Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2015 23:05 | Správy | Zahraničné správy

Nové zistenia o útokoch v Kalifornii: FBI vyšetruje streľbu ako teroristický čin!

Žena zastrelená políciou spolu so svojím partnerom po usmrtení 14 ľudí podľa televízie CNN krátko pred útokom vyjadrila sympatie k teroristickej organizácií Islamský štát (IS).

FBI začal vyšetrovať stredajšiu streľbu v kalifornskom San Bernardine ako teroristický čin. Žiadne dôkazy o priamom napojení dvojice na Islamský štát pri prehliadke ich domu polícia nezistila, uviedol zástupca FBI na tlačovej konferencii.  

"Na základe informácií a faktov, ktoré sú nám známe, teraz vyšetrujeme tieto strašné činy ako terorizmus," povedal novinárom zástupca vedúceho losangeleského oddelenia FBI David Bowdich. Šéf celého vyšetrovacieho úradu James Comey bol o pár desiatok minút vo svojom vyhlásení trochu zdržanlivejší a vyvrátil niektoré mediálne informácie o kontakte dvojice s ľuďmi podozrivými zo zločinov. "Doteraz nemáme náznaky, že by títo zabijaci boli súčasťou väčšej organizovanej skupiny alebo tvorili časť bunky," povedal Comey.  

Ak by sa políciou preverované informácie potvrdili, išlo by podľa CNN o prvý útok s odkazom na IS na americkom území. Polícia až doteraz riešila viac možných motívov krviprelievania vrátane pracovného, pretože niektoré z obetí streľby boli Farookovými kolegami. Teraz je však terorizmus hlavnou líniou, ktorú federálna polícia vyšetruje. 

 

Niekoľko zdrojov oboznámených s priebehom vyšetrovania CNN a agentúry Reuters potvrdilo, že polícia objavila facebookový profil, na ktorom žena sľúbila vernosť Islamskému štátu a jeho lídrovi Abu Bakra Bagdádímu. Podľa vyšetrovateľov je zatiaľ objasnená len nepriama inšpirácia touto organizáciou, nie sú dôkazy o tom, že by IS k útoku v Kalifornii priamo nabádal. 

Jeden z predstaviteľov spoločnosti Facebook podľa agentúry AP uviedol, že Maliková sa na tejto sociálnej sieti prihlásila k Bagdádímu približne v čase kalifornského útoku. Maliková a jej o rok starší partner Syed Rizwan Farook podľa polície zastrelili v sídle úradu sociálnych služieb počas vianočného večierka 14 ľudí a ďalších 21 zranili. Podľa vyšetrovacích zdrojov amerických médií bol syn pakistanských imigrantov Farook na diaľku v kontakte aspoň s jedným človekom zo zahraničia podozrivým z teroristickej činnosti. Vlani bol tento rodák z Chicaga na deväťdňovej návšteve Saudskej Arábie, podľa tamojších úradov však nebol dôvod ho spájať s terorizmom. 

Maliková sa dostala do USA vlani na víza udeľované partnerom a rodinným príslušníkom Američanov. Kvôli svojmu pakistanskému pôvodu musela absolvovať obsiahly pohovor a prejsť podrobnými previerkami svojej minulosti, rodinných a pracovných väzieb či miest, ktoré v živote navštívila. Farook ani Maliková podľa FBI policajný záznam nemali. Polícia získala pri domovej prehliadke dôkazy o tom, že útok bol veľmi starostlivo naplánovaný. Zároveň je zrejmé, že sa dvojica snažila zahladiť stopy a záznamy o svojej činnosti, lebo policajti objavili rad zničených pamäťových a komunikačných zariadení vrátane počítačových diskov či mobilných telefónov. 

Kvôli množstvu viac ako 6000 nábojov, niekoľkými strelnými zbraňami a viac ako desiatky takzvaných rúrkových bômb, ktoré mal pár pri sebe či v dome, sa policajti tiež snažia zistiť, či neplánovali ďalšie útoky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Počet chorých v Žilinskom kraji sa zvyšuje: TU evidujú nárast o vyše 50 percent!
Generálny manažér Slovana Bratislava Ivana Kmotrík ml..
Foto
Kmotríka ml. odmeny v Lige majstrov tešia, no nestačia: 20 miliónov eur nám rozpočet nevykryje!
Nešťastný Jaroslav nikdy nezabudne na to, v akom stave našiel svojho syna.
Foto
Záhadné úmrtie Jaroslava († 32): Smrť pri orgiách? Hrôza, v akom stave našiel otec jeho telo! Šokujúce ODHALENIA
(ilustračné foto).
NEBEZPEČENSTVO na cestách: Meteorológovia vydali výstrahy! Vodiči, dávajte si pozor
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Aktualizované
Doprava v Bratislave sa okolí sa komplikuje: Nehody a dlhé kolóny! Rátajte so zdržaním
Bojnický zámok
Váš Tip
Počas Dušičiek pozýva Bojnický zámok na večerné prehliadky: Fascinujúci príbeh o Svetlonosovi!
Hviezdna slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Foto
Vlhovej pomáha pri návrate aj Shiffrinová: Zblížili sme sa!
Janka a Max
Foto
Kreatívny nápad útulku vo Fiľakove: Krásne tanečnice nafotili kalendár pre psíky!
ilustračné foto
Južná Kórea začala konať: KĽDR bude zúriť! Pozrite sa, čo plánuje
Andrej Babiš, Matúš Šutaj Eštok.
Rezort vnútra očistil Babiša od spolupráce s ŠtB: Ide o TAJNÚ dohodu?! Na politickej scéne to VRIE
Muchotrávka zelená
Hubačka sa zmenila na nočnú moru: 7 ľudí skončilo v Košiciach na JIS-ke! Strašné, čo sa stalo
Bez lekárov nie je možný chod slovenských nemocníc.
Foto
Hrozí KOLAPS slovenského zdravotníctva? Lekárom vyššie platy nestačia! Nemocnice reagujú