Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2015 14:41 | Správy | Zahraničné správy

USA mala pri náletoch na Sýriu usmrtiť sýrskych vojakov: Američania to odmietajú

Spojenými štátmi vedená koalícia nemá poznatky o tom, že by jej lietadlá počas nedeľného náletu v Sýrii zabili vojakov sýrskej vládnej armády. 

Podplukovníčka Kristi Beckmanová, riaditeľka odboru pre styk s verejnosťou v rámci operačného štábu spojeneckej leteckej koalície na vojenskej základni Udajd v Katare, dnes pre agentúru AP uviedla, že operačné centrum bolo o tomto incidente v provincii Dajr az-Zaur informované, ale nateraz nemá žiadne správy o tom, že by pri náletoch koaličných lietadiel boli zabití sýrski vojaci.

Vyslanec amerického prezidenta v Spojenými štátmi vedenej koalícii Brett McGurk dnes na Twitteri deklaroval, že správy o zásahu tábora sýrskej armády koaličnými silami sú nepravdivé. Dodal, že koaličné lietadlá v nedeľu nepodnikali v okruhu 55 kilometrov od inkriminovaného tábora ležiaceho v provincii Dajr az-Zaur nijaké nálety. Sýrska vláda pritom dnes predpoludním potvrdila, že štyri lietadlá koalície v nedeľu zasiahli tábor vládnej armády v Dajr az-Zaure, pričom prišli o život traja sýrski vojaci a ďalších 13 utrpelo zranenia. Vláda v Damasku tento incident označila za akt agresie, informovala dnes agentúra Reuters.

Lietadlá vypálili v nedeľu večer na vojenský tábor deväť rakiet, spresnilo sýrske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení odvysielanom dnes v sýrskej štátnej televízii. Ak sa táto správa potvrdí, pôjde o prvý prípad od začatia ofenzívy koaličných vojsk západných štátov proti IS v Sýrii, keď sa terčom ich bombardovania stali jednotky sýrskej vlády.

 

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) v pondelok uviedlo, že nálet pripisovaný americkým lietadlám zničil časť vojenskej základne neďaleko mesta Ajjaš v západnej časti provincie Dajr az-Zaur, ktorej veľkú časť ovládajú militanti IS. Podľa SOHR si nálet vyžiadal štyri obete na životoch. SOHR podľa DPA jednoznačne vylučuje, že by nálet na tábor vládnej armády podnikli ruské lietadlá, ktoré od 30. septembra sýrskej armáde poskytujú podporu pri jej ofenzíve proti Dáišu a ďalším radikálnym povstaleckým zoskupeniam.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke Miguel Gutierrez (vľavo) z Girony strieľa úvodný gól za chrbát brankára Dominika Takáča (vpravo) z ŠK Slovan Bratislava.
Foto
Girona FC - ŠK Slovan ONLINE: Belasí naďalej bez bodu, prehrali aj tretí duel
Ilustračné foto
Hasiči zasahujú pri požiari haly v Leviciach: Príčiny zatiaľ nie sú známe
Ilustračné foto.
2500 lekárov sa chystá opustiť svoje miesta ak... Exminister zdravotníctva ukázal prstom: Čia je to vina?
Minister obrany SR Robert Kaliňák
Kaliňák rokoval s Maďarmi o ochrane vzdušného priestoru: Slovensko strážia ich gripeny
Dopravná nehoda na D2 smerom do Čiech si vyžiadala zdržanie
Nehoda na diaľnici D2: Polícia hlási zdržanie v tomto smere
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) počas 19. schôdze parlamentu 3. októbra 2024 v Bratislave.
Aktualizované
Namiesto stability, hádky, chaos a ... Ostré slova Šimečku na adresu koalície: AHA, čo povedal
Janinej kolegyni sa v plote zasekol vták.
FotoVáš Tip
Kolegyňa poslala Jane fotku zo záhrady, tá si išla oči vyočiť: V plote sa zasekol... Takého vtáka nikdy nevidela!
Prínosom nového grafikonu bude podľa ministra viac spojov na trati Bratislava - Košice
Nový grafikon o zmene vlakových spojení začne platiť ešte do konca tohoto roka: Na čo sa treba pripraviť?
Jozef Mihál
Nahnevaný Mihál: 13. dôchodok 600 eur dostane aj Srb, ktorý tu robil rok a má penziu 20 eur!
Mike Tyson (vľavo) i Mark Wahlberg majú temnú minulosť.
Foto
Hollywoodske hviezdy s TEMNOU minulosťou: Známi muži na krku s ohavnými činmi!
Caucasian woman holding gavel
Tomáš a Michal pašovali na Slovensko tony kokaínu a hašišu: Súd rozhodol o ich treste
(ilustračné foto).
Námorná doprava v Grécku je ochromená: Námorníci štrajkujú za vyššie platy