„Púpava lekárska - ľudovo
hadí mlieč, už v názve prezrádza,
že má prospešné
účinky. V koreňoch obsahuje
škrob inzulín, ktorý je po
vysušení súčasťou čajových
zmesí pre cukrovkárov,“ vraví
botanička Východoslovenského
múzea v Košiciach Eva
Sitášová. Prezradila, že tradícia
výroby medu z peľu púpavy
pomaly pominula.
„Konzumovať sa však dajú aj
čerstvé listy púpavy, ktoré sú
vhodné do jarných šalátov
v sladkokyslom náleve alebo
aj do prívarkov! Zbierať ich
však treba najmä v tieni a ďalej
od vozovky,“ dodala odborníčka,
ktorá rada zbiera aj
prvosienky jarné, tzv. kašky.
Tieto kvietky odporúča
všetkým, ktorí kašlú, sú prechladnutí
alebo majú problém
s dýchaním. Sitášová však
dodala, že bylinkári by sa
mali poponáhľať, lebo liečivé
rastliny budú na lúkach pre
úbytok vlahy kvitnúť už len
pár dní!
Napriek slabým zrážkam bylinkám sa darí
KOŠICE - Pre laika obyčajná burina, no bylinkári sa tešia. V okolí Košíc už teraz kvitnú celé lány hadieho mlieča a kašiek. Odborníci však varujú: málo zrážok neveští bohatú úrodu!