Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2015 13:13 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Z múzea "zmizol" vzácny obraz, po vrátení diela padlo obvinenie z krádeže!

Zamestnankyňa múzea na Považí je podozrivá, že zo zariadenia odniesla obraz "Žena pod krížom". Keď jej "tieklo do topánok", dielo vrátila. Teraz jej hrozí basa! 

Polícia vo štvrtok obvinila z krádeže obrazu M. A. Bazovského (1899 - 1968) "Žena pod Krížom" zamestnankyňu Trenčianskeho múzea Evu K. (51) z Trenčianskej Teplej (okres Trenčín).

Otvoriť galériu

Podľa vyšetrovateľa obvinená ešte v auguste vyniesla z depozitáru Trenčianskeho múzea obraz vynikajúceho slovenského maliara maliara Miloša Alexandra Bazovského „Žena pod krížom“, ktorý pochádza z roku 1938.

Na druhý deň zamestnankyňa kontaktovala inžiniera zo Žiliny, ktorému obraz v hodnote 50-tisíc eur predala za 8-tisíc eur. Kupujúci požiadal o názor na obraz odborníčku. Potvrdila mu, že obraz je pravý a môže byť majetkom Trenčianskeho múzea. Žilinčan kontaktoval Evu K., obraz jej vrátil a zamestnankyňa mu dala späť peniaze. Kriminalisti po analýze kamerových záznamov zistili, že zamestnankyňa odniesla do depozitu rám obrazu a neskôr obraz bez rámu. O dva dni neskôr z depozitu odniesla zakrytý predmet v tvare obrazu. V prípade dokázania viny obvinenej z krádeže hrozí na súde trest odňatia slobody trest odňatia slobody v trvaní od troch do desiatich rokov - uviedla trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Brat zlodeja vrátil ukradnutý obraz

 

Iba ojedinele sa stáva, že sa ukradnuté dielo majiteľovi vrátia."Váš obrázok sa mi veľmi páčil, ale na jeho kúpu by som nikdy nemal dosť peňazí. Preto som si ho zobral," telefonoval  v roku 1971 akademickému maliarovi Albínovi Brunovskému (1935 - 1997) neznámy muž, ktorý z jeho výstavy v Bratislave ukradol na dreve maľovaný neveľký obraz Šeptanie vdovy. O niekoľko rokov Brunovskému telefonoval neznámy muž, že jeho brat z výstavy ukradol jeho obraz Imaginárny potrét H. B. Telefonujúci sa za zlodejstvo brata ospravedlnil a ubezpečil Brunovského, že obraz vráti. Nasledujúce ráno obraz spolu s ospravedlňujúcim listom bol vo výstavnej sieni.

Ukradnuté obrazy sa vrátili

V dedine Žilinského kraja pred približne 15 rokmi vykradli rodinný dom. Pol roka po krádeži majiteľovi domu priniesli balík s desiatimi obrazmi. V liste, ktorý bol vo vnútri balíka, neznámy starožitník napísal, že nemôže spávať, odkedy sa dozvedel, že obrazy boli ukradnuté. "Netušil som, že na obrazoch sú aj vaši rodičia... Strácam niekoľko tisíc eur, ale mám dobrý pocit, že sa vrátia tam kam patria, do vášho domu..." napísal neznámy odosielateľ.

Tehotná lektorka zabránila krádeži obrazov

V 1995 sa návštevník v Trenčianskom hrade pokúsil ukradnúť päť obrazov. Lektorka v Zápoľského paláci zamkla vchodové dvere a keď sa podozrivý muž chcel dostať von, strhla mu ruksak s obrazmi. Bolo to veľmi odvážne, pretože lektorka už bola vo vysokom štádiu tehotenstva. Chlap však ušiel. Obrazy neboli poškodené a mohli sa hneď zavesiť späť. Polícia zobrala odtlačky prstov. Keď jedného muža zatvorili pre iné zločiny, podľa odtlačkov policajti zistili, že sa pokúsil ukradnúť aj spomínané obrazy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Úprava vyplácania rodičovského dôchodku dostala zelenú: Išlo to ľahšie, ako všetci očakávali
Ilustračná fotografia.
Smútok na slovenskej športovej scéne: Navždy nás opustil známy komentátor († 82)
Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo veku 96 rokov.
Takto odišla Alžbeta II. († 96) na druhý svet: Dva záhadné listy a Karolovo zlé rozhodnutie
Ilustračné foto
Dráma na vlakovej stanici: Policajt nemal na výber! Hlásia obeť
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Výbor si posvieti na policajné razie v Bratislave: Šutaj Eštok tlačí pri vyšetrovaní na pílu
Dom, v ktorom žije Predná a Rózsa, sa nachádza iba kúsok od historického centra.
FotoVáš Tip
Zdenka Predná a Oskar Rózsa predávajú rodinný domček: Kúpili by ste takýto dom za 590.000 eur?
Close Up Of Man Collecting Parcel Delivery Outside Door
Sofia si objednala balík zo známeho e-shopu: Keď ho otvorila, onemela! Ešte sa hýbal
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohra po smrteľnom útoku medveďa na Hybe: Podľa Tarabu eliminovali 12 medveďov
Manželia čakajú tretie dieťatko.
Foto
Lela s Karlosom sa dočkali zázraku: Už je vidno BRUŠKO! Dojemné slová blondínky
 Štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Kamil Šaško (Hlas).
Minister Šaško o platoch pre sestry a pôrodné asistentky: Ponuka je podľa neho korektná a férová
Na obnove hradu Plaveč spolupracuje OZ Rákociho cesta.
Na hrade pri Starej Ľubovni STRAŠIA unikátne tvory: Výletníci, sem radšej nechoďte!
Liam Payne zomrel vo veku 31 rokov.
4 varovné SIGNÁLY pred smrťou Liama Payna († 31): Desivé videá aj SKAZA v hotelovej izbe