Ako vedci uviedli pre časopis Journal of the Science of Food and Agriculture, pridaním malého množstva alkoholu je možné z akéhokoľvek farebného ovocia získať viac zdraviu prospešných živín. Ako uviedol dr. Korakot Chanjirakul s kolegami z thajskej univerzity Kasetsart a vedci z amerického ministerstva poľnohospodárstva, takýto výsledok nikto z nich nečakal. Pôvodným zámerom štúdie bolo zistiť, ako je možné uskladniť jahody v chladničke čo najdlhšie čerstvé.
Pridanie alkoholu k ovociu zvýšilo hladinu jeho antioxidantov a tým schopnosť bojovať proti voľným radikálom. Všetko farebné ovocie a zelenina je bohaté na antioxidanty, čo sú chemikálie zabraňujúce poškodzovaniu buniek. Ľudia, ktorí denne jedia čerstvé ovocie a zeleninu preukázateľne znižujú riziko vzniku rakoviny, srdcových ochorení a niektorých neurologických chorôb.
Alkohol robí ovocie zdravším
BRATISLAVA - Ovocný koktail nemusí znamenať iba spoločenskú zábavu, môže totiž plnohodnotne prispieť aj ku zdraviu. Ako zistili americkí a thajskí vedci, pridaním etanolu, typu alkoholu, ktorý sa nachádza v destilátoch ako rum, vodka, tequila a podobne, sa v jahodových či černicových koktailoch výrazne zvýši hodnota antioxidantov.