Čo je na nej zdravé?
Bielkovina cysteín
- Pôsobí protizápalovo a na odpúchavanie sliznice
Karnozín a anzerín
- je to základ bielkovín, podporujú obranyschopnosť
Zinok a histidín v kurati
- zinok pomáha imunite
- aminokyselina histidín sa postará o to, aby sa zinok lepšie prijal.
Horčičný olej v cibuli a cesnaku
- pôsobí antibakteriálne
Čím ju oživiť?
So zázvorom a tymianom
Zohrejte polievku a nechajte 5 kúskov zázvoru a malé konáriky tymianu ponorené v polievke na 10 minút. Dochuťte citrónovou kôrou. Zázvor pôsobí protizápalovo a povzbudzuje bunky sliznice k produkcii obranných látok. Tymián zmierňuje kašeľ, jeho éterické oleje pôsobia proti tvorbe hlienu.
S rozmarínom a s cesnakom
Ohrejte polievku, v nej nechajte na 10 minút ponorený 1 malý konárik rozmarínu a 5 strúčikov cesnaku a dochuťte pomarančovou kôrou. Cesnak je skutočným regulátorom imunity, pôsobí ako prírodné antibiotikum proti baktériám a iným pôvodcom ochorenia. Kyseliny, ktoré obsahuje rozmarín, pôsobia uvoľňujúco a upokojujúco
Kuracia polievka - originálny recept
pre 4 osoby
Potrebujete:
- 1,5 kg kuracích stehien
- 1 cibuľa
- 120 g zeleru
- 2 x stonkový zeler
- 1 mrkva
- 1 koreň peržlenu
- 1 hrubý pór
- 1 až 2 lyžice sušených šampiónov alebo 50g čerstvých
- 1 bobkový list
- 1 lyžičku čierneho korenia
- 4 guličky nového korenia
- 1 klinček
Postup:
- Umyte kuracie stehná a utrite ich dosucha. V hrnci uveďte do varu 2,5l vody, vložte kuracie stehná a nechajte variť pod bodom varu cca 1 hodinu. Narastajúcu penu odoberajte naberačkou.
- Očistite cibuľu, oba druhy zeleru, mkvu a petržlen a nakrájajte ich na cca 1,5 com kúsky. Očistite pór, prekrojte pozdĺž na 2 polovice, následne ho umyte a ešte pokrájate na hrubé pásiky
- naplňte koreňový sáčok bobkovým listom, čiernym a novým korením, tiež klinčekom a po 45 minútach celkového času vložte aj so šampiónmi a pripravenou zeleninou (okrem póru) do vývaru. Pór pridajte až 5 minút pred podávaním.
- Vyberte z hrnca kuracie stehná, nechajte ochladiť, odstráňte kožu, oddeľte mäso od kostí a nakrájajte na malé kúsky. Preceďte polievku cez jemné sitko a vytiahnite vrecko s korením
- Dajte do čistého vývaru mäso so zeleninou, dochuťte soľou a kari