo ohrozenia života,“ povedala hovorkyňa nemocnice Ružena Matašeje. Štátna veterinárna a potravinová správa odobrala vzorky z uzatvorenej cícerovej nátierky a koložvárskej kapusty od výrobcu a aj z misijného domu, odkiaľ doniesla Martinovi jedlo jeho teta. „Výsledky potvrdili neprítomnosť botulotoxínu vo výrobkoch, čiže neboli kontaminované vo výrobe a ani v misijnom dome,“ uviedol riaditeľ správy Jozef Bíreš.
„Medzi ďalšie úvahy patrí to, ako spotrebiteľ narábal s nátierkou po prebratí z misijného domu. Či bol po otvorení výrobok okamžite skonzumovaný, alebo bol držaný určitý čas pri izbovej teplote,“ ozrejmil Bíreš. „Prichádzajú do úvahy aj hygienické podmienky pri konzumácii, teda čistota rúk, kuchynského náradia,“ dodal. K nakazeniu mohlo dôjsť aj sekundárne, keďže baktérie spóry clostridií sa nachádzajú v životnom prostredí. „Sme radi, že najnovšie testy certifikovaného laboratória v Ostrave potvrdili, že naše výrobky neboli infikované,“ informovala Zuzana Krištof Ozanová, zastupujúca výrobcu Alfa Bio.