Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.11.2015 12:00 | Správy | Zahraničné správy

Pád Airbusu A321 v Egypte: Toto je 5 verzií katastrofy podľa ruských expertov!

Okolo nešťastia je stále množstvo nezodpovedaných otázok! Pre 224 dovolenkárov, vrátane posádky lietadla to mal byť pokojný návrat domov z dovolenky v Egypte.

Pád lietadla v Sinajskej púšti pár minút po vzlete sa však zapíše medzi najčiernejšie dni v histórii ruského letectva. V troskách stroja vyhasli všetky životy cestujúcich, medzi nimi aj 17 detičiek. Čo bolo skutočnou príčinou pádu, odhalia až čierne skrinky. Jedným z možných scenárov je technická porucha, lietadlo malo totiž problémy už v minulosti.

Osemnásťročný Airbus 321, smerujúci do ruského mesta Petrohrad, zápasil s ťažkosťami už v roku 2001, keď sa mu poškodil chvost práve pri pristávaní v egyptskej Káhire. Minulý týždeň sa piloti na stav lietadla sťažovali opäť. Leteckí experti sa preto pokúšajú zistiť, či poškodenie a následná oprava stroja mohli viesť k sobotňajšej havárii.

Otvoriť galériu
Sergej Truchačov.
Zdroj: LifeNews
Sťažnosti pred štartom

Druhý pilot lietadla Sergej Truchačov sa pred svojím posledným letom v živote sťažoval na technický stav stroja. Ruským novinárom to prezradila jeho bývalá manželka Natália. „Staršia dcérka s ním telefonovala pred tým, ako odletel z Egypta. Sťažoval sa jej na technický stav stroja. Povedal, že toto lietadlo je na... Dcérke neostávalo nič iné, len mu zaželať všetko dobré,“ povedala skormútená žena. Jej slová potvrdil bývalý pracovník leteckej spoločnosti Kogalymavia, ktorý zdôraznil, že práve tento stroj bol veľmi poruchový a problémový.

Otvoriť galériu
Zaujalo ho, že lietadlo pred pádom príliš rýchlo a chaoticky menilo rýchlosť a v posledných minútach letu doslova bojovali so strojom, ktorý sa im vymkol spod kontroly. Pilot pred hrozivým pádom nevyslal varovný SOS signál, žiadal len o okamžité pristátie na najbližšom letisku pre problémy s rádiovou stanicou. Necelú polhodinu po vzlietnutí z egyptského Sharm El-Sheikhu sa však z radarov stratil definitívne. Ku katastrofe sa prihlásil Islamský štát, ktorý na internete zverejnil video zachytávajúce výbuch lietadla vo vzduchu.

Otvoriť galériu
Pravosť videa však zatiaľ nebola potvrdená, Káhira i Moskva verziu o možnom teroristickom útoku stále popierajú. Záchranárom sa medzitým podarilo z trosiek lietadla vytiahnuť 163 tiel obetí. Jedno z nich, telo len 3-ročného dievčatka našli až vyše 8 kilometrov od miesta nešťastia, mnohým z tiel dokonca chýbajú končatiny. Do márnice v egyptskom hlavnom meste už začali pomaly zvážať telesné pozostatky ľudí, ktorí našli smrť na palube airbusu.

Otvoriť galériu
Airbus A321.
Zdroj: anc

1. Požiar

Stroj zvykne horieť práve pri vzlete, keď je motor na maxime, v ňom sú dva hasiace systémy, ktoré dokážu požiar zničiť. Pri pretrvávajúcom požiari pilot začne klesať, aby pristál. Airbus sa rozlomil na dve časti, musel teda prudko spadnúť.
technická porucha
Pilot Pyotr Marchenko si nemyslí, že išlo o  zlyhanie motora. Stroj sa dostane na letovú hladinu a ak sa niečo stane, posádka komunikuje s dispečerom. To, že egyptská vláda ako dôvod uvádzala technickú chybu, je bez analýzy čiernej skrinky unáhlené.

2. Urobil pilot chybu?

Piloti zvyčajne pochybia pri vzlete alebo pristátí. Ak je lietadlo v dostatočnej letovej hladine, stroj letí s pomocou autopilota. Airbus klesol v priebehu sekúnd o stovky kilometrov. To je možné  pri mechanizácii stroja, ktorú vykonáva posádka, napríklad, ak by sa v kokpite strhla bitka.

3. Bolo zostrelené

Islamský štát zverejnil video, ktoré zachytáva stroj rútiaci sa k zemi, ktorý vo vzduchu exploduje. Rusi i Egypťania teroristický útok popierajú. Odborníci trvdia, že islamisti nemajú zbrane na zničenie takéhoto lietadla, navyše letelo vysoko, aby ho mohli zostreliť.

4. Bomba na palube

Teroristi mohli bombu prepašovať v batožine, ktorá následne neprešla na letisku dostatočnou kontrolou. Fóra o cestovnom ruchu sú plné historiek turistov o laxnom prístupe zamestnancov letiska v Sharm El-Sheikhu.

5. Technická porucha

Pilot Pyotr Marchenko si nemyslí, že išlo o  zlyhanie motora. Stroj sa dostane na letovú hladinu a ak sa niečo stane, posádka komunikuje s dispečerom. To, že egyptská vláda ako dôvod uvádzala technickú chybu, je bez analýzy čiernej skrinky unáhlené.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zásadný vynález vedci pripisujú bolerázskej kultúre.
ODHALENIE, ktoré prepíše dejiny: Vynašlo sa koleso na území Slovenska? Aha, čo objavili na našom území!
Obvinená Jia Xin Teo.
Študentka ZAVRAŽDILA svoje bábätko! Ohavné, čo urobila s malým telíčkom: Tvrdí, že ju donútili
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin o konci vojny: Rokovania musia zohľadňovať realitu! Prstom ukazuje na Ukrajinu
(ilustr. foto)
Vodiči, zvýšte opatrnosť: V Bratislave sa na D1 tvoria kolóny
(ilustračná foto)
Svetom sa šíri nový variant covidu: TOTO je príznak, ktorý ho odlíši od chrípky
Žena zapaľuje sviečky na mieste hudobného festivalu Nova, kde Hamas zabil alebo uniesol stovky účastníkov.
Humanitárna organizácia hovorí o apokalypse v Pásme Gazy: Takéto niečo ešte nikdy nevideli
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
Auto zo SLOVENSKA usmrtilo v Maďarsku seniorku: Hrozné, čo sa stalo potom! Ďalšia NEHODA
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker.
V parlamente vystúpil minister školstva: O dôležitých veciach sa podľa neho diskutuje málo
Uprostred noci počul divné zvuky. A potom to uvidel...
Stanovačka sa zmenila na horor! Uprostred noci zapol baterku a uvidel TO... VIDEO len pre silné žalúdky
Ron Ely si zahral hlavnú postavu v seriáli Tarzan na stanici NBC zo 60. rokov.
Foto
Zomrela hviezda Tarzana († 86): V živote si prešiel peklom! Syn († 30) mu zavraždil manželku († 62)
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Školská novela sa bude meniť: SNS a Smer z nej chcú vyňať túto časť
ÚVZ upozorňuje na nebezpečné detské potraviny.
Foto
Rodičia, spozornite: Problémy s TÝMITO detskými potravinami! Ide o českého výrobcu