Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2015 15:11 | Správy | Zahraničné správy

Putin už má favorita na amerického prezidenta: Toto môže vzťahy USA a Ruska výrazne zmeniť!

Vzťahy medzi Ruskom a USA sú v súčasnosti napäté najmä kvôli kríze na Ukrajine a Sýrii. Rusko ostro namieta aj proti približovaniu sa aliancie k jeho hraniciam.

Ruský prezident Vladimir Putin považuje uchádzača o republikánsku prezidentskú nomináciu Donalda Trumpa za veľmi talentovaného človeka a za absolútneho lídra kampane pred prezidentskými voľbami v USA. Vo štvrtok na tlačovej konferencii v Moskve Putin súčasne privítal Trumpovo vyhlásenie o pripravenosti na "iné, oveľa hlbšie vzťahy s Ruskom".

Otvoriť galériu

Putin okrem toho vyhlásil, že Rusko "je pripravené a chce" rozvíjať vzťahy s USA bez ohľadu na to, kto tam v roku 2016 vyhrá prezidentské voľby. "Budeme spolupracovať s akýmkoľvek prezidentom, ktorého si americký ľud zvolí - je to jeho vec," uviedol Putin. Poznamenal, že "to oni nám chcú hovoriť do toho, koho voliť. Ale my sa im nechystáme radiť".

Otvoriť galériu

Tlačová konferencia ruského prezidenta sa konala v moskovskom Centre medzinárodného obchodu a trvala tri hodiny a desať minút. Akreditovalo sa na ňu 1390 novinárov. Pokiaľ ide o Ukrajinu, Putin priznal, že Rusko malo "personál na východnej Ukrajine, kde plnili isté vojenské úlohy". Poprel však, že by Rusko na východ Ukrajiny vyslalo svoje regulárne jednotky. Vyhlásil tiež, že Rusko je zainteresované na ukončení konfliktu na východe Ukrajiny a je pripravené presvedčiť proruských separatistov no nutnosti dosiahnuť kompromis ohľadom jeho urovnania.

 

Zároveň ubezpečil, že Rusko sa nechystá zavádzať voči Ukrajine žiadne sankcie ako reštrikcie za jej obchodnú dohodu s EÚ. Ukrajina "už len viac nebude mať úľavy ani výhody", aké mala doteraz. Podľa Putinovho názoru na budúci rok možno očakávať zhoršenie ekonomických vzťahov Moskvy s Kyjeva. Putin na tlačovej konferencii vyhlásil, že prístav Sevastopol na Krymskom polostrove má z vojenského hľadiska väčšiu dôležitosť ako prístav vo Vladivostoku či Kamčatke. Uviedol, že Rusko urobilo veľmi veľa pre to, aby si základňu v Sevastopole zachovalo, "rozvíja ju a bude ju rozvíjať aj v budúcnosti".

Ruský prezident zopakoval známe stanovisko Moskvy, že nikdy nebude súhlasiť s tým, aby Sýrii zvonku vnucovali, kto tam bude vládnuť. Oznámil, že Rusko podporuje iniciatívu Spojených štátov ohľadom prípravy rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o Sýrii, a vyjadril nádej, že s americkou iniciatívou bude spokojné aj sýrske vedenie. Pripomenul, že kríza v Sýrii má len politické riešenie, nie vojenské. Putin sa vyjadril aj k najnovšej iniciatíve na riešenie konfliktu v Sýrii - vzniku koalície arabských krajín pod vedením Saudskej Arábie. Priznal, že názory Moskvy a Rijádu sa síce nezhodujú vo všetkých oblastiach, ale vyslovil presvedčenie, že nová aliancia bude konať v spoločnom záujme a s ostatnými krajinami sa jej podarí dospieť k efektívnej spolupráci.

Nedávne zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou Putin opäť označil za nepriateľský akt. Znova uviedol, že Rusko do Sýrie presunulo svoj systém protivzdušnej obrany S-400 a na margo toho vyhlásil: "Len nech si (tam) teraz lietajú". Prednedávnom Putin varoval, že na akúkoľvek provokáciu voči ruským jednotkám na misii v Sýrii bude Rusko reagovať veľmi rozhodne.
Na margo kontaktov s Tureckom v súčasnej kríze Putin vyhlásil, že so "súčasným tureckým vedením je takmer nemožné vyjednávať". Upozornil, že v Turecku dochádza k "plazivej islamizácii" a obvinil túto krajinu, že islamistom poskytuje útočisko.

Ubezpečil, že zrušenie letov do Egypta v súvislosti so zrútením ruského civilného lietadla s 224 osobami na palube nebolo politickým rozhodnutím, ale šlo o otázku bezpečnosti. Dodal, že Rusko odvolá všetky reštriktívne opatrenia týkajúce sa turistického ruchu v Egypte hneď po tom, ako začnú platiť spoľahlivé protiteroristické opatrenia.

Putin sa vyjadril aj k súčasnej vnútropolitickej situácii v Rusku: konštatoval, že je spokojný s prácou vlády a uviedol, že kádrové zmeny v nej sa neplánujú. Vyslovil sa za dôsledné vyšetrenie podozrení z korupcie i ďalších trestných činov, pričom sa osobitne zmenil o vražde opozičného politika Borisa Nemcova. Podľa Putinových slov ruská ekonomika prekonala krízu, "prinajmenšom jej vrchol". Vysvetlil, že bol zaznamenaný mierny rast priemyselnej výroby, zlepšila sa aj situácia na pracovnom trhu, znížil sa zahraničný dlh i odliv kapitálu, pričom možno pozorovať zvýšenie záujmu zahraničných firiem investovať v Rusku. Pripustil, že časť akcií štátnych podnikov, ako napríklad ropnej spoločnosti Rosnefť, môže byť sprivatizovaná, ale kontrolný podiel by v každom prípade mal zostať štátu.

Ruský prezident odpovedal aj na otázky o poplatkoch v nákladnej doprave i za služby spojené s užívaním bytov, o nezvyšovaní výšky veku pre odchod do dôchodku v súčasnosti i poskytovaní ruských detí na adopciu do zahraničia.
Novinári položili Putinovi aj otázky týkajúce sa korupčných a dopingových škandálov v športe. Na základe novinárskej otázky Putin brojil aj za vyučovanie angličtiny v Rusku a odhalil aj tajomstvo svojej dobrej fyzickej kondície. Výnimočne sa zmienil aj o svojich dvoch dcérach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!
Vládne konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov
Foto
Konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov: Politici by mali začať šetriť od seba! Čo sa ľudí najviac dotklo?
Dvojica spolu randí krátko.
Foto
Rozvášnená Sklenaříková ukázala NOVÉHO priateľa! Horúce bozky na červenom koberci: Aha, koho ulovila
Karsci sedel vzadu v aute. Po zrážke, žiaľ, utrpel zranenia nezlučiteľné so životom.
Foto
Nezvratný osud? Smrť verného fanúšika Karcsiho († 63) cestou zo zápasu: Zomrel v aute, v ktorom nemal byť!
Mačák (v krúžku) získal so spoluhráčmi veľa úspechov.
Foto
Smutná správa pre športový svet! Bolestivý koniec futbalistu Jara Mačáka († 50): Ku koncu už len šepkal
Ilustračné foto
Foto
Horor v Zázrivej: Úchylák lákal malé školáčky do auta! Jedna z nich skončila v nemocnici
Robert Fico znižuje DPH na potravinách, ktoré ľudia kupujú najčastejšie.
Fico a Takáč sľubujú lacnejšie potraviny: Ako si vláda posvieti na obchodníkov?
Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?
Mohamed Al Fayed († 94), otec Dodiho Al Fayeda († 42), ktorý bol priateľom lady Diany († 36), bol posmrtne obvinený zo znásilnenia.
Foto
Priateľ († 42) princeznej Diany († 36): Temné ODHALENIE o jeho otcovi († 94)! Otrasné, čo mal robiť ženám
Mesiac obieha okolo planéty Zem
Planéta Zem čoskoro získa nový mesiac, ale... Má to jeden veľký háčik
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg po 10 rokoch odchádza z čela NATO: Varovanie pre Spojené štáty a Európu!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajina sa chystá na niečo prelomové: Veľké zmeny sa dotknú celej krajiny