Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2015 12:02 | Šport | Šport mix

Zimomriavky, slzy, elektrizujúca atmosféra: Privara opísal záverečné metre Saganovej zlatej jazdy

Zimomriavky, slzy, hlasné povzbudzovanie, elektrizujúca atmosféra.

Takto opísal šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara záverečné stovky metrov na majstrovstvách sveta. Zlato, ktoré si v nedeľňajších hromadných pretekoch kategórie elite vybojoval Peter Sagan, považuje za zaslúžené a opísal ho ako jeden z absolútne najväčších úspechov v histórii.

"Peťovi to konečne vyšlo. Je to najlepší slovenský úspech v tomto roku. Všetko, čo robil celý tím, smerovalo k tomu, aby sa dostavil tento úspech. Vyšlo to a je to fantastické. To, čo sme tu zažili bolo neuveriteľné. Tá atmosféra a to, ako mu žičili miestni diváci, bolo úžasné," uviedol prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC).

Sagan v nedeľu predviedol všetky svoje prednosti a prvýkrát v histórii Slovenska vystúpil na najvyšší stupienok na šampionáte. Na posledných štyroch MS mu vždy niečo chýbalo k medailovému úspechu. Najbližšie k nemu bol pred dvoma rokmi v talianskej Florencii, keď v záverečnom dojazde nezachytil únik víťazného Portugalčana Ruia Costu a Španiela Joaquima Rodrigueza.

 

Teraz v Richmonde však niečo vyše dvoch kilometrov sám vyrazil do odvážneho, no riskantného ataku, ktorý mu nakoniec vyšiel a doviedol ho do zlatého konca. "Niekedy je to tak, že chýba málo. Napríklad vo Florencii zahralo aj počasie. Samozrejme, teraz bola rozhodujúca jeho výkonnosť, ale aj tá atmosféra, ktorá sa okolo neho vytvorila. Celý týždeň bolo cítiť tú pohodu a odhodlanie vyhrať. Aj keby to nakoniec nevyšlo, povedal by som asi to isté, že bola super atmosféra. Veľmi mu pomohlo jeho okolie. Amerika je špecifická. Vzdialenosti, hotel, strava, no celý tím, nie len športový, pracoval tak, aby bolo všetko v poriadku a bolo to hodné majstrovstiev sveta."

Záverečné stovky metrov, v ktorých sa celý pelotón vydal na stíhaciu jazdu za Saganom, sledoval v cieli na veľkoplošnej obrazovke. "Posledných 300-400 metrov sme tam boli s jeho otcom, už tam boli aj Juraj Sagan a Michael Kolář, či slovenský veľvyslanec v Amerike s manželkou. Pred tou veľkou obrazovkou sa zišlo veľa Slovákov, s ktorými sme ho tlačili do cieľa. Prežívali sme to veľmi intenzívne, zimomriavky, slzy, kričali sme tam. Bola to výborná atmosféra, ostatní nám hovorili, že v predchádzajúcich ročníkoch to nebolo také emotívne, ako teraz u nás."

Okrem krajanov mu v Richmonde vo veľkom fandili aj domáci priaznivci. Podľa Privarových slov je Sagan v USA veľmi populárny a prejavilo sa to aj v závere nedeľňajších pretekov. "Bol favoritom číslo jeden. Samozrejme, domáci fandili najmä svojim, ale ak nemal vyhrať ich pretekár, tak samozrejme Peťo. Nikto iný nepripadal v úvahu. Všade bol Sagan, Sagan, Sagan. Pomohli tomu určite aj preteky okolo Kalifornie, ktoré tento rok vyhral. Bolo to úžasné," pokračoval Privara.

Slovensko sa prvýkrát v histórii teší z titul na MS v cestnej cyklistike v kategórii elite. V roku 2007 vystúpil na vrchol aj Peter Velits, no to bolo ešte v kategórii do 23 rokov. "Majster sveta v kategórii elite je obrovský úspech nie len pre slovenskú cyklistiku, ale bol by v každej inej krajine. My až takú históriu nemáme, možno v dráhovej cyklistike, ale v cestnej je to historicky číslo jedna a najväčší úspech," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Atentát na Donalda Trumpa.
Atentát na Trumpa: Vyšetrovanie tajnej služby zistilo niečo závažné!
Čilský rozhodca Carlos Chandía už kariéru ukončil.
Foto
Rozhodca vyšiel po 17 rokoch s pravdou von: Počas zápasu som uzavrel obchod s Messim
(ilustračné foto).
Dve aktivistky poškodili ropovod, skončili za mrežami: Súd s nimi nemal zľutovanie
Muž trpí objektofíliou. Priťahujú ho sanitky značky Mercedes.
Foto
Dominik odhalil šialené chúťky: Vzťah s... Keď ich ľudia spolu pristihnú, zostanú v šoku
Hasiči hasia lesný požiar na predmestí Sever do Vouga na severe Portugalska.
Portugalskí hasiči už majú lesné požiare pod kontrolou, ale... Na ľudí číha veľké nebezpečie
(ilustr. foto)
Vodiči, zbystrite v Bratislave pozornosť: Chystá sa ženský beh
Daniel bol nútený počúvať cez telefón, ako bola jeho manželka Nicola brutálne dobodaná na smrť.
Foto
Daniel cez telefón počul, ako brutálne vraždia jeho manželku († 37): Jeho slová lámu srdce
Bývalá dánska panovníčka Margaréta II.
Dánsku kráľovnú Margarétu II. náhle hospitalizovali: Škaredé zranenie po páde!
Kolóny v Banskej Bystrici.
Uzavretý most v Banskej Bystrici: S búraním začnú už počas tejto noci!
Ľudia sa zhromažďujú neďaleko domu zničeného počas izraelského raketového útoku na južnom predmestí Bejrútu.
Izrael hlási úspech: Pri útoku v Bejrúte zahynula dôležitá hlava Hizballáhu
K útoku došlo v holandskom Rotterdame.
Pozadie krvavého útoku v Rotterdame: Polícia odhalila to, čoho sa všetci obávali
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Stránka na sociálnej sieti sa vydávala za bratislavskú zoo: Polícia varuje! O čo podvodníkom išlo?