Mnohé jedlá a potraviny totiž reagujú s naším telom negatívne a výsledkom je bolesť. Na druhej strane dobrá strava dokáže nepríjemné príznaky zmierniť a uľaviť od trápenia. Čo nejesť a čo, naopak, zaradiť do jedálneho lístka pri rôznych typoch bolesti, radí kniha doktora Neala Barnarda Jedlom proti bolesti.
Bolesť kĺbov
- veľmi rozšírená je reumatoidná artritída, ktorá je príčinou bolesti, stuhnutosti kĺbov
- podľa viacerých výskumov u ľudí došlo k zlepšeniu alebo k úplnému vymiznutiu bolesti po úprave jedálneho lístka
Čo nejesť
- mliečne výrobky
- kukuricu (ani kukuričný škrob)
- mäso, vajcia
- pšenicu, ovos, raž
- citrusové plody, zemiaky
- paradajky, oriešky, kávu
Zaraďte do jedálneho lístka
- protizápalovo pôsobí kyselina gama-linolenová (GLA), nachádzajúca sa v oleji zo semien čiernej ríbezle a v konopnom oleji
- strukoviny, ľanové semienka a olej z vlašských orechov
- brokolicu, špenát, šalát, strakatú fazuľu
Migréna
- výskum preukázal, že niektoré potraviny spúšťajú bolesti hlavy
- zároveň však iné pomáhajú pri jej prevencii či dokonca liečbe
- ide o bolesť niektorej časti hlavy, ktorá sa dá charakterizovať ako pichľavá, a nie tupá
- môžu ju sprevádzať nevoľnosť, vracanie či citlivosť na teplo a zvuky
POZOR! Kedy ísť k lekárovi!
- Ak sa bolesť objavila náhle, je neobvykle silná, vytrvalá alebo je sprevádzaná týmito príznakmi:
- horúčka
- bolesť krku alebo chrbta
- problémy so sústredením a s rozmýšľaním
- ak vás bolesť budí zo spánku
Čo nejesť:
- mliečne výrobky, vajíčka
- čokoládu, ktorá obsahuje chemické látky spúšťajúce zápal
- citrusové plody, jablká, banány
- mäso (ani ryby)
- pšenicu, kukuricu, orechy, rajčiny, cibuľu
- červené víno
Zaraďte do jedálnička:
- hnedú ryžu
- varené alebo sušené čerešne, čučoriedky, hrušky, slivky
- varenú zelenú, žltú a oranžovú zeleninu, brokolicu, kapustu, šalát, tekvicu, fazuľové struky, papriku
- čistú vodu
Tráviace ťažkosti
- veľa ľudí berie bolesť brucha, zápchu či hnačky ako bežnú súčasť života
- existuje množstvo liekov proti nadúvaniu, páleniu záhy, no tie účinkujú len krátkodobo a neliečia príčinu, ale len následky
Čo nejesť
- mastné kyseliny nachádzajúce sa v čipsoch, hranolčekoch či kuracom stehne
- vyhnite sa mäsu, hydine aj rybám, pretože obsahujú skrytý tuk a žiadnu vlákninu
Zaraďte do jedálnička
- sladké drievko, zvyšuje tvorbu hlienu, ktorý v žalúdku pôsobí ako ochranná vrstva
- mätový a zázvorový olej, pôsobia upokojujúco
- ryža, ktorá má nízky obsah tuku a je bohatá na bielkoviny a sacharidy
- zeleninu bohatú na rozpustnú vlákninu, avšak pripravenú bez pridaného tuku a dobre uvarenú
- strukoviny, nemajú žiadny cholesterol a takmer žiadny tuk a obsahujú veľa vlákniny
Obličkové kamene
- nepríjemné ochorenie, ktoré postihuje trikrát častejšie mužov ako ženy
- v obličkách sa tvoria z oxalátu vápenatého, čo je zmes vápnika pochádzajúceho z jedla, alebo doplnkov výživy
Čo nejesť
- živočíšne bielkoviny ako ryby, mäso, vajcia alebo mlieko
- tieto zaťažujú obličky a zároveň spôsobujú, že vápnik sa uvoľňuje z kostí a vylučuje do moču, kde môže tvoriť kamene
- soľ, ktorá zvyšuje prechod vápnika obličkami
- denný prísun sodíka by nemal presiahnuť 1 až 2 gramy za deň
- cukor, ktorý urýchľuje stratu vápnika cez obličky
Zaraďte do jedálnička
- vodu, pretože riedi moč a bráni, aby sa vápnik premenil na pevné kryštály
- ovocie a zeleninu s vysokým obsahom draslíka, ktorý pomáha udržať vápnik v kostiach
- najlepšie sú banány, brokolica, karfiol a strukoviny
- ryžu, cícer a jablká pre nízky obsah sodíka
- kávu a čaj, ktoré sú močopudné