Základné pravidlo znie:
uprednostnite najchudšie
druhy mäsa. Na porovnanie,
bravčové mäso zo stehna
obsahuje niekedy len 4
percentá tuku, zatiaľ čo bôčik
ho má
až 46
percent.
O niečo menej je to pri tučnom
hovädzom mäse, ktoré
obsahuje 25 percent tuku.
Skúste tieto druhy pri
diéte nahradiť mladým teľacím
mäsom.
Uprednostnite
hydinu
Ak túžite chudnúť, ale bez
mäsa si váš jedálny lístok
neviete predstaviť, uprednostnite
hydinu. Kuracie
a morčacie prsia majú totiž
len 2 až 4 percent tuku. Ale
pozor! Chrumkavej koži
z kuraťa sa radšej vyhnite.
Pri hydine sa totiž väčšina
tuku viaže na kožu, preto sa
ju neodporúča pri zhadzovaní
kíl konzumovať.
Divina
a najmä ryby
Asi o polovicu menej tuku
ako bravčové mäso obsahuje
divina. „V rozumnom
množstve 100
až 150 g je toto
mäso vhodné
aj pri redukčnom
chudnutí,“
hovorí MUDr.
Peter Minárik.
Raz toľko si
však môžete
dopriať rybie
filé z tresky.
„Je to najchudšie mäso,
obsahuje len 1 až 2
percentá tuku,“ dodáva. Rybie
mäso obsahuje tiež
zdraviu prospešný tuk a kyseliny,
ktoré chránia cievy
a znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb. Vhodné
sú dokonca aj jeho mastnejšie
druhy - losos, makrela,
tuniak či sleď.
Zabudnite na vyprážanie
Mäso zásadne upravujte buď
varením, dusením alebo maximálne
pečením. Vyprážaním
sa totiž pridáva k mäsu zbytočný
tuk navyše. Masť nepoužívajte
vôbec a namiesto slaniny
použite radšej restovanú
alebo dusenú cibuľku či pór.
Bravčový bok 2 000 kJ
Bravčové prerastené 1 440 kJ
Bravčová krkovička 1 200 kJ
Bravčové stehno 850 kJ
Hovädzie predné 960 kJ
Hovädzie zadné 760 kJ
Hovädzia sviečková 620 kJ
Kuracie, morčacie
prsia 410 kJ - 430 kJ
Bažant 480 kJ
Kačica priemer 1 610 kJ
Hus priemer 580 kJ
Morka priemer 550 kJ
Filé z tresky 300 kJ
Kapor 530 kJ
Pstruh 500 kJ
Losos 850 kJ
Jeleň 470 kJ
Mäso pri diéte: Uprednostnite ryby a hydinu!
Mäso, podobne ako chlieb či cestoviny, môže byť súčasťou jedálneho lístka aj v období, keď sa snažíte schudnúť. Nepriateľom pri zhadzovaní kíl sa však môže stať vtedy, ak ho jete príliš veľa a hlavne nesprávne pripravené. Dvojnásobne
opatrný by ste mali byť pri výbere mäsa - obsahuje totiž oveľa viac tuku ako napríklad mliečne výrobky.