Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2015 06:00 | Šport | Futbal
Foto

Najstaršia brankárska legenda Alexander Vencel: S futbalom sa rozlúčim až v krematóriu!

Alexander Vencel (71) je spolu s Ivanom Hrdličkom jednou z posledných žijúcich futbalových legiend v bratislavskom Slovane. 

Dovedna strávil na Tehelnom poli a neskoršie na Pasienkoch 45 rokov (14 ako aktívny hráč a 31 v úlohe trénera brankárov). V uplynulých dňoch sa rozhodol, že uzavrie aj svoju trénerskú dráhu. „Nedovolí mi to zdravotný stav, ale od futbalu odídem až v krematóriu,“ usmieva sa vitálny sedemdesiatnik.

Otvoriť galériu

Alexander Vencel st. (*8. 2. 1944, Veľká Ilva, Rum.) bol jedným z najlepších brankárov na prelome 60. a 70. rokov. Chytal za Slovan, Komárno, Nitru a Slovan Viedeň. Je víťazom PVP 1969 so Slovanom a majstrom Európy 1976. Získal tri tituly majstra ČSSR (1970, 1974, 1975), a 4-krát vyhral Čs. pohár (1962, 1964, 1968, 1975). Po ukončení hráčskej kariéry sa stal trénerom. Pôsobil v Slovane, v Trnave a D. Strede a zároveň bol trénerom brankárov pri všetkých reprezentačných výberoch. Pomáhal pri spracovaní publikácií Tréner brankárov.

Otvoriť galériu

Prejsť podrobne Vencelovou bohatou kariérou si vyžaduje knižnú publikáciu. Šaňo mal šťastie, že brankárske remeslo sa u Vencelovcov dedí po meči. Alexander Vencel ml. sa stal tiež brankárskou legendou a obaja veria, že ich bude nasledovať aj najmladší z dynastie Vencelovcov Alex, ktorý bojuje o miesto jednotky vo francúzskom Štrasburgu. „Všetci sme si tým prešli a má všetky predpoklady na to, aby si ho vybojoval,“ neľutuje ho Vencel supersenior.

 

Rukami najstaršieho Vencela prešli takí brankári, ako sú Tulis, Mana, Hroš, Stromšík, Fišan, Čobej, Konig, Kelemen, Rzeszoto, Mucha, Rodinger, Bičík, Putnocký, Prole či Perniš. „Vyznie to neskromne, ale najväčším talentom bol môj syn, o čom napokon svedčí aj jeho kariérny postup. Pre pozitívny prístup som mal rád Königa a výborný brankár bol aj Čech Bičík. Myslím si, že bolo obrovskou chybou, že sa ho Slovan vzdal.“

Otvoriť galériu

Podľa Vencela bolo unáhlené aj rozhodnutie odísť z Tehelného poľa. „Mohli sme tam odohrať ešte pár sezón, keby sa zachovala nová tribúna. Jej kapacita by stačila na pokrytie diváckeho záujmu. Všetci by boli spokojní,“ zdôvodňuje katastrofálne návštevy na Pasienkoch. „Samozrejme, je mi ľúto za všetkým, čo som tu prežil. S trénovaním na odporúčanie lekárov musím skončiť, ale v Slovane mi už navrhli, aby som pomohol ako poradca pri vyhľadávaní talentov. Od futbalu určite neodchádzam. S tým sa rozlúčim až v krematóriu.“

Samozrejme, úspechom mojej kariéry bolo víťazstvo v PVP so Slovanom v roku 1969. Osobne som to však takto nebral, pretože ten zápas mi veľmi nevyšiel. Vrcholný zážitok bol pre mňa remízový zápas 2:2 na Maracane pred 120 000 divákmi proti Brazílii s Pelém.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Lekár, ktorý mal dvom pacientom zle zoperovať oči: Vyšetrovateľ v Bratislave rozhodol, padlo OBVINENIE!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj a jeho VÍŤAZNÝ plán na ukončenie vojny: Začať by sa mal už onedlho! Závisí to len od jednej veci
Prezident Pellegrini vetoval zákon: Prekáža mu jedno z ustanovení
blurred surface view on blue swimming pool
Vstupné do akvaparkov a na kúpaliská má byť drahšie: Môže sa tak stať už budúce leto
Dmitrij Peskov.
ZVRAT v Kurskej oblasti? Peskov sebavedomo hovorí o plánoch Ruska! Aha, čo prezradil
Polícia obvinila muža z Malaciek za predaj drog, zaistila mu aj zbrane.
Polícia prekazila drogový biznis na Záhorí! Ak ho odsúdia, z basy môže vyjsť až pred dôchodkom
Pracovníci sa snažia odčerpať vodu po záplavách v meste Faenza v regióne Emilia-Romagna na severe Talianska vo štvrtok 19. septembra 2024.
Foto
Krajina predĺžila ČERVENÚ výstrahu: Zničené domy, zaplavené ulice a... Situácia je kritická
ilustračné foto
Z okna školy v Kráľovskom Chlmci VYPADOL chlapec: Stále je v umelom spánku! Nastal posun?
Viaceré svetoznáme osobnosti musia bojovať s chronickými ochoreniami.
Foto
Tieto hviezdy Hollywoodu TRPIA! Trápia ich vážne choroby: Prekvapí vás, kto všetko tam patrí
(ilustračné foto)
Seniorka z Prievidze VYHODILA 100 000 eur z BALKÓNA: Vzkypí vo vás hnev, čo tomu predchádzalo!
Ektor tvrdí, že sa smeje lžiam a propagande.
Foto
Rytmus sa CHVÁLIL vypredanou O2 arenou, známy raper to vidí INAK: Prečo KLAMAŤ, keď môžeš povedať PRAVDU?
V čase príjazdu hasičov horeli už 4 autá.
Foto
Dramatický nočný zásah v Bratislave: Zhorelo niekoľko áut!