A to môže byť problém. Kosti nám potom rednú, sú krehkejšie a zvyšuje sa riziko zlomením. Dôsledkom je neskôr obávaná osteoporóza. Koľko vápnika by ste mali denne prijať a ako rozpoznať, že ho prijímate málo?
Prejavy nedostatku vápnika u detí
- poškodená tvorba a rast kostí a zubov
- časté zubné kazy
- nižší vzrast oproti rovesníkom
- krivica
Prejavy nedostatku vápnika u dospelých
- mäknutie kostí (osteomalácia)
- rednutie kostí (osteoporóza)
- uvoľňovanie zubov (paradentóza)
- časté zubné kazy
- nespavosť
- búšenie srdca
- svalové zášklby, bolesti a kŕče
- opary a pľuzgiere v ústach
- priečna lámavosť nechtov
- zvýšené vypadávanie vlasov
- škrípanie zubov
Kombinujte ho s týmito vitamínmi
K2
- je v tukoch rozpustný vitamín, ktorý prispieva k udržaniu zdravých kostí
- smeruje vápnik priamo do kostí a zubov
- aktivuje osteokalcín, ktorý viaže vápnik
- pôsobí ako prevencia pred rakovinou
- obsahujú ho tvrdé syry, vaječný žĺtok, kuracia pečeň
D3
- udržiava správnu hladinu vápnika a fosforu v krvi
- pomáha pri raste krvných, svalových a kožných buniek
- 90 % vitamínu D získavame zo slnečného žiarenia, z jedla dokáže organizmus prijať len zvyšných 10 %
- reguluje krvný tlak
- riadnu dávku déčka nájdete aj v tučných morských rybách, ako sú sardinka, losos, tuniak a makrela
- počas jedného dňa stráveného na slnku si váš organizmus môže sám vyrobiť až 1 200 mikrogramov vitamínu D
Tomáš Kubranský, ortopéd a traumatológ
„Mnohým ženám diagnostikujeme osteopéniu, čo je predstupeň osteoporózy náhodne. Pri neškodnom zakopnutí si napríklad zlomia nohu. Po ošetrení zlomeniny nastáva komplexná liečba, ktorej súčasťou je zvýšený príjem vápnika v kombinácii s vitamínmi. Najmä rodičia by si mali uvedomiť, aké je dôležité dávať svojim deťom stravu s dostatkom vápnika. Ten sa totiž ukladá len do 35. roku života. Potom sa z kostí už len odčerpáva.“
Koľko vápnika obsahujú vybrané potraviny (v 100g)
Optimálny denný prísun vápnika je 800 mg!
- Cesnak 35 mg
- Vlašské orechy 96 mg
- Brokolica 105 mg
- Hlávková kapusta biela 49 mg
- Zrejúci syr 378 mg
- Lieskovce 181 mg
- Morské ryby 29 mg
- Ovsené vločky 57 mg
- Hrášok 32 mg
- Fazuľa 113 mg
- Vajcia 54 mg