Pravdou je, že takmer všetko okolo nás je dosť špinavé. Aj keby sme si pravidelne umývali ruky, nepomôže nám to vyhnúť sa baktériám. Hlavným pravidlo je, že najviac baktérií sa skrýva na miestach, ktorých sa dotklo najviac ľudí, informuje huffingtonpost.com.
Takých miest je v obchode naozaj veľa. Chrípkové vírusy môžu prežiť na tvrdých povrchoch po dobu až 18 hodín. Keď si pozriete desať najšpinavších miest v obchode, dáte si väčší pozor a po návšteve si ihneď umyjete ruky.
1. Pás
Pás na pokladni čistia väčšinou len zriedka. Vyrobené sú z ropy a je teda takmer nemožné ho dokonale vyčistiť. Štúdia Medzinárodnej asociácie pre ochranu potravín ukázala, že sa tam nachádzajú kvasinky, plesne či stafylokok.
2. Terminál
Väčšina ľudí už platí za svoj nákup kartou, ktorú vkladá do terminálu. Mnoho baktérií sa ale nachádza na klávesnici, pretože sa ich denne dotkne množstvo ľudí. Čistia ich taktiež menej často, ako by bolo potrebné.
3. Pokladníci
Denne chytajú peniaze, ruky či rôzne tovary. Nemajú ale čas odbiehať každých desať minút umyť si ruky.
4. Rezačka
Oddelenie s mäsom a údeninami nemusí byť až také čisté, ako sa na prvý pohľad zdá. V prípade, že nečistia nôž pravidelne, môže byť prenášačom baktérií vrátane listérie. Keď výskumníci odobrali vzorky, boli zhrození.
5. Ovocie
Vždy pred jedením ovocia, by ste si ho mali najskôr umyť. A to nie len preto, aby ste odstránili z povrchu pesticídy. Ľudia sa ho dotýkajú aj špinavými rukami, čo by vám mohlo po konzumácii spôsobiť problémy.
6. Balíčky so surovým mäsom
Balíčky s mäsom môžu obsahovať E. coli či listériu a veľa iných baktérií. Plastový obal nie je najlepšou obranou proti vonkajším vplyvom. Ak je dokonca obal narušený, nemali by ste ho kupovať.
7. Nákupný košík
Každý kto robí väčší nákup sa ihneď rozbehne ku košíkom a trávi pomerne dlhý čas držaním rokovätí, ktorých sa dotýkali tisíce ľudí. Len zriedka ich umývajú, čo asi nie je prekvapením.