WHO odhaduje, že po konzumácii pokazeného jedla zomrie každý rok okolo 420 000 ľudí, pričom vyše štvrtina z obetí sú malé deti. V dôsledku pokazeného jedla ochorie ročne asi 600 miliónov ľudí, informovala tlačová agentúra AP. U detí do 5 rokov okazené jedlo u ich vyvoláva vážne zdravotné problémy, na ktoré v priemere 125 000 detí každý rok zomrie.
Zdravotnícka agentúra OSN informovala, že komplexne hodnotila choroby vyvolané 31 druhmi baktérií, vírusov, parazitov, toxínov či chemikálií. A zistila, že najviac postihnutými oblasťami sú Afrika a juhovýchodná Ázia. Za osobitný problém označila konzumáciu surového alebo slabo tepelne upraveného mäsa, vajec, čerstvého ovocia a zeleniny a mliečnych výrobkov. Medzi významné choroby prenášané jedlom patria týfusová horúčka, žltačka typu A, pásomnica a aflatoxín - produkovaný plesňami rastúcimi v zle uskladnenom obilí.