Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2015 19:18 | Správy | Zahraničné správy

Tri veľké demonštrácie v sobotný deň: Protestovali desiatky Rusov, tisícky Parížanov a 50 000 Poliakov

Tisíce demonštrantov v sobotu pod dohľadom poriadkovej polície vytvorili v Paríži ľudskú reťaz pod Eiffelovou vežou. 

Svojou akciou vyjadrili protest proti návrhu dohody zo završujúcej sa Konferencie OSN o klimatických zmenách (COP21) ako príliš slabý na záchranu planéty. Parížska polícia túto akciu povolila napriek výnimočnému stavu, vyhlásenému v krajine po teroristických útokoch z 13. novembra a zákazu verejných zhromaždení na vybraných miestach francúzskej metropoly počas COP21.

Ako konštatovala agentúra AP, demonštranti návrhu dohody vyčítajú v prvom rade to, že nenúti vlády krajín sveta, aby sa vzdali fosílnych palív, ktorých používanie spôsobuje otepľovanie planéty. Okrem toho demonštranti natiahli dva kilometre dlhý červený transparent od Triumfálneho oblúka po oblúk v štvrti La Défense, čím vytvorili pomyselnú červenú čiaru, ktorú by vyjednávači na COP21 nemali prekročiť, ak chcú chrániť ohrozených ľudí a Zem.

Otvoriť galériu

Kompromisný návrh dohody dnes v Paríži predstavil francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius a dostali ho k dispozícii aj delegáti a ďalší účastníci konferencie, ktorý by o ňom ešte dnes mali hlasovať.

Podľa francúzskej televízie BFMTV spokojnosť s dohodou v kuloároch vyjadrilo vyše 20 krajín, medzi nimi Čína, India, Saudská Arábia. Agentúra AP informovala, že návrh pri hlasovaní podporí aj delegácia USA.

 

Podľa Fabiusa je "ambiciózna a vyvážená", hoci nebude "perfektná pre každého". Minister vo svojom vystúpení zhrnul jej kľúčové body: ambiciózny plán obmedziť nárast globálnej teploty na menej ako dva stupne Celzia, počnúc rokom 2020 poskytovať najmenej 100 miliárd dolárov ročne na pomoc rozvíjajúcim sa krajinám a päťročný cyklus posudzovania záväzkov jednotlivých štátov v oblasti emisií skleníkových plynov.

Vedci očakávané výsledky parížskej konferencie označujú za prelomové. Ocenili ich už dokonca aj zástupcovia medzinárodnej ochranárskej organizácie Greenpeace.

Poľsko

Desiatky tisíc Poliakov, nahnevaných pokračujúcim sporom okolo ústavného súdu, pochodovali v sobotu vo Varšave na protest proti úlohe, ktorú v spore zohrali prezident a nová vláda. Tlačová agentúra AP informovala, že na pochode sa zúčastnilo odhadom 50 000 ľudí. Časť z nich pricestovala do Varšavy z iných miest. Počas pochodu pred prezidentský palác skandovali: Duda musí odstúpiť.

Sobotný pochod zorganizovala nová skupina, ktorá si hovorí Výbor na obranu demokracie. Zúčastnili sa na ňom aj opozičné strany. Argumentujú, že prezident Andrzej Duda porušil ústavu, keď vymenoval nových sudcov ústavného súdu.

V Poľsku sa v novembri ujala moci nová jednofarebná vláda konzervatívcov zo strany Právo a spravodlivosť (PiS) pod vedením premiérky Beaty Szydlovej. Tá prijala novelu legislatívy o ústavnom súde, ktorú presadila vďaka absolútnej väčšine v zákonodarnom zbore. Prezident následne vymenoval za sudcov ústavného súdu jej nominantov.

Ochrancovia ľudských práv, stúpenci opozície, ale aj viacerí vysokopostavení právnici to považujú za útok na justíciu a demokraciu, uvádzajú poľské médiá.

Rusko

Ruská polícia v sobotu zadržala desiatky opozičných aktivistov, ktorí sa v sobotný Deň ústavy v centre Moskvy pokúšali upozorniť na nedodržiavanie základného zákona krajiny, informovala agentúra AP. 

Medzi zadržanými bol aj jeden zo spoluautorov ústavy a poradca niekdajšieho prezidenta Borisa Jeľcina, Georgij Satarov, spresnila rozhlasová stanica Echo Moskvy, ktorá zároveň uviedla, že politik je po krátkom výsluchu znovu na slobode.

Opozičná strana Jabloko avizovala, že sa dnes chce pokúsiť rozdávať v centre Moskvy letáky s právami, ktoré občanom zaručuje ruská ústava, a s výpočtom prípadov, keď sú teraz podľa opozície systematicky porušované.

Otvoriť galériu

Moskovská radnica však opozícii nepovolila ani demonštráciu, ani pochod jej aktivistov centrom mesta. Odvolávala sa pritom na blížiace sa novoročné a vianočné sviatky. Opozícia sa preto rozhodla pre inú formu protestov, keď proti nerešpektovaniu ústavy protestovali jednotlivci, na čo podľa zákona nie je potrebný úradný súhlas ani ohlásenie. Napriek tomu však boli opoziční aktivisti zatýkaní, keď sa z nich začali vytvárať skupinky.

Medzi zadržanými na Puškinovom námestí v Moskve sa v sobotu ocitol aj líder strany Jabloko Sergej Mitrochin. Na svojej stránke na sieti Twitter zverejnil fotografiu s asi desiatkou aktivistov zadržiavaných na policajnej stanici. Časť z nich mala pri protestnej akcii i na policajnej stanici pri sebe plagáty s nápisom: "Rešpektujte ústavu". Podľa zverejnených správ polícia zadržala od 30 do 50 osôb. Zatiaľ nie je jasné, či na policajných staniciach strávia aj noc.

Ústava v Rusku bola prijatá v roku 1993 za vlády Borisa Jeľcina, ktorý bol prvým prezidentom Ruska po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke obžalovaný Štefan Žiga (uprostred)
Kauza úplatku pre exšéfa finančnej polície: Prokurátor navrhol pre Žigu peňažný trest
Ako prvému sme zavolali Mirovi Jarošovi.
Haló, tu Nový Čas: V novej relácii sme volali Mirovi Jarošovi! Aha, čo práve robil
Vo VIP Slovana sa objavil aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
VIP-ka proti City na prasknutie: Herecká ikona či politická elita!
Sacrament of communion
Príspevok štátu cirkvám sa má upravovať! Aké zmeny sa chystajú?
Tiborovi učarovala Afrika, jedným z jeho obľúbených miest sú Viktóriine vodopády.
Váš Tip
Slováka Tibora v Afrike ráno zobudili výstrely: Pár metrov od neho zabili slona! Strasie vás, čo s ním urobili
(ilustračné foto)
Veľká novinka! Týka sa občianskeho a vodičského preukazu: Na toto sa dlho čakalo
Moderátorka Erika Barkolová (47)
Foto
Barkolovej PREMENA vyráža dych: Aha na to vysekané TELO! Plnšia postava je minulosťou
Ilustračné foto
Vláda to schválila! Slovensko prichádza na pomoc Ukrajine: O čo ide?
(ilustračné foto)
Vláda schválila návrh novely zákona o športe: Pozrite sa, čo to znamená!
Záchranári leteli na pomoc českému turistovi.
Dráma v Nízkych Tatrách: Muž si poranil tvár motorovou pílou! Zasahovali záchranári
Boeing 787-9 Dreamliner (ilustračná fotografia).
Ministerstvo obrany má zabezpečiť evakuáciu Slovákov z TEJTO krajiny: Situácia je zlá
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Policajti dávajú výpovede, zdravotníci sa búria: Čo na to Šutaj Eštok?