Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2015 12:50 | Správy | Zahraničné správy

Vzbura utečencov v slovinskom tábore: Podpaľovali stany!

Situácia v slovinskom prijímacom tábore v meste Brežice, kde sa tiesnia stovky utečencov, sa v stredu dopoludnia vyhrotila.

Migranti žiadali, aby ich bezpečnostné zložky pustili ďalej do Rakúska a Nemecka a na protest podpálili niekoľko stanov. Pri incidente utrpelo zranenia niekoľko osôb, o ktoré sa postaral Červený kríž, informoval na svojom twitterovom konte redaktor nemeckej spravodajskej televízie N24 Steffen Schwarzkopf. Utečenci podľa neho skandovali "No stay!" (Nechceme zostať). K táboru s kapacitou 400 ľudí, v ktorom sa v stredu nachádzalo okolo 1750 utečencov, predtým dorazili príslušníci polície, ako aj vojaci vyzbrojení samopalmi. Slovinský parlament schválil v noci nadnes novelu zákona o obrane, ktorý za presne stanovených podmienok definuje nové úlohy pre ozbrojené sily krajiny. Nový zákon umožní slovinským vojakom kontrolovať hranice tam, kde nie je prítomná polícia. Do Slovinska prišlo v utorok cez 670 kilometrov dlhé hranice s Chorvátskom takmer 9000 utečencov. Najmenší štát na balkánskej migračnej trase je pritom podľa svojej vlády schopný zvládnuť za deň maximálne 2500 utečencov.

Otvoriť galériu

Slovinská armáda má k dispozícii len okolo 7000 vojakov. Opozícia predpokladá, že nasadenie vojakov na hraniciach zlyhá a požaduje vybudovanie hraničného plota - takého, aký stojí na maďarsko-srbských a maďarsko-chorvátskych hraniciach. Prílev utečencov do Slovinska po balkánskej trase zatiaľ pokračuje v nezmenšenej miere. V noci na stredu tam dorazilo ďalších 2000 osôb, oznámila agentúra STA s odvolaním sa na políciu. Okolo 3500 ľudí strávilo noc na území Srbska pri teplotách len tesne nad bodom mrazu pred zatvoreným hraničným priechodom s Chorvátskom Berkasovo/Bapska. Viac ako 1000 z nich prerazilo dopoludnia policajnú bariéru a ilegálne prekročili hranice do Chorvátska.

Otvoriť galériu

V pohraničnej oblasti medzi Srbskom a Chorvátskom neďaleko Bapskej pomáhajú utečencom aj mobilné dobrovoľnícke tímy občianskeho združenia Človek v ohrození.
"Utečenci prichádzajú nepretržite najmä večer a počas celej noci autobusmi z juhu Srbska. Utečencov vozia z Preševa, nechávajú ich pod kopcom, odkiaľ musia kráčať asi dva kilometre pešo. Medzi nimi je mnoho rodín s malými deťmi. Nikto nemá informácie, kedy budú môcť prekročiť hranice a pokračovať ďalej cez Chorvátsko. Polícia im umožňuje prechádzať v obmedzenom počte a v nepravidelných časových intervaloch," napísala v e-maile zaslanom agentúre TASR Nora Beňáková z organizácie Človek v ohrození.

 

"Pri hranici je šesť veľkých prístreškov - vojenských stanov iba s bočnými stenami -, pod ktorými spia či sedia ľudia na zemi. Mnohí sú mimo týchto stanov, teplota klesá až k nule. Viacerí sú bosí, majú mokré oblečenie. Pomoc utečencom zo strany našich humanitárnych pracovníkov spočíva hlavne v poskytovaní oblečenia, obuvi a teplého čaju v improvizovanom tranzitnom priestore," priblížila ďalej Beňáková.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Jiřina by mala byť do pár dní opäť fit.
Foto
Správy, na ktoré všetci čakali! Život Bohdalovej visel na vlásku, ako je na tom? TOTO prezradil lekár
Počasie nám dá poriadne zabrať (ilustračná fotografia).
Slováci, držte si klobúky! SHMÚ vydáva výstrahy: V TÝCHTO okresoch poriadne zafúka
Monika Beňová sa vyjadrila k aktuálnej situácií v parlamente okolo poslankyni Lucií Plavákovej.
Nezostala ticho: Smeráčka Beňová kritizuje Huliaka za jeho vulgárny slovník voči Plavákovej!
Wojciech Szczesny zvažuje ponuku od Barcelony.
Foto
Minulý mesiac ukončil kariéru, teraz premýšľa o návrate: Uloví Barcelona brankársku stálicu Juventusu?
V tomto stroji mala seniorka zomrieť.
Čo sa deje v samovražednej kapsule: 6 POSLEDNÝCH slov pred smrťou!
Ilustračné foto
Ak si doprajete pár pohárikov týždenne, SPOZORNITE: Hrozné, čo to robí s naším telom
Hollywoodsky herec je vlasový chameleón
Foto
Ako chameleón! Drastické zmeny výzoru Brada Pitta: Kedy mu to pristalo najviac?
Prezident Peter Pellegrini.
Prezident je z diania v parlamente sklamaný: Zatiahnite ručnú brzdu! TOTO má byť vizitkou Slovenska v zahraničí?
Herec je nezvestný vyše týždňa.
Foto
Herec Ivan Kozák bol viac ako týždeň NEZVESTNÝ: Polícia má dobré správy, našli ho
Niekdajší brankár sa netají svojou láskou k pivu a k tradičnému Oktoberfestu.
Foto
Nemecká futbalová legenda si poriadne zavarila: Slávny gólman si po Oktoberfeste sadol za volant!
Christian Brueckner (vpravo) je podozrivý z únosu Madeleine McCannovej (vľavo).
Foto
ZVRAT v prípade, ktorý sleduje svet: Podozrivý z únosu Maddie McCann sa priznal k OHAVNÉMU činu
Matúš Šutaj Eštok je podľa Pellegriniho mladým a dynamickým človekom, zároveň otcom dvoch detí, ktorý rozumie rodinným hodnotám.
Hlas sa vyjadril k situácii s Luciou Plavákovou: Kritika za ignoranciu?! TAKTO to vnímajú oni