Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2015 12:00 | Správy | Servis | Zdravie
Video

Zdravotníci varujú pred rakovinou z obľúbených párkov či steakov: Musíme skutočne prestať jesť mäso?!

Varovanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o tom, že údeniny a červené mäso môžu spôsobiť rakovinu, šokovalo celý svet. 

Podľa zdravotníkov denná konzumácia čo i len 50 gramov spracovaného mäsa, čo zodpovedá dvom plátkom slaniny alebo jednému párku, zvyšuje riziko zákerného ochorenia až o 18 percent. Odborníci mäso prirovnali k látkam ako azbest či plutónium. Problémom sú najmä údeniny, ktoré sa vo zvýšenej miere podieľajú na rakovine hrubého čreva či žalúdka. Nový Čas u odborníkov zisťoval, či sa máme obľúbených mäsových výrobkov vzdať.

1. Aké ochorenia spôsobuje konzumácia mäsa?

- rakovinu hrubého čreva, pankreasu, prosta či žalúdka- riziková je konzumácia červeného mäsa pri ochoreniach žalúdka, žlčníka, srdcovocievnych ochoreniach alebo dne. 

 

2. O ktoré druhy konkrétne ide?

Do tejto kategórie patria všetky druhy svaloviny cicavcov:hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie,konské a kozie mäso

3. Čo sa myslí pod pojmom spracované mäso?

Ide o výrobky, ktoré kvôli zlepšeniu chuti či trvanlivosti prešli procesmi ako solenie alebo údenie. Patria sem:

- párky,šunka ,klobásy

- väčšina spracovaného mäsa obsahuje najčastejšie bravčové alebo hovädzie mäso, ale tiež hydinu, drobky alebo vedľajšie živočíšne produkty, ako napríklad krv 

4 . Máme prestať jesť mäso?

Mäso by sme nemali úplne vysadiť, ale mali by sme ho konzumovať hlavne so zeleninou a len občas. 

5. Ako znížiť riziko rakoviny pri jeho konzumácii?

"Pozor by sme si nemali dávať len na zvýšenú konzumáciu údenín a jedál z mäsa, ale na to, aby sme ich pri opätovnej konzumácii neohrievali! Práve dodatočnou tepelnou úpravou zvyšujeme riziko vzniku rakovinotvorných voľných radikálov" radí internistka Etela Janeková.

6. Škodia údeniny rovnako ako fajčenie?

Rozhodne nie. Fajčenie ročne zabije 600-tisíc ľudí, čo je desaťnásobne viac.

7. Ako správne konzumovať mäso?

Mali by sme sme ho konzumovať v malom množstve a len kvalitné mäso (s nízkym obsahom tuku),Používať by sme mali používať šetrnú kuchynskú úpravu a konzumovať ho s veľkou porciou čerstvej zeleniny. Spracované mäso je lepšie vylúčiť. 

8. Ktoré nebezpečné látky mäso obsahuje?

Menia štruktúru DNA a sú schopné vyvolávať zmeny v genetickej informácii buniek. Vznikajú z prítomného tuku v mäse v procese pečenia, smaženia, grilovania a údenia. Čím viac tuku mäso obsahuje, tým viac PAU vzniká. Patria do skupiny iniciačných karcinogénov. Majú schopnosť vytvárať addukty s DNA. Tieto zlúčeniny majú aj škodlivý účinok na cievy - vyvolávajú aterosklerózu a poškodenie ciev. Škodlivé sú aj Heterocylkické amíny a Nitrozamíny, ktoré vyvolávajú nádory tráviaceho traktu.

Mäso, to je naše

Katarína Skybová z Ištitútu prevencie a redukcie nadváhy Kompliment

- Mäso patrí do tradičného jedálneho lístka Slovákov. Najmä bravčové mäso a výrobky z neho, ako sú klobásy, údené mäso, slanina, jaternice, krvavnice, tlačenka, oškvarky, bôčik, bravčová masť, pečeňovky. Muži konzumujú mäso častejšie a uprednostňujú mastnejšie druhy mäsa a mäsových výrobkov.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj po správach o novej ruskej zbrani: Ukrajina okamžite reaguje
45-ročný muž v skutočnosti utiekol do východnej Európy, kde je v pravidelnom kontakte s miestnou políciou.
Foto
Otec 3 detí zmizol na výlete: Po čase prišiel ŠOK! Nad tým, čo spravil, sa zastavuje rozum
Na snímke vľavo Vladimír Brodziansky (Slovensko) a vpravo Yankuba Sima Fatty (Španielsko)
Foto
Šialený záver zápasu desaťročia: Slovensko malo na dosah senzáciu, rozhodla obrovská chyba
Ukrajinskí vojaci 57. motorizovanej brigády počas výcviku taktických zručností v Charkovskej oblasti, ktorá sa nachádza na východe Ukrajiny pri hraniciach s Ruskom.
Ukrajinci odhalili ďalšie ruské zverstvo: Odporné, čo spravili zajatým vojakom!
(ilustračné foto).
Mimoriadna situácia na cestách, cez TENTO úsek neprejdete: Cestári upozorňujú na…
Sara zaspala s naneseným opaľovacím krémom.
Ráno sa s hrôzou pozrela do zrkadla: POZRITE sa, čo sa stalo Sare! Môže sa to stať aj VÁM
Prezident SR Peter Pellegrini na návšteve mesta Prešov.
Foto
Pellegrini po návšteve jedného z najväčších miest Slovenska: V tejto veci bude musieť nastať veľká ZMENA
Letisko Gatwick pri Londýne opätovne otvorilo svoj Južný terminál pre zamestnancov, postupne sa sprístupní aj cestujúcim.
Druhé najrušnejšie britské letisko museli zatvoriť: Dotklo sa to stoviek letov
(ilustračné foto)
Slováci, buďte opatrní! Počasie nám dá poriadne zabrať: Týka sa to najmä týchto oblastí
V Bratislave by sa malo podľa miestnych zlepšiť azda všetko.
Váš Tip
Do zoznamu pamätihodností Bratislavy pribudne 37 nových položiek: Ktoré sa tam dostali?
Na videosnímke žiara na oblohe po leteckom útoku ruskej armády na ukrajinské mesto Dnipro.
Rusko v noci vypustilo na Ukrajinu viac než stovku dronov! Desiatky z nich stihli zostreliť
Europoslanec Ľuboš Blaha.
Ľuboš Blaha: Prečo som sa nevyjadril k vyhrážkam z Ruska o bombardovaní Bratislavy