Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2015 14:50 | Správy | Zahraničné správy

Rusko spustilo ďalšie nálety v Sýrii: Bombardovali radikálov

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok potvrdilo, že v Sýrii podniklo ďalšiu sériu náletov, pričom ruské lietadlá sa dôsledne vyhýbali obývaným oblastiam.

Ministerstvo spresnilo, že lietadlá typu Suchoj-24M a Suchoj-25 počas štyroch náletov v Sýrii v noci štvrtok zničili "štáb teroristov a sklad munície v oblasti mesta Idlib". Zlikvidované bolo aj trojúrovňové opevnené veliteľské stanovište neďaleko mesta Hamá.

Terčom útoku bola aj muničná továreň severne od mesta Homs, v ktorej sa vyrábali výbušniny a prestavovali sa autá na ich neskoršie použitie pri samovražedných atentátoch. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov zdôraznil, že terčom útokov neboli objekty občianskej vybavenosti a "už vôbec nie budovy, v ktorých by sa mohli nachádzať civilisti". Generál Konašenkov uviedol, že za posledných 24 hodín ruské lietadlá zasiahli spolu 12 cieľov Islamského štátu (IS).
Spresnil, že na operáciách proti cieľom IS v Sýrii sa zúčastňuje celkovo viac ako 50 ruských bojových lietadiel a vrtuľníkov. Hovorca dodal, že túto letku sa podarilo vytvoriť v takom krátkom čase aj vďaka tomu, že zásoby materiálu a munície sa už nachádzali na základni v sýrskom Tartúse. "Bolo treba už len redislokovať lietadlá a časť zariadení," povedal.

Ministerstvo spresnilo, že Rusko presunulo do Sýrie skupinu námornej pechoty, ktorej úlohou je chrániť leteckú základňu v Lázikíji, kde sú dislokované lietadlá a vrtuľníky nasadzované pri náletoch na území tejto blízkovýchodnej krajiny. 
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že ruské lietadlá sa počas náletov v Sýrii zameriavajú na dobre známe teroristické organizácie, pričom svoje ciele určujú v koordinácii so sýrskymi ozbrojenými silami. 

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura dnes v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera nekomentoval aktivity Ruska v Sýrii, ale zdôraznil, že OSN dala súhlas len na operáciu proti teroristickým organizáciám pôsobiacim na území krajiny, "proti Islamskému štátu, al-Káide a Frontu an-Nusra". Reagoval tým na tvrdenia USA i sýrskej opozície, že ruské lietadlá v stredu bombardovali oblasti, v ktorých IS ani nepôsobí. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes v Londýne informovalo, že nálety na provinciu Hamá v strednej časti Sýrie zasiahli aj pozície povstaleckej skupiny Tadžammul Izza podporovanej Spojenými štátmi - údajne ich Ústrednou spravodajskou službou. Útoku boli vystavené aj pri prvých náletoch v stredu.

Peskov: Terčom náletov v Sýrii sú dobre známe teroristické organizácie

Ruské lietadlá sa počas náletov v Sýrii zameriavajú na dobre známe teroristické organizácie, pričom svoje ciele určujú v koordinácii so sýrskymi ozbrojenými silami, uviedol dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.  Ako dodal, ešte je priskoro na to, aby povedal, či je prezident Vladimir Putin spokojný s výsledkami dosiahnutými pri náletoch v Sýrii. Spresnil tiež, že operáciu ruských síl v Sýrii financuje Rusko.

 

Peskov súčasne vyzval na opatrnosť pri hodnotení informácií o nasadení ruských ozbrojených síl v Sýrii, pretože sa objavilo mnoho skreslených a nepravdivých správ. Uviedol, že treba nájsť mechanizmy na koordináciu informácií. Zdôraznil, že sa netreba stávať obeťou skreslených správ.

Ako príklad uviedol aj medializované vyhlásenie saudskoarabského veľvyslanca pri OSN Abdalláha Muallimího, ktorý tlmočil znepokojenie svojej krajiny z ruských náletov v Sýrii a údajne vyzval na ich okamžité skončenie. Peskov však upozornil, že médiá túto citáciu nepotvrdili. "Sám som to v médiách hľadal, ale zatiaľ nenašiel," uviedol Peskov. Ruské nálety, ktorých cieľom je podpora armády prezidenta Asada, sú doteraz najvýraznejšou eskaláciou konfliktu v Sýrii. Ruského prezidenta o pomoc v boji s terorizmom požiadal samotný sýrsky prezident Bašár Asad. Horná komora ruského parlamentu - Rada federácie - následne túto stredu odobrila Putinovu žiadosť o poskytnutie súhlasu na nasadenie ruských jednotiek v Sýrii.

Peskov vo štvrtok okrem toho informoval, že v súvislosti s ruskými aktivitami v Sýrii sa v samotnom Rusku posilnili bezpečnostné opatrenia s cieľom predísť prípadným teroristickým útokom na ruskom území.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Oliver Andrásy viac po sláve nebaží.
Foto
Najťažšie PRIZNANIE Andrásyho: Šanca na NÁVRAT obľúbeného zabávača je zamietnutá!
Na snímke Marián Gáborík a Juraj Slafkovský.
Foto
Gáboríka nahnevali Slafkovského slová: Mňa ani Hossu si do huby neber!
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
AktualizovanéFoto
Poslanec zo Smeru ODCHÁDZA do iného klubu! Toto je dôvod jeho rozhodnutia
Angelina Jolie je opäť šťastná.
Foto
Potvrdené: Sexi Angelina Jolie randí s TÝMTO známym mužom! Načapaní v HOTELI
Ilustračné foto
Počet chorých v Žilinskom kraji sa zvyšuje: TU evidujú nárast o vyše 50 percent!
Generálny manažér Slovana Bratislava Ivana Kmotrík ml..
Foto
Kmotríka ml. odmeny v Lige majstrov tešia, no nestačia: 20 miliónov eur nám rozpočet nevykryje!
Foto
Záhadné úmrtie Jaroslava († 32): Smrť pri orgiách? Hrôza, v akom stave našiel otec jeho telo! Šokujúce ODHALENIA
(ilustračné foto).
NEBEZPEČENSTVO na cestách: Meteorológovia vydali výstrahy! Vodiči, dávajte si pozor
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Aktualizované
Doprava v Bratislave sa okolí sa komplikuje: Nehody a dlhé kolóny! Rátajte so zdržaním
Bojnický zámok
Váš Tip
Počas Dušičiek pozýva Bojnický zámok na večerné prehliadky: Fascinujúci príbeh o Svetlonosovi!
Hviezdna slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Foto
Vlhovej pomáha pri návrate aj Shiffrinová: Zblížili sme sa!
Janka a Max
Foto
Kreatívny nápad útulku vo Fiľakove: Krásne tanečnice nafotili kalendár pre psíky!