Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2015 13:10 | Šport | Futbal
Foto

Futbalový agent Karol Csontó: Súčasná reprezentácia sa už nedá predať!

Vyriešil to svojrázne. Futbalové kluby nemajú príliš rady hráčskych agentov a tak si Karol Csontó (41) kúpil vlastný klub.

Jeho agentúra Stars & Friends, ktorá pôsobí v desiatich krajinách sveta, vlastní rakúsky druholigový LASK Linz. Tvrdí, že postup reprezentácie na ME je úspechom slovenskej futbalovej školy, ale na dnešnej generácii sa už nedá zarobiť.

? Kúpili ste LASK Linz. Nebýva zvykom, aby si futbalová agentúra kúpila vlastný klub...

- Áno, doteraz agent nemohol vlastniť klub, ale FIFA tieto obmedzenia zrušila a onedlho to bude už aj oficiálne. Môj spoločník bude šéfom predstavenstva. Sme medzinárodná agentúra, obchodujeme s právami, ale ako agent alebo firma nemôžete vlastniť práva hráča. Môže ich vlastniť len futbalový klub, alebo hráč osobne. Pôsobíme v desiatich krajinách a potrebujeme mužstvo, kde by sme futbalistov umiestnili. Štyri roky sme hľadali po Európe vhodný klub, ktorý by mal aj nejaké meno. Teraz hrá LASK v druhej rakúskej lige, kam zostúpil pred 4 rokmi, keď stratil licenciu, ale má ambície postúpiť. Pár najväčších svetových agentúr má tiež svoj klub, napríklad portugalskú Bragu alebo belgický Mouscron. Je to trend, ale málo agentov je schopných vziať na seba takú zodpovednosť. Kupujete vlastne potenciál mladých futbalistov, čo je obrovské riziko, pretože môže prísť zranenie, alebo hráč dopadne tak, že to mentálne nezvládne. Môže sa stať čokoľvek.

Otvoriť galériu
Karol Csontó
Zdroj: akc

 

? V reprezentácii máte dosť futbalistov, ktorých manažuje vaša agentúra. Považujete postup na ME aj za svoj osobný úspech?

- Máme v reprezentácii asi 14 hráčov, takže je to istým spôsobom osobný úspech, ale predovšetkým je to úspech Slovenska a jeho futbalovej školy.

? Dalo by sa čakať, že postupom stúpla cena hráčov...

- Je to zaujímavé, ale nie. A má to svoju logiku, pretože väčšina je v takom veku a v takých kluboch, z ktorých sa už ťažko dostanú niekam vyššie. Veď si zoberme len základnú jedenástku: brankár Kozáčik má cez tridsať a chytá v Plzni. On by ešte teoreticky mohol niekam prestúpiť. Ale obrancovia Pekarík, Hubočan, Škrtel, Ďurica sú tridsiatnici, hrajú pravidelne a v silných kluboch, takže nie je reálna šanca, aby ešte niekam prestúpili. Kam sa dá ísť z Dinama Moskva, Lokomotivu, Liverpoolu, Herthy Berlín? A podobne, kam môže ísť Gyömbér z AS Rím, Hamšík z Neapola, Kucka z AC Miláno? Pečovský má svoj vek, reálne už nemôže ísť nikde, Stoch je vo Fenerbahce... Možno sú výnimky ako Mak alebo Duda, ktoré sa ešte môžu niekam posunúť, ale inak mužstvo celkovo nezdraželo.

Otvoriť galériu
Karol Csontó
Zdroj: akc

? Sú aj hráči, ktorým budete musieť hľadať nový klub?

- Áno, napríklad Dušan Švento, ktorý nehráva v Kolíne. Je dôležité aby hral aj v súvislosti s reprezentáciou. Na ME sa zíde hráč na ľavú stranu. Debatovali sme o tom nedávno s trénerom Kozákom, keď sme sa náhodou stret­li v Londýne na zápase Chelsea – Liverpool. Niečo podobné som zažil aj s Vittekom pred MS 2010. Nehrával vo Francúzsku, tak sme mu našli miesto v Turecku.

? Ako je na tom Ján Ďurica, ktorý bol dosť dlho zranený?

- Jano je v Rusku už osem rokov a toto je jeho prvé zranenie, pre ktoré dlhšie stál. Inak bol stále fit. Ešte má v Lokomotive Moskva rok a pol zmluvu. Zvykol si tam, má svoje pohodlie a liga má kvalitu.

Otvoriť galériu
Karol Csontó
Zdroj: akc

? Čo povedal Martin Škrtel na zmenu trénera? Do Liverpoolu prišiel Nemec Klopp...

- Martin hráva pravidelne, bez ohľadu na to, kto tam trénuje. Ale hovoril som s ním a vtipkoval, že nikdy nechcel ísť hrať do Nemecka, tak teraz prišlo Nemecko za ním... Mítingy a analýzy zápasov ho príliš nebavia, ale to je len také bežné frfľanie, keď niekoho vytiahnete z komfortu. Rodgers mal problém s autoritami, nevedel sa k nim adekvátne správať, Klopp je v tomto úplne iný.

? Je práca futbalového agenta ľahšia v dnešnej „internetovej“ dobe?

- Veľmi to pomohlo! Keď som chcel kedysi predať Roba Vitteka, musel som povyberať zápasy, nastrihať jeho najlepšie momenty na DVD a poslať to cez kuriérov po kluboch. Teraz? Sú tri webové systémy, kde sú všetky zápasy. Každý klub má 24 hodín po akomkoľvek zápase možnosť pozrieť si výkon akéhokoľvek hráča. Za 10 sekúnd si môžeš zvoliť, čo od ktorého hráča chceš vidieť: hru hlavou, defenzívu, útočnú hru, chyby... Do troch minút ti to ten systém postrihá. A stačí telefonát na klub, že máš zaujímavého hráča a oni si to okamžite v systéme nájdu. To veľmi pomohlo a všetko urýchlilo.

? Ako fungujú hráči na sociálnych sieťach? Viacerí mali problémy po nešťastných „statusoch“.

- Mentálna sila hráča a jeho osobnosť sa neukážu vykrikovaním a búchaním sa do pŕs na sociálnych sieťach. Ukáže sa tak, ako to pred 2 rokmi urobil Martin Škrtel. Bol 4 mesiace zranený, nehrával a bol prakticky na odchode z Liverpoolu. Potom ho tréner postavil proti Manchestru United, proti najlepším útočníkom sveta a on bol najlepší na ihrisku. Tam je mentálna sila a charakter hráča. Mnohí si neuvedomujú, čo všetko môžu na facebooku, twitteri alebo instagrame spôsobiť. Svoje hrajú emócie, frustrácia aj radosť, ale ťažko to zo strany agenta ovplyvniť, hoci im radíme, aby boli opatrní. Nová generácia, ako napr. Škriniar, Bero, Bénes či David Ivan je však iná. Vedia s tým narábať, odmalička vyrastali s internetom.

Na čom stroskotal Dudov prestup

Karol Csontó riešil tento rok aj prestup Ondreja Dudu z Legie Varšava do Interu Miláno. Ten sa však nekonal a mladý talent v poľskom klube trocha ustrnul.

Otvoriť galériu
Karol Csontó
Zdroj: akc

„K tomu, aby som manažoval hráča, potrebujem jeho spoluprácu. A niekedy sa rodičia príliš vidia v kariére svojho syna. Možno je to taký trend, napríklad otcovia Neymara či Messiho riešili prestupy. Ale to sú Neymar a Messi... Keď si dobrý, tak niekto príde a kúpi ťa. Ale keď hovoríme o prestupoch za 5 − 8 miliónov, k takým rokovaniam treba pristupovať citlivo a profesionálne. A pri Dudovi to nefunguje tak, ako sme si to predstavovali. Hráč sa rozhodol, že ho bude zastupovať otec. Ale aj tak je to futbalista s veľkou budúcnosťou, a čas ukáže, ako sa to vyvinie.“

 

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Požiar v košickej nemocnici.
Podpaľač košickej nemocnice Jaroslav (16): Zaplatí skoro POLMILIÓNA a aha na druhý TREST
Foto
NHL v tom má jasno, ruské legendy zúria: Boja sa nás!
Dominika Kavaschová
Foto
Herečka Kavaschová o svojom trápení: Druhé tehotenstvo jej dáva zabrať! Nečakané problémy
Centrálne oslavy 80. výročia SNP v Banskej Bystrici
Bizarné HOAXY spojené s oslavou SNP v Bystrici! Mesto prehovorilo: Takáto je PRAVDA!
(ilustračné foto)
V Česku sa začínajú voľby: Pre povodne však v niektorých oblastiach nefunguje elektrina a mobilné siete
Ilustračné foto. Pavol dostal nepodmienečný trest a zákaz sa k Pavlíne priblížiť. O pár rokov však môže byť podľa nej vonku.
Váš Tip
Hororová spoveď päťdesiatničky Pavlíny o živote s tyranom: Na hlavu mi natiahol igelitku a chcel mi ju odrezať
Gruzínsku trans modelku Kesariu Abramidzeovú zavraždili.
Foto
Známu TRANS modelku († 37) dobodali na SMRŤ: Zavraždená deň po schválení kontroverzného zákona
Vojaci zbierajú odpadky zo severokórejského balóna, ktorý pristál priamo pred vchodom do vládneho komplexu v juhokórejskej metropole Soul v piatok 20. septembra 2024.
KĽDR už zašla priďaleko: Pristálo TO priamo v areáli vládneho komplexu! Na mieste bola polícia, armáda aj hasiči
K nešťastiu došlo v stredu ráno.
Foto
Zarážajúce DETAILY zrážky vlakov v Prahe: Rušňovodič bol tak OPITÝ, že nedokázal ani...
(ilustračné foto)
Stropkovčan vychádzal z bytovky a oblial ho studený pot: Na reakciu bolo neskoro
Foto
Martin Škrtel spravil slovenský prestup leta: Fandím Trnave, ale chcem úspech s DAC!
Oňová vníma veci s odstupom času inak.
Foto
Priznanie Gizky Oňovej: Do Svokry už NIKDY! Prečo by sa nevrátila do šou, ktorá ju preslávila?