Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2015 16:57 | Správy | Domáce správy
Foto

Fotogaléria z obrovského zhromaždenia: Takto to vyzerá, keď Bratislavou pochoduje 85-tisíc ľudí!

Desaťtisíce ľudí v nedeľu približne od 12.30 h začali zapĺňať Námestie SNP v Bratislave, aby sa zúčastnili na Národnom pochode za život.

Cieľom podujatia bolo vyzdvihnúť význam ľudského života a nutnosť chrániť ho od počatia po prirodzenú smrť. Na podujatie prišli ľudia z celého Slovenska. Organizátori avizovali aj podporovateľov z Českej republiky, Rakúska či Nemecka. Ľudia zaplnili celé námestie aj priľahlé uličky. Dav siahal až po Kamenné námestie, opačným smerom až po Župné námestie.

Otvoriť galériu
Na Národný pochod za život do Bratislavy prišlo dnes od 70.000 do 85.000 ľudí. Také sú odhady organizátorov, ktoré prezentovali na tlačovej konferencii po skončení pochodu.

Otvoriť galériu

Ľudia držali v rukách transparenty ako Som za život, Dieťa je dar, či Život je výzva. Nad hlavami účastníkov viali aj slovenské zástavy. Na pódiu na Námestí SNP prebiehal kultúrny program a viacero príhovorov na tému ochrany života. "Som veľmi rád, že dnes pôjdeme spolu, aby sme ukázali našu úctu každému ľudskému životu," uviedol vo svojej reči bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Otvoriť galériu
Zdôraznil, že ľudský život je hodný ochrany v každej etape života.
Dav sa približne po 14.50 h pohol smerom na Kamenné námestie, odkiaľ prejde cez ulice Gorkého, Jesenského, Mostovú, Rázusovo nábrežie, k Mostu SNP a cez Staromestskú ulicu, Hurbanovo námestie a Suché Mýto späť na Námestie SNP. Vodiči v tomto čase budú musieť rátať s dopravnými obmedzeniami. Dopravu v centre mesta riadi polícia.

Hlavným iniciátorom a organizátorom Národného pochodu za život je Konferencia biskupov Slovenska. Bratislavský pochod za život nadväzuje na rovnaké podujatie v Košiciach, ktoré sa uskutočnilo v roku 2013. Vtedy do metropoly východu prišlo okolo 80.000 ľudí.

Organizátori zároveň pripravili návrhy na zlepšenie právnej úpravy ochrany života, ktoré adresujú politikom. "Na Národný pochod za život mohlo prísť od 70 do 85.000 ľudí. To je náš odhad. Podarilo sa nám zopakovať zázrak z Košíc," uviedol hlavný organizátor podujatia Marek Michalčík. Podľa jeho slov má zmysel robiť takéto veľké podujatia na tému života. "Dnešok opäť potvrdil, že toto je vážna téma, ktorá trápi mnohých ľudí," dodal.

Otvoriť galériu
Podujatie zabezpečovalo približne 1000 dobrovoľníkov. Spokojnosť s pochodom vyjadrili aj slovenskí biskupi. "Chcem vyjadriť radosť a vďačnosť z toho, že pri tomto podujatí sa ukázalo, že spoločenstvo tých, ktorí vyznávajú život a radosť zo života, je veľmi veľké," uviedol bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko.

Otvoriť galériu
Organizátori zároveň sformulovali návrh na zlepšenie právnej úpravy ochrany života a systému pomoci tehotným matkám v krízovej situácii. "Naším cieľom je rovnosť v ochrane života všetkých ľudí bez rozdielu, vrátane nenarodených detí, tak v legislatíve, ako aj v praxi. Zároveň sme presvedčení, že tehotné matky v kritickej situácii majú dostať od spoločnosti pomoc a podporu. Preto sme sa obrátili na politické strany so zoznamom návrhov a požiadali sme ich, aby v najbližšom období presadzovali návrhy na zlepšenie situácie," povedal Michalčík. Návrhy sa zameriavajú na tri oblasti: zlepšenie právnej úpravy ochrany života, zlepšenie systému pomoci nenarodeným deťom a tehotným matkám ohrozeným umelým potratom a zlepšenie rodinnej politiky a postavenia rodín s deťmi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sunset in Soviet Radar System Duga near Chernobyl Nuclear Power Plant. Nuclear sign in front
Vo Švédsku uskladnia jadrový odpad na 100-tisíc rokov: Zaujímavé, ako ho pochovajú
Na snímke poskytnutej tlačovou službou 24. ukrajinskej mechanizovanej brigády vojak 24. mechanizovanej brigády odpočíva na svojom stanovišti v Chasiv Jare v Doneckej oblasti na Ukrajine v stredu 23. októbra 2024.
ZVRAT vo vojne! Ukrajina prehovorila: V Rusku už nasadili prvé severokórejské jednotky
Obvinená Jia Xin Teo.
Študentka ZAVRAŽDILA svoje bábätko! Ohavné, čo urobila s malým telíčkom: Tvrdí, že ju donútili
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin o konci vojny: Rokovania musia zohľadňovať realitu! Prstom ukazuje na Ukrajinu
(ilustračná foto)
Svetom sa šíri nový variant covidu: TOTO je príznak, ktorý ho odlíši od chrípky
Žena zapaľuje sviečky na mieste hudobného festivalu Nova, kde Hamas zabil alebo uniesol stovky účastníkov.
Humanitárna organizácia hovorí o apokalypse v Pásme Gazy: Takéto niečo ešte nikdy nevideli
Uprostred noci počul divné zvuky. A potom to uvidel...
Stanovačka sa zmenila na horor! Uprostred noci zapol baterku a uvidel TO... VIDEO len pre silné žalúdky
Ron Ely si zahral hlavnú postavu v seriáli Tarzan na stanici NBC zo 60. rokov.
Foto
Zomrela hviezda Tarzana († 86): V živote si prešiel peklom! Syn († 30) mu zavraždil manželku († 62)
Celkový pohľad na zámok Balmoral v škótskom Aberdeene.
Chcete zažiť svadbu alebo oslavu na kráľovskom panstve? Máte jedinečnú príležitosť: Úžasné, čo plánujú
(ilustračné foto)
Položte vedľa okna misku plnú soli: Môže vám to zachrániť život! Ako je to možné?
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Fiala o dohode Babiša so slovenským ministerstvom: Hovorí o protislužbe! Čo s tým má Fico?
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Martina Šimkovičová na významnej konferencii: Zdôraznila, čo je u Slovákov v zahraničí dôležité