Čo sa stalo s Heteškou?
Ikona tejto šou Jožko Heteš, si hneď v prvej časti zamiloval drôtenú rukavicu s červeným lemovaním. Neskôr mu ju však tvorcovia zamenili za inú, s modrým okrajom, ktorá mu veľkosťou vôbec nepasovala. Prečo? Ako sme sa dozvedeli, tá prvá bola len zapožičaná od šéfkuchára Massima, a neskôr ju nahradili novou.
Úrazy
Keď varia amatéri, niekedy to poriadne bolí. Vedel by o tom rozprávať viackrát spomínaný Jožko Heteš, ktorý občas v šprinte nevybral zákrutu a ocitol sa na zemi, no podobne skončila aj Simona Suchovská, ktorá sa ešte aj okúpala v oleji. Viacerí súťažiaci si tiež postrúhali prsty.
12 500 €
Touto súťažou si možno veľmi slušne privyrobiť. Tak napríklad Lhotovci, ktorí triumfovali 9-krát, si „vyvarili“ 4 500 € a skutoční majstri – Habovci – si vďaka neuveriteľným dvadsiatim víťazstvám prilepšili o rovných 10 000 € a keďže v špeciáloch vyhrali 4-krát a 2-krát remizovali, treba výslednú sumu navýšiť o ďalších 2500 €.
Bez obalov
„Nakupovanie“ súťažiacim sťažuje aj skutočnosť, že jednotlivé suroviny nie sú vo svojich originálnych obaloch, ale iba v priehľadných dózach. Podľa našich informácií je to tak z dvoch dôvodov – kvôli reklame, aby nebolo vidieť značky, a aj preto, aby boli kuchári zmätení.
5 až 15 minút
Po niektorých súťažiacich (môžeme spomenúť Jožka Heteša) to vyzerá v kuchyni ako vo vojnovej zóne. Skôr ako sa teda do varenia pustia súperi, musí dať všetko do poriadku upratovacia čata. Kým po jedných je upratané za päť minút, po iných to trvá aj štvrť hodiny.
Kastingy
Keďže súťaž potrebuje stále novú krv, už niekoľko mesiacov sa robia kastingy na nových kuchárov. Pozor, potenciálni súťažiaci musia už aj na kastingu variť!
Prečo varia otcovia?
Hoci súťaž sa volá Moja mama varí lepšie ako tvoja, varia v nej otcovia, budúce svokry či krstné mamy. Licencia spoločnosti Fremantle Media to vraj pripúšťa. Základom má byť skôr vekový, generačný rozdiel medzi členmi súťažiacej dvojice.
Schovávajú suroviny?
Alfou a omegou úspešného varenia je objaviť všetky (alebo aspoň väčšinu) surovín počas „nákupnej“ minúty. Mnohí tu výrazne pohoria, keďže nie sú schopní identifikovať múku, olej či koreniny na poličkách. Ako sme sa dozvedeli, ich rozmiestnenie je náhodné a produkcia ich zvykne pravidelne popremiestňovať, aby to súťažiaci, ktorí varia opakovane, nemali zjednodušené.
Najväčšie škody
Asi nikoho neprekvapí, že najviac dal televíznej kuchyni zabrať Jožko Heteš. Okrem iného sa mu podarilo prasknúť indukčnú dosku, ktorú bolo treba vymeniť, a spáliť pracovnú dosku. Prešľapy ostatných súperov sa v porovnaním s tými jeho zdajú nepodstatné – ako napríklad obhorené lopáriky.
10 navrhovaných receptov
Všimli ste si? Hneď ako sa na začiatku odkryje zvon a odhalí nejakú surovinu, súťažiaci v sekunde vedia, čo budú variť. Nie je to náhoda – každá rodina, ktorá prejde kastingom, musí televízii poslať 10 rôznych receptov a z nich produkcia nakoniec vyberá, čo sa bude robiť pred kamerami. Súťažiaci si to však nemôžu uľahčiť, nimi navrhované recepty musia byť mäsité aj bezmäsité a predovšetkým by to mali byť tradičné slovenské špeciality z múky, zemiakov, kapusty a slaniny.
4 porcie
Hoci v časovom limite musia súťažiaci naservírovať dve porcie (pre súperov a porotcu), uvariť ich musia až štyri – také sú pravidlá. Tretiu porciu vidíme na ukážku pri finálnom hodnotení a tá štvrtá je v prípade víťazstva pod zvonom, ktorý nakoniec odkrýva porotca.
3 hodiny
Nakrúcanie jednej časti trvá približne tri hodiny a za jeden deň stihnú spraviť dve relácie.
Hygiena
Hoci súperi často po sebe vykrikujú a obviňujú sa z nedodržiavania základných hygienických pravidiel, ako je napríklad umývanie zeleniny, všetko je inak. Pred varením sa totiž ovocie aj zelenina predpripravia – teda aj umyjú a osušia.