Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2015 15:46 | Správy | Domáce správy

Situácia s hromadnými výpoveďami začína naberať nový smer: Zmenili zdravotné sestry názor?

Výpovede stiahlo k piatku už 59 zdravotných sestier v štátnych nemocniciach. 

Desiatky ďalších sa zároveň informujú o možnosti späťvzatia výpovede. TASR o tom informovala riaditeľka komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Čižmáriková.

Sestry sa okrem možnosti stiahnutia výpovede pýtajú aj na právnu pomoc zo strany vedenia nemocníc. Niektoré totiž podpísali takzvanú "Dohodu o solidarite". V nej sa deklaruje, že pokiaľ sestra od výpovede ustúpi, zaplatí sesterským odborom do týždňa 3300 eur. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) je podľa Čižmárikovej v kontakte s riaditeľmi dotknutých nemocníc, rezort situáciu monitoruje.

Čižmárikovej v kontakte s riaditeľmi dotknutých nemocníc, rezort situáciu monitoruje.
Výpovede zatiaľ podali sestry v prešovskej, popradskej, žilinskej, trnavskej, bojnickej a univerzitnej košickej nemocnici. Pod rezort ich z vymenovaných patrí päť s výnimkou bojnickej. V Poprade aktuálne plynie 85 výpovedí, 35 už sestry stiahli. V Trnave momentálne evidujú 93 výpovedí, v 15 prípadoch došlo k späťvzatiu. V Žiline plynie 214 výpovedí, dve už sestry stiahli. V Prešove plynie 388 výpovedí, sedem vzali späť. V Košiciach nevzal späť výpoveď nik, ukončiť pracovný pomer je tam stále rozhodnutých 65 sestier. V Bojniciach je podľa Jany Paulínyovej z Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja stále platých 92 výpovedí, žiadna sestra si to nerozmyslela. Nemocnica vyhlásila výberové konania na obsadenie miest.

O pracovné miesto sa v Prešove podľa rezortu hlási 21 ľudí, v Košiciach štyria, v Žiline štyria a v Poprade dvaja ľudia. O prácu majú záujem aj v Trnave.

 

Sestry pristúpili k výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy. Minulý týždeň ho schválil parlament, účinnosť má od budúceho roka. Tvrdia, že nezohľadňuje ich požiadavky. Trvajú na tom, aby zákon platil nielen pre sestry v nemocniciach, ale aj pre tie v ambulanciách, zariadeniach sociálnych služieb či kúpeľoch. Chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a zvyšovať tiež základnú zložku mzdy každé tri roky praxe.

Ak Čislák podľa šéfky sesterských odborov Moniky Kaveckej verejne prisľúbi, že ich požiadavky zapracuje, sestry sú ochotné začať s ním diskusiu na riešenie vzniknutej situácie. Minister zdravotníctva však hovorí, že ich aktuálnym požiadavkám nemôže ustúpiť, pretože na ne nie sú peniaze.

Štát ponúka v rámci riešenia platov zdravotníkov 55 miliónov eur, ktoré pôjdu do nemocníc. "Ich prvotné požiadavky som splnil, začali ich však navyšovať," povedal. Zdravotníci podľa neho pôvodne žiadali, aby mali taký istý zákon ako lekári, aby platil pre všetky kategórie zdravotníkov a pre všetky ústavné zdravotnícke zariadenia.

Zohľadňovanie praxe v mzdách sestier označil za navýšenú požiadavku. Platy sestrám podľa Čisláka neklesnú a ani nebudú stáť. Podotkol, že základná zložka mzdy im bude podľa zákona každoročne valorizovaná prostredníctvom priemernej mesačnej mzdy. Ak by niektorej zo sestier mzda podľa schváleného zákona klesla, odstúpi z funkcie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Andrea Poláčková je lekárom za záchranu života nesmierne vďačná.
FotoVáš Tip
Moderátorke Poláčkovej prišlo zle pri cvičení: Mozgové krvácanie! O živote a smrti rozhodovali minúty
(ilustračné foto).
Chlap prišiel do nemocnice s boľavým problémom TAM DOLE: Hrozné, čo nasledovalo potom
Za legendárnou tenistkou smúti aj svetová jednotka Jannik Sinner.
Foto
Správa zasiahla Sinnera i Nadala: Tenisový svet oplakáva ikonu
Peter Pellegrini a Branislav Gröhling
Pellegrini o Dolinkovej odchode: Demisiu prijmem, ale až keď... Tvrdá reakcia Gröhlinga!
(ilustr. foto)
Na Havaji zaznamenali nový vírus: Nakazili sa desiatky turistov!
Jenny Phenix
Foto
Žena predala VŠETOK majetok, aby si splnila sen: Skončilo sa to FIASKOM, dôvod vás zarazí
Ničivé dažde, ktoré sa začali ešte vo štvrtok neskoro večer, zasiahli veľkú časť krajiny.
Smrteľné záplavy na Balkáne neutíchajú: Obete rátajú na desiatky
Muž († 55) napriek snahe záchranárov zraneniam podľahol.
AktualizovanéFoto
Hubačka pri Hybiach skončila TRAGICKY: Muž († 55) zomrel po strete s medveďom! MRAZIVÝ opis záchranárov
Takto dnes vyzerá zrekonštruovaná replika stupy v priestoroch bane Starovšechsvätých v Hodruši-Hámroch.
Foto
V Hodruši-Hámroch obnovili oblúbenú atrakciu turistov: To musíte aspoň raz za život vidieť!
Prezident SR Peter Pellegrini
Prezident sa vyjadril k demisii Dolinkovej: Toto sú jeho slová
Sychravé počasie
Počasie sa nevylepší ani posledný deň víkendu: TOTO nás čaká na viacerých miestach
Kazašský brankár Andrej Šutov.
Foto
Brankár Slovana Andrej Šutov: Zriekol sa KHL i dvojnásobného platu!