So zjedením poriadnej
porcie mäsa či
prílohy v podobe
zemiakov, ryže alebo
hranolčekov nemá
problém asi nikto. O zelenine
to však povedať nemožno.
Často na ňu zabúdame,
prípadne jej jeme
málo a, naopak, preháňame
to s ovocím. Svetová
zdravotnícka organizácia
pritom odporúča zjesť
denne dve porcie ovocia
a tri porcie zeleniny.
V prepočte na váhu to
znamená približne 200
až 300 g ovocia a 500 až
1 000 g zeleniny. „Keby
sme to rozdelili na deň, tak
na raňajky, obed a večeru po
250 g zeleniny a na desiatu
a olovrant 150 g ovocia,“ vysvetľuje
odborník na zdravú výživu
MUDr. Peter Minárik.
Ovocie radšej kyslejšie
V porovnaní so zeleninou má ovocie
omnoho viac cukru, a teda
i viac energie. Táto informácia je
pre všetkých, ktorí sa snažia
schudnúť, veľmi dôležitá. Vyberajte
si preto radšej menej sladké
druhy ovocia, napríklad jahody,
grapefruity, kivi, maliny či pomaranče
(ich energetická hodnota je
180 až 210 kJ). Významnú úlohu
tu zohráva i glykemický index -
čím je ovocie kyslejšie, tým je nižší
a budete mať dlhšie pocit sýtosti.
Napríklad prezreté banány alebo
šťavnaté jablko majú glykemický
index vysoký, a tak v nás rýchlo
vyvolávajú pocit hladu. Dajte
preto prednosť kyslejšiemu, menej
zrelému ovociu. „V prípade
melóna je lepší červený ako biely,
ktorý obsahuje omnoho viac cukru,“
odporúča Markéta Pikalová
z Easy Diet.
Zeleninu surovú a dusenú
Na trhu je množstvo druhov
zeleniny a rovnakú pestrosť
treba zachovať aj na tanieri.
Pri chudnutí vám pomôže, ak
ňou nahradíte ryžu či zemiaky.
V každom prípade jedzte
ju radšej v surovom stave, prípadne
dusenú, uvarenú alebo
pripravenú na pare. Ale pozor!
Hoci zo zeleniny nepriberiete,
ak si na ňu pridáte
majonézu či tatársku,
všetko pokazíte. Existujú
aj diétnejšie
kulinárske zlepšenia,
napríklad
nízkotučný jogurt.
Mliečne výrobky výrobky - jedine nízkotučné!
Ak hľadáte
niečo chutné
a zároveň sa snažíte
znížiť svoju
hmotnosť, siahnite po
nízkotučných mliečnych
výrobkoch, jogurtoch a jogurtových
nápojoch. Možno
ich jesť bez výčitiek svedomia,
denne a to aj viackrát.
Okrem toho, že sa pri ich
jedení nemusíte báť o svoju
váhu, majú aj z pohľadu
zdravej výživy viac plusov.
Sú výborným zdrojom vápnika
potrebného
pre
kosti, sú bohaté na
probiotické kultúry, ktoré
zlepšujú trávenie a črevnú
flóru a ich energetická hodnota
nie je vysoká. Konzumujte
mliečne výrobky na
desiatu, olovrant, ale aj namiesto
dezertu. Pozor však
na smotanové druhy! „Obsahujú
dosť veľa mliečneho tuku
a pri redukčnej diéte nie
sú vhodné,“ dodáva MUDr.
Peter Minárik. Pri výbere sa
snažte nakupovať tie, ktoré
majú menej ako 3 percentá
tuku. Aj keď smotanový jogurt
nie je pri chudnutí najideálnejší,
prijmete menej tuku,
ak si ho dáte namiesto
nízkotučného syra.
Ovocie a zeleninu jedzte denne
Zatiaľ čo pri iných potravinách si musíte pri diéte
dávať pozor na množstvo, pri zelenine a ovocí
to neplatí. Jesť ich možno
prakticky stále. Nielenže
z nich nepriberiete, ale navyše
prospejú vášmu zdraviu.
Obe potraviny totiž obsahujú
množstvo vitamínov a dôležitých látok.