Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2015 06:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Dano Dangl si vie dopriať: Luxus, o ktorom smrteľníci len snívajú!

Otec zábavných projektov si rád zalieta nielen pri práci, ale čoraz častejšie už aj v súkromí. 

Známy producent a herec Dano Dangl si totiž splnil dávny sen - zložil pilotské skúšky a kúpil si vlastné lietadlo. O prekonávaní výšok, reakciách kolegov, ale i o tom, čo jeho koníček obsahuje, porozprával v rozhovore pre Nový Čas Nedeľa.

Keď sme si na konci prázdnin telefonicky dohadovali tento rozhovor, zastihli sme vás na túre v lese. Dali ste sa na turistiku?

So synom Oliverom často testujeme vopred na vlastnej koži miesta, ktoré navštevujú chalani (Kemka, Miezga, Jakab, Latinák) v markizáckej relácii Vo štvorici po Slovensku. Nedávno sme prešli pešo 146 kilometrov cez hory od Partizánskeho až do Ružomberka. Túto trasu sme dali za päť dní a dosť sme sa zlikvidovali. Budúci rok by sme chceli prejsť cez Malé Karpaty až do Vysokých Tatier.

 

Spoznávajú vás ľudia v lese?

To je jediné, čo mi možno trošku prekáža z toho dôvodu, že sa nemôžeme pohybovať bez povšimnutia. Ale zasa mi príde trápne, aby sme so synom chodili vo dvojici po Rakúsku. (Smiech) Čiže áno, stretávame ľudí a sú k nám milí, pomáhajú nám a dávajú nám aj napiť.

Vaším pôsobiskom je však televízia. Už v mladosti ste účinkovali vo filmoch, ktoré robili osvetu proti užívaniu drog. Ako si na toto obdobie spomínate?

Osveta drogovej závislosti v tom čase nebola bohvieaká, dokonca mnohí moji rovesníci umreli na predávkovanie heroínom. Takže nebola to vôbec sranda. A film, v ktorom som vtedy hral, bol prvou lastovičkou v spolupráci s protidrogovým centrom. Pre mňa to bol emotívny zážitok, lebo v tom období som si myslel, že zo mňa bude najlepší herec na svete. Všetky tie veci som chcel prežiť autenticky. Niežeby som si začal pichať drogy, ale poznal som ľudí, ktorí boli závislí a podarilo sa mi s nimi stretnúť. Snažil som sa to pochopiť a zahrať čo najvierohodnejšie.

Otvoriť galériu

V tom filme ste sa aj predávkovali. Herci často počas prípravy na svoju filmovú rolu podstupujú aj veľké obety. Skúšali ste drogy?

Áno, zomrel som tam. Predtým som predstieral aj abstinenčný záchvat a viem, že som prichádzal na pľac schválne unavený. Dnes by som to už nerobil, len by som to normálne zahral. Mám pocit, že vo viacerých veciach sa dosť preháňa a z marihuany sa robí strašná záležitosť, ktorá zabíja ľudí, hoci pritom sú krajiny, kde je normálne regulárne povolená.

Čo je pre vás drogou a elixírom života? Humor a vaša práca?

Vždy mám nejaké nápady, ktoré by som chcel realizovať. A netýka sa to len televíznej a umeleckej brandže. Musím byť vždy niečím motivovaný, a to vo všetkých oblastiach môjho žitia. Nemám nič vopred zorganizované, mám v tom bordel a je to väčšinou veľmi spontánne, ale o to je to potom príjemnejšie. 

Ste otcom známych zábavných projektov, ako sú SOS, Partička, Haló či Kredenc. Partička sa uplatnila dokonca aj u našich českých susedov.

Česi sú povahovo trošku iní a vedia prejaviť také to šialenstvo. V Česku máme tri fankluby, kým u nás nevznikol ani jeden. To neznamená, že na Slovensku Partička nebola fenomén, ale je to skôr o tej slovenskej náture, že nie sme až takí spontánni, ako si myslíme.

Okrem úspechov v práci patríte aj k šťastným mužom, ktorým sa darí plniť si svoje chlapské sny. Nedávno vás herec Roman Pomajbo chválil, ako dobre pilotujete lietadlo.

Robím to už asi rok a pol a je to jedna z vecí, ktoré som dlhodobo plánoval. Sloboda sa dá dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Keď máte slobodu v rámci rodiny, práce, vnímania zmyslov... Napriek tomu, že som hektický človek, neskutočnú energiu mi vždy dodávalo more, ale aj lietanie a vždy som ho chcel vyskúšať. Vo svojej hlave som to riešil už osem rokov, čiže to nebolo o tom, že v štyridsiatke som si niečo zrazu zmyslel. Bolo to skôr o mojom dozrievaní, že už na to mentálne mám a môžem lietať.

Otvoriť galériu

Kedysi ste mali pred lietaním rešpekt, ako to vnímate teraz, keď ste zodpovedný za seba, život svojej rodiny, prípadne kolegov?

To ostalo úplne totožné, pretože ten rešpekt musíte mať. Iné je mať strach. Keď ho máte, tak to nie je správne, ale dôležité je, aby ste mali rešpekt. Vždy je to otázka pár chýb a môže sa to skončiť veľmi tragicky. Netreba to teda brať na ľahkú váhu. Ale málo ľudí si uvedomuje, že to isté je, keď si sadnú za volant a šoférujú auto.

Museli ste prejsť zdravotnými testami a skúškami. V čom spočívali?

Musíte mať dobrý zrak, byť zdravotne v poriadku, pretože predsa len tam vznikajú rôzne pretlaky a organizmus je zaťažovaný viac ako štandardne, takisto treba prejsť srdcovo-cievnymi vyšetreniami a, samozrejme, sa posudzuje aj psychika. Prešiel som psychiatrickým vyšetrením, kde som musel nakresliť domček a nakreslil som ho úplne ináč, ako si psychiater predstavoval, tak hneď vedel, že to je v prdeli. Trvalo to relatívne dlho. Tieto skúšky sa nezanedbávajú a to je dobre.

Máte vlastné lietadlo alebo si ho len prenajímate?

Vyšla aj taká správa, že som si doprial biznisový model. V spolupráci s jednou spoločnosťou sme spoluvlastníkmi jedného lietadla a do istej miery mám na neho právo. Nie som však typ fanatika, ktorý by každé ráno prišiel na letisko poutierať lietadlo a potom si nadšene sadol do auta a vyrazil do práce.

Často sa za pracovnými povinnosťami do Prahy prepravujete letecky. Koho ste už zobrali na palubu?

Letel so mnou Roman Pomajbo, môj produkčný tím, takisto manželka a deti. Raz som chcel cestou z Prahy zobrať aj Adelu Banášovú, ale veľmi sa bála. Potom mi spätne hovorila, že to veľmi ľutuje.

Otvoriť galériu

Aké boli reakcie kolegov z brandže, keď sa dozvedeli, že lietate?

Ľudí to zaujíma a sú zvedaví, čo treba pre to urobiť a či nemám strach. No keby ste poznali to pozadie a vedeli, ako to funguje, zistili by ste, že cenovo to nie je až taká nedostupná vec, ako si väčšina ľudí možno myslí. Práve naopak. Často sa vyrovná autu a niekedy je to dokonca lacnejšie.

Nie je komplikované ovládať to množstvo tlačidiel?

Keď som si po prvý raz sadol do lietadla s inštruktorom a ukazoval mi všetky budíky a úkony, povedal som si, že vybavené, toto v živote nedám a končím. Ale vidíte, prešiel rok a robím to všetko sám. V lietadle vypínam mobil, sústredím sa len na jednu vec, a keď vzlietnem, pozorujem krajinu, oddychujem. Keď zosadnem, cítim istú dávku úľavy, a to preto, že som sa hodinu až dve koncentroval len na lietanie. To isté mám aj doma, keď píšem, uzavriem sa a môžete mi čokoľvek rozprávať, som vo svojom svete a nič nepočujem.

Diamond Star OM - KLV

Otvoriť galériu

Celokompozitový 4-miestny dolnoplošník

Cena nového: od 370 000 eur

Rozpätie: 12 m

Počet sedadiel: 4

Max. hmotnosť: 1 150 kg

Dolet: 1 350 km

Cestovná rýchlosť: 240 km/h

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Libanonský premiér Nadžíb Míkátí a talianska premiérka Giorgia Meloniová počas prehliadky čestnej stráže v Bejrúte.
Talianska premiérka spravila prekvapujúci krok: Návšteva, na ktorú sa žiadny politik neodvážil
Alex neveril vlastným očiam.
Foto
Paraglajdista bol v šoku, keď to uvidel: ZVLÁŠTNE, čo objavil na vrchole pyramídy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Čína chce posilniť vzťahy s Ruskom: Zálusk si robí aj na ďalšiu krajinu, nezláka ju k sebe USA?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Zneužívanie rezervačného systému cudzineckej polície: Ministerstvo reaguje na kšeftovanie s termínmi
Kateřina Pauláthová si po tom, ako ukončila lyžiarsku kariéru užíva a svojich fanúšikov sem-tam aj provokuje.
Foto
Bývalá česká lyžiarka poslala fanúšikom šteklivé foto: Provokuje z kúpeľov
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vážne slová Fica po summite EÚ: Ak si neochránime vonkajšie hranice, bude NESKORO
ilustračné foto
Aká je pravda o vojakoch KĽDR v Rusku?! Aha, čo povedal generálny tajomník NATO
Vši sa vyskytujú o tretinu viac ako pred rokom!
Výskyt vší sa na Slovensku drasticky zvýšil: NAJHORŠIE je to na západe! TAKTO im môžete predísť
Tunel Branisko.
Mimoriadna uzávierka Braniska: S obmedzeniami rátajte aj na budúci týždeň!
Ilustračné foto.
Mladíka na letisku PREŠLO lietadlo: Cítil som, ako mi PRASKAJÚ kosti! Hrôzostrašná spoveď o nehode
(ilustračné foto).
Platové rozdiely na východe Slovenska: Najviac to pociťujú TIETO pozície! Koľko zarobia v Košiciach?
Michal strávil s Peťou v Taliansku chvíle plné radosti.
Foto
Vlhovej priateľ posledné tri mesiace potichu tvrdo pracuje: Kyselicov tajný plán!