Výrobcovia však do nich pridávajú rôzne látky, ktoré tam nepatria. Časopis Svět potravin a denník MF Dnes sa podujal otestovať 12 párkov. Ako dopadli vybrané z nich? Na zloženie, chuť aj vzhľad sa pozreli špecialisti zo Štátneho veterinárneho ústavu v Prahe, výrobcovia údenín, ale aj nezávislí odborníci. Dôraz sa kládol na podiel mäsa, prítomnosť pridaných látok, ale aj ako chutia a vyzerajú pár dní pred koncom záruky. Dôležitou súčasťou testovania bol obsah soli.
„Potešiteľné je, že v priemere nebol obsah soli vysoký. Slanú chuť ale často zapríčiňuje glutaman sodný,“ vysvetlila Katarína Kmecová z časopisu Svět potravin. Najvyšší obsah tejto pridanej látky bol nameraný vo výrobku Baroni. Tento výrobok však skončil u nás na druhom mieste, keďže nie všetky testované párky sa dodávajú aj na Slovensko. Dôležitým faktorom je aj obsah tuku. Hoci sa zdá, že sú menej tučné ako tie bravčové, nie je to vždy pravda. „Nižšieho obsahu tuku sa v priemere nedočkáte. Veľa výrobcov do nich pridáva kože a tuk,“ uviedla Kmecová. Výsledky hodnotenia mäsových výrobkov, ktoré sa predávajú aj na Slovensku, ukazuje tabuľka. Celé hodnotenie 12 párkov si môžete pozrieť v novembrovom vydaní mesačníka Svět potravin.
(Pre zväčšenie kliknite na obrázok)