Dobrá správa však je, že sa ho nemusíte vzdať ani v prípade, že sa snažíte zhodiť pár kíl navyše. Pozor by ste si však mali dať nielen na výber toho správneho druhu, ale aj na množstvo, ktoré zjete.
Sacharidy, teda i chlieb a pečivo, tvoria významnú zložku potravy – 40 až 50 percent. Práve preto tí, ktorí chcú rozumne schudnúť, alebo si váhu udržať, môžu chlieb a pečivo konzumovať. Dôležité sú však množstvo a ich kvalita. „Ak hovoríme o množstve, musíme myslieť aj na energetickú hodnotu jednotlivých druhov,“ vysvetľuje MUDr. Peter Minárik. Chleba s energetickou hodnotou 1 000 kJ/100 g môžeme zjesť 700 kJ - čiže 70 g, čo sú napríklad tri hrianky (25 g) z bielej múky alebo približne jeden a štvrť bieleho rožka. Ak sú však hrianky grahamové, zjesť ich môžete tri a pol, teda o niečo viac.
Dôležitý je výber
Pri nákupe chleba a pečiva je dôležitým kritériom rýchlosť, s akou sa sacharidy z nich vstrebávajú. „Hovorí o tom tzv. glykemický index. Zásada je kupovať tie, ktoré ho majú najnižší,“ hovorí Minárik. V praxi to znamená, že treba siahnuť po výrobkoch s vysokým obsahom vlákniny (graham, kornšpic). „Čím viac vlákniny, tým nižší glykemický index, dlhšie nasýtenie a zdravšie pečivo vhodnejšie pri chudnutí,“ dodáva. Platí teda, že čím viac sú chlieb a pečivo celozrnné, tým lepšie.
Správna kombinácia
Nielen výber chleba, ale aj kombinácia s ďalšími potravinami je dôležitá. Nikdy nejedzte iba „čisté“ rožky! Ich glykemický index bude oveľa vyšší, ako keď ich natriete tvarohom, cottage syrom alebo rybacou nátierkou. Pridaním bielkoviny, napríklad v podobe spomínaného syra, k pečivu znížite jeho glykemický index. Takéto jedlo zotrvá dlhšie v žalúdku, vy po ňom tak rýchlo nevyhladnete a hlavne z neho nebudete priberať.
CHLIEB A PEČIVO:- zásadne si vyberajte celozrnné s vysokým obsahom vlákniny,
- siahnite po tých s pridaním klíčkov, vločiek, pšeničných zŕn či slnečnicových a ľanových semienok (spoznáte ich aj podľa vyššej ceny),
- pozor na tzv. tmavý chlieb, neznamená, že je celozrnný, je len upečený z múky prifarbenej praženým sladom,
- celozrnný chlieb musí byť upečený z 80 percent celozrnnej múky a iba 20 percent z bielej múky,
- kombinujte ich s nízkotučnými nátierkami, mliekom, acidkom či jogurtom bez tuku a pridaného cukru.
AKÉ PEČIVO JE PRI CHUDNUTÍ VHODNÉ?
Druh | Energia | Vláknina | Tuk | Vhodnosť |
Croisant | 1 700 kJ | 0 % | 25 g | nevhodný |
Biela - bageta, rožok, žemľa | 1 100 kJ | 1 až 2 % | 2 g | relat. vhodné |
Grahamový - rožok, hrianka, chlieb | 830 kJ | 8 až 10 % | 1 g | vhodný |
Kornšpic | 830 kJ | 10 až 14 % | 1 g | najlepší |