Vďaka tomu sa na stoly dostanú džatki, cikoški, pankuški a ďalšie pochúťky. V ponuke majú zatiaľ až takmer 150 rôznych pokrmov, vrátane polievok a koláčov. Prezentácia vedúcich školských jedální v Smižanoch (okr. Spišská Nová Ves) potvrdila, že oprášené receptúry sú chutné. „V základných a materských školách okresu budeme variť jedlá tradičnej spišskej kuchyne. Recepty prispôsobíme stravovacím normám, ktoré sú záväzné. Tieto jedlá, napríklad cikoški s brezľami, čiže šúľance so strúhankou, alebo pankuški ako známejšie šišky vlastne obohatia ponuku aj v našom nárečí,“ uviedla Eva Vargová z novoveského školského úradu.
K pôvodným receptúram postupne pribudnú aj goralské, rusínske, nemecké, maďarské, židovské, a rómske jedlá. Rodičia sa nemusia obávať, že by stravovanie zdraželo. „Všetky jedlá budú zdravé a pritom tradičné,“ uzavrela vedúca školskej jedálne MŠ na Lipovej ulici Adriana Klingová.
Cikošky s brezľami
Jablukovi koláč
Taký dobrý som ešte nejedol, - prezradil.
Pankušky
Teším sa, že ich uvaria aj naše kuchárky.
Recept na džatky
Zemiaky sa uvaria, ba takmer rozvaria. Potom scedíte vodu, ktorej časť ostane na spodku hrnca. Zmes sa zasype polohrubou múkou, nechá sa zapariť a roztláča. Z do hladka vymiešanej masy sa do rozpálenej masti hádžu guľôčky. Na záver sa jedlo poleje oškvarkami, môže sa dochutiť cibuľkou. Podáva sa s mliekom.