Uplynulý víkend v mestskej časti Rača sa niesol v znamení dobrého vína a dobrej nálady, keď sa na tradičnom vinobraní zišli vinári zo širšieho okolia.
Nechýbali hudba, gastronomické špeciality či remeselné výrobky. O tom, aká bola tohtoročná úroda hrozna, prišli do Rače prezentovať vinári z celej malokarpatskej oblasti. A veruže návštevníci mali čo ochutnávať. V kurze bol najmä biely a červený burčiak, ktorého ceny sa pohybovali od 2,50 € do 4 € za liter.
Otvoriť galériu
Ako však rozpoznať dobrý burčiak? „Červený musí mať ružovú penu. Necháva sa 9 až 14 dní stáť na šupkách a nemieša sa,“ hovorí vinár Miloš (28) z Modry a dodáva: „Biely zreje 3 až 4 dni pri optimálnej teplote z muštu a aj pri ňom je dôležitá farba. Burčiak je sladký, ale nie až natoľko ako mušt.“
Tisícka návštevníkov sa zabávala, popíjala a ochutnávala špeciality.
Zdroj: Martin Hanzel