„O úspechu firmy rozhoduje najskôr kvalita a hneď za ňou férový prístup k zákazníkovi,“ hovorí si Tomasz Rogacz, generálny riaditeľ McDonald´s ČR a SR. Poukazuje pritom na myšlienku, na ktorej bol pojem McDonald´s postavený – ponúknuť zákazníkovi občerstvenie v najvyššej kvalite a zároveň v krátkom čase. Využíva pritom najmä lokálne zdroje, čím podporuje rozvoj trhu a podnikania v regióne. „Aby sme dosiahli požadovanú kvalitu, musíme nájsť obchodného partnera, ktorý je schopný splniť naše náročné kritéria a môžeme sa naňho spoľahnúť. O to viac nás teší, že takýchto partnerov sme našli aj na Slovensku,“ tvrdí Tomasz Rogacz. Máloktorý zákazník tak vie, že zmrzlina či mliečny shake sú pripravené výhradne zo slovenského mlieka od dodávateľa Farma Majcichov. Ovocie a zeleninu pre McDonald´s ošetrujú v slovenskej spoločnosti SLOVATYS a hlavnú surovinu – syr oštiepok v jesennej limitovanej narodeninovej ponuke Maestro Oštiepok dodávala slovenská spoločnosť Liptov z Liptovského Mikuláša.
Prečítajte si, čo jeme vMcDonald´s
Hovädzie mäso
Ak si dáte sendvič s hovädzím mäsom, vždy máte istotu, že dostanete stopercentné mäso bez kosti či separátu. Ide výhradne o mäso z prednej štvrte kravy, pritom sa dá dohľadať presný pôvod mäsa až na konkrétnu farmu a zviera. V súčasnej dobe McDonald´s využíva hovädzie mäso z chovov z Česka, Litvy a Poľska. Všetky farmy dodržiavajú prísne zásady Animal Welfare. Kvalita mäsa je prísne strážená, pretože to jediné, čím je „vylepšené“ je korenie a soľ po ogrilovaní.
Hydina a vajíčka
Do kuracích produktov je spracúvané iba prsné alebo stehenné mäso bez kože. Vykostené mäso sa nahrubo pomelie, marinuje, tepelne upraví a obalí v Tempura cestíčku na princípe trojobalu. Následne sa predsmaží a zamrazí. Takto putuje priamo do reštaurácií. Značná pozornosť sa venuje i zloženiu a kvalite krmiva, v ktorom zákazník nenájde antibiotiká, rastové hormóny ani iné zakázané látky.
Rovnaký princíp založený na kvalite a bezpečnosti je uplatnený aj pri chove a kŕmení sliepok, ktoré znášajú čerstvé vajíčka. Sliepky pochádzajú výhradne z Českej republiky a sú chované na podstielke. Takže všetky vajíčkové produkty sú pripravované z poctivých čerstvých vajec.
Zemiaky
McDonald´s používa výhradne zemiaky vybraných odrôd Russet Burbank a Innovator. Zemiakové hranolčeky z týchto zemiakov sú krásne dlhé. Krehkosť im následne dodáva krájanie natenko a starostlivé fritovanie v zmesi repkového a slnečnicového oleja. Ten sa vyznačuje nízkym obsahom transnenasýtených mastných kyselín. Olej je samozrejme pravidelne kontrolovaný a menený. Hranolčeky zároveň podliehajú prísnemu časovému limitu. Pokiaľ sa nepredajú do 7 minút od vytiahnutia z fritézy, sú nekompromisne kompostované.
Mlieko
Na výrobu zmrzliny a shakeov používa McDonald´s čerstvé mlieko pochádzajúce výhradne z chovu slovenskej spoločnosti Farma Majcichov, a. s. Chov prebieha v súlade s prísnymi kritériami Animal Welfare a Programu bezchybnosti poľnohospodárskych produktov MAAP. Od nadojenia čerstvého mlieka cez výrobu mliečnej zmesi až po rozvoz uplynie približne 24 hodín. Zmrzlina obsahuje 84 % mlieka a mliečnych zložiek vrátane pravej smotany.
Šaláty
Od jari až do jesene pestujú šalát podávaný v reštauráciách McDonald´s farmári z farmy Winnicka salata. Táto farma dodáva šalát spoločnosti Eisberg, ktorá je dodávateľom McDonald´s a funguje na princípoch udržateľného poľnohospodárstva. Maximálna starostlivosť sa venuje tomu, aby pole zostalo plné živín a pestovanie nenarušilo životné prostredie. Počas zimných mesiacov odoberá McDonald´s šaláty prevažne zo Španielska, kde je priaznivejšia klíma. Šaláty sú spracované a zabalené prakticky ihneď po zbere. Dodávatelia sa starajú o ich dôkladné umytie a nakrájanie. Takto pripravené ich následne dodajú priamo do reštaurácií.
Káva
V McDonald´s si môžete pochutnať aj na čerstvej mletej 100 % káve arabica z Južnej a Strednej Ameriky, ktorá je navyše hrdou držiteľkou certifikátu Rainforest Alliance. Tento certifikát okrem dôstojných životných podmienok a zodpovedajúcim príjmom pre pestovateľov kávy zaručuje tiež to, že sa McDonald´s nepodieľa na ničení dažďových pralesov, ale naopak nemalými čiastkami prispieva k ich obnove. Kávu vám vždy v reštaurácii alebo kaviarni pripravia z 8,5 gramu kávových zŕn. Zrná sú namleté priamo v kávovare, ktorý zároveň kontroluje teplotu vody, tlak a jemnosť mletia.