Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2015 13:10 | Prominenti | Zahraniční prominenti
Video

Vážne chorý Gott po krutom verdikte lekárov: Bude preňho liečba aj koncom kariéry?!

Zaspieva ešte fanúšikom? Zdravotný stav Karla Gotta (76) je oveľa vážnejší, než sa predpokladalo.

Legendárny spevák totiž bojuje so zhubným nádorovým ochorením lymfatických uzlín. Vážna diagnóza, ktorá šokovala Česko aj Slovensko, však zrejme nebude poslednou zlou správou. Napriek tomu, že liečba tohto typu rakoviny býva často úspešná, v Gottovom prípade sa začína hovoriť aj o možnom konci jeho kariéry.

Rok 2015 nepriniesol Gottovi veľa šťastia. Môže sa síce tešiť z toho, že je na scéne neuveriteľných 57 rokov, ale podlomené zdravie môže ohroziť jeho kariéru! „Karlovi bol pri operácii náhlej brušnej príhody diagnostikovaný Non-Hodgkinov lymfóm,“ informovala v pondelok večer jeho manželka Ivana Gottová (39) na výslovné želanie speváka.

Otvoriť galériu

Maestra, ktorý je v rukách najlepšieho českého odborníka onkohematológa Marka Trněného, tak čaká náročná chemoterapia. Jedným z následkov liečby je aj to, že umelec musel zrušiť svoje naplánované koncerty. „Karel sa pre pódium narodil, ale rakovina je vážna choroba. Všetci dúfame, že napriek tomu, aká liečba ho čaká, kariéru ešte nezavesí na klinec,“ priznal pre Nový Čas obavy jeho kolega z brandže.

 

Dobré správy sú preč

Gotta pôvodne prijímali s podozrením na infarkt na známu kliniku IKEM, kde podstúpil aj operáciu brucha. Práve vtedy lekári odhalili, že príčina jeho problémov je vážna. „Stav sa mu zhoršoval. Potom prišla diagnóza: rakovina lymfatických uzlín v pokročilom štádiu,“ povedal priateľ Gottovcov pre nemecký denník Bild. Aj nemeckí a rakúski fanúšikovia sa totiž strachujú o Karlovo zdravie. Obavy neskrýva ani jeho najstaršia dcéra Dominika: „Dobré správy sú preč!“

Odborník - onkohematológ nepopiera, že spevákova kariéra môže byť v ohrození. „Nepriamo by sa hlasivky mohli poškodiť rádioterapiou tejto oblasti, kde by mohlo dôjsť k dočasnému zachrípnutiu alebo k strate hlasu, ďalšou možnosťou by mohla byť infekcia v zmysle nežiaducich účinkov chemoterapie, ktorá sa môže objaviť v dutine ústnej,“ povedal Novému Času Ľuboš Drgoňa.

„Karel statočne bojuje, pretože vás ne­chce sklamať. Zvládli to iné rodiny, zvládneme to spoločne tiež,“ upokojuje fanúšikov aj kolegov Ivana Gottová, ktorá si koniec manželovej kariéry zatiaľ vôbec nepripúšťa. 

Otvoriť galériu

Úspech zlatého hlasu z Prahy

Gottova popularita stúpa od roku 1960. V roku 1963 dostal prvého zlatého Slávika. Ďalší prevrat v jeho kariére sa uskutočnil v roku 1971, keď viac ako jeden milión jeho platní porozvážali po celej Európe. V roku 1999 jeho koncert pred Zakázaným mestom v Číne sledovalo viac než 600 miliónov ľudí. Je zapísaný do Guinnessovej knihy rekordov ako spevák s najpestrejším repertoárom. Na scéne je už viac ako 57 rokov, je držiteľom 37 Slávikov. Nahral viac ako 2 600 piesní. Je najbohatšou česko-slovenskou celebritou.

Liečiť sa bude približne pol roka

Ľuboš Drgoňa, prednosta Kliniky onkohematológie LFUK a NOÚ

- Je zriedkavé, aby lymfóm postihol hlasivky. Skôr môže ísť o to, že zväčšené uzliny tlačia na hlasivky alebo na nervy, ktoré zásobujú hlasivky. Vtedy by to mohlo mať vplyv na kvalitu hlasu, ale pri liečbe sa to môže úspešne vyriešiť. Nepriamo by sa hlasivky mohli poškodiť rádioterapiou tejto oblasti, kde by mohlo dôjsť k dočasnému zachrípnutiu alebo k strate hlasu, ďalšou možnosťou by mohla byť infekcia v zmysle nežiaducich účinkov chemoterapie, ktorá sa môže objaviť v dutine ústnej. Štandardne liečba trvá pol roka, inokedy viac. Všeobecne treba povedať, že takáto liečba nezanecháva veľmi dramatické následky a veľa pacientov sa vracia do obyčajného života.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na hraniciach s Maďarskom skontrolovala polícia viac ako tisíc áut a osôb.
Foto
Veľká policajná AKCIA na hraniciach s Maďarskom: Pozrite sa, koho zadržali!
Libanonský premiér Nadžíb Míkátí a talianska premiérka Giorgia Meloniová počas prehliadky čestnej stráže v Bejrúte.
Talianska premiérka spravila prekvapujúci krok: Návšteva, na ktorú sa žiadny politik neodvážil
Alex neveril vlastným očiam.
Foto
Paraglajdista bol v šoku, keď to uvidel: ZVLÁŠTNE, čo objavil na vrchole pyramídy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Čína chce posilniť vzťahy s Ruskom: Zálusk si robí aj na ďalšiu krajinu, nezláka ju k sebe USA?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Zneužívanie rezervačného systému cudzineckej polície: Ministerstvo reaguje na kšeftovanie s termínmi
Kateřina Pauláthová si po tom, ako ukončila lyžiarsku kariéru užíva a svojich fanúšikov sem-tam aj provokuje.
Foto
Bývalá česká lyžiarka poslala fanúšikom šteklivé foto: Provokuje z kúpeľov
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vážne slová Fica po summite EÚ: Ak si neochránime vonkajšie hranice, bude NESKORO
ilustračné foto
Aká je pravda o vojakoch KĽDR v Rusku?! Aha, čo povedal generálny tajomník NATO
Vši sa vyskytujú o tretinu viac ako pred rokom!
Výskyt vší sa na Slovensku drasticky zvýšil: NAJHORŠIE je to na západe! TAKTO im môžete predísť
Paulovič roky bojoval s oslabeným srdcom.
Foto
Paulovič († 71) nakrúcal aj na sklonku života: Toto sú jeho POSLEDNÉ zábery spred kamery!
Tunel Branisko.
Mimoriadna uzávierka Braniska: S obmedzeniami rátajte aj na budúci týždeň!
Ilustračné foto.
Mladíka na letisku PREŠLO lietadlo: Cítil som, ako mi PRASKAJÚ kosti! Hrôzostrašná spoveď o nehode