Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.12.2015 05:00 | Správy | Zahraničné správy

Ako to vyzerá v meste, kde sa narodil Ježiš: V Betleheme sú Vianoce celý rok

Betlehem, mesto, kde sa podľa evanjelistov narodil Ježiš Kristus. Ako vyzerá po 2-tisíc rokoch? 

Po stopách narodenia Ježiška sme sa vydali spolu so sprievodcom Tomášom Torkošom (36) z Bratislavy, ktorý Izrael navštívil mnohokrát. Všetci vedia, že v Betleheme sa narodil Ježiško. Málokto však vie, že palestínske mesto je dnes ohradené podobným múrom, aký za čias studenej vojny rozdeľoval Berlín. Aby sa Izraelčania uchránili pred útokmi, ktoré často prichádzali z palestínskych území, rozhodli sa v roku 2000 okolo palestínskych miest vybudovať tzv. bezpečnostnú bariéru. Má zabrániť vstupu samovražedných útočníkov na izraelské územie.

„Mnoho turistov či pútnikov, ktorí sa do Svätej zeme vyberú, sklame prvý dojem z rodného mesta Ježiša. Majú veľké očakávania, že vstúpia do mesta dýchajúceho históriou, avšak prvé, čo im udrie do očí, je šesť metrov vysoký múr, ktorým je mesto oddelené od Jeruzalema. Takýmto spôsobom ohradili takmer všetky palestínske mestá od zvyšku krajiny,“ objasňuje Tomáš Torkoš. Do mesta sa vchádza cez úzku bránu, kde fungujú colné kontroly. Obyvatelia sa do Izraela dostanú jedine peši, ale aj to iba tí, ktorí majú pracovné povolenie, inak žije 25 000 obyvateľov na piatich štvorcových kilometroch za múrmi mesta.

Otvoriť galériu

Dlhé Vianoce

Mesto sa rozprestiera na kopčekoch, na ktorých sa črtajú domy, sídliská a hotely. Pomedzi ne sa striedajú minarety mešít s vežami kostolov. Vidieť, že kresťanstvo aj islam sú v meste hlboko zakorenené. Samotný Betlehem mal v dejinách Izraela významné postavenie. „Jeho názov vznikol zo slov Bet Lehem a znamená Dom chleba. História hovorí, že ľudia, ktorí smerovali cez Betlehem do púšte, sa na tomto mieste zastavovali, aby si zaistili zásoby chleba. Aj keď je prvý kontakt s mestom neveľmi príjemný, obyvatelia sú milí a priateľskí. Chcú pomôcť, poradiť a, samozrejme, aj predať.“  

Mesto dýcha pokojnou atmosférou. Dalo by sa povedať, až vianočnou. „Pretože tam žijú rôzne kresťanské cirkvi na jednom mieste a každá slávi Vianoce v inom čase, vianočné obdobie trvá aj pol roka. Preto tam ani neodkladajú vianočnú výzdobu. Hviezdičky na uliciach visia celý rok a nikomu to neprekáža,“ usmieva sa sprievodca.

V maštali

Biblia vraví, že Ježiško sa narodil v jaskynnej maštali na slame. Lenže... „V tom čase sa domy stavali tak, že sa do vápenca vyhĺbila jaskyňa a kameň, čo ostal, sa použil na výstavbu zvyšku domu. Ten sa staval ako nadstavba, pokračovanie vytesanej jaskyne. Časť domu bola určená zvieratám a časť ľuďom. Mária porodila Ježiša v časti pre zvieratá. Židov všetky telesné tekutiny druhého človeka poškvrňujú. Ak napríklad niekto napľuje na Žida, tak je to pre neho najväčšia potupa. Pri pôrode je predsa len tých tekutín viac, preto nebolo ničím nezvyčajným, že žena rodila práve v časti pre zvieratá, aby uchránila ostatných členov rodiny od poškvrnenia,“ vysvetľuje okolnosti Ježiškovho narodenia.

Otvoriť galériu

Bazilika narodenia

Dnes sa miesto slávneho okamihu nachádza pod hlavným oltárom Baziliky Božieho Narodenia. V roku 326 ju dala postaviť cisárovná Helena, matka rímskeho cisára Konštantína Veľkého, ktorý ako prvý povolil v Rímskej ríši kresťanstvo. „Helena sa miestnych pýtala, kde je presné miesto narodenia Ježiša, a presne tam dala postaviť baziliku s krásnou mozaikovou dlažbou, ktorá sa sčasti zachovala dodnes. V takejto kvalite sa vyskytovala iba v cisárskych palácoch.“

Kostol bol v roku 538 zničený. O dva roky neskôr na pôvodnom mieste postavili novú baziliku, ktorá tam stojí dodnes. „Nikdy nebola poškodená do takej miery, aby sa musela zbúrať. Preto sa o nej hovorí ako o najstaršom kresťanskom kostole na svete. V tomto období však už konečne prechádza zaslúženou rekonštrukciou,“ hovorí Torkoš. Chrám je v správe pravoslávnych cirkví.

Jaskyňa mlieka

Blízko Baziliky Narodenia sa nachádza miesto opradené legendou. Keď svätá rodina utekala pred Herodesom do Egypta, tak sa Mária zastavila v jaskyni pri ceste, aby malého Ježiška nakŕmila. Legenda hovorí, že počas dojčenia kvapka mlieka spadla na zem a zázračným spôsobom celá jaskyňa zbelela. Na jej mieste sa dnes nachádza kostol. Mnohé ženy tam prichádzali pomodliť sa, aby mali mlieko či boli plodné a zdravé.

Otvoriť galériu

„Na mieste viac ako 20 rokov pôsobí jeden františkán z Ameriky. Začal zbierať ďakovné listy od žien z celého sveta, ktoré nemohli mať dieťa a po návšteve kostola a hlbokej modlitbe otehotneli. V súčasnosti má asi štyritisíc listov, čiže ide o štyritisíc detí, čo sa narodili párom, ktoré boli pred modlitbou v kostole bezdetné. Dokonca je tam aj niekoľko listov zo Slovenska,“ prezrádza sprievodca, ktorý sám miesto viackrát navštívil.

Pole pastierov

Jedno z ďalších miest, ktoré súvisí s narodením Ježiša, je Pole pastierov. Nachádza sa tam jaskyňa, kam Boh poslal anjelov, aby oznámili pastierom, že sa narodil Mesiáš. Nad jaskynkou postavili kostol. „Počas celého roka sa v tomto kostolíku ozývajú koledy - takzvané pastorely, ktoré opisujú, ako pastieri idú za Ježiškom. Každý národ - a je jedno, či prídu maďari, slováci, kórejčania, švajčiari či iní, všetci vedia spievať koledy. V každom národe sa pastierske piesne udomácnili, aj keď každý má iné. V tomto kostole je pápežským dekrétom umožnené slúžiť polnočnú svätú omšu počas celého roka. Jednoducho, tam sú stále Vianoce,“ uzatvára s úsmevom sprievodca. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Úprava vyplácania rodičovského dôchodku dostala zelenú: Išlo to ľahšie, ako všetci očakávali
Ilustračná fotografia.
Smútok na slovenskej športovej scéne: Navždy nás opustil známy komentátor († 82)
Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo veku 96 rokov.
Takto odišla Alžbeta II. († 96) na druhý svet: Dva záhadné listy a Karolovo zlé rozhodnutie
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Výbor si posvieti na policajné razie v Bratislave: Šutaj Eštok tlačí pri vyšetrovaní na pílu
Dom, v ktorom žije Predná a Rózsa, sa nachádza iba kúsok od historického centra.
FotoVáš Tip
Zdenka Predná a Oskar Rózsa predávajú rodinný domček: Kúpili by ste takýto dom za 590.000 eur?
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohra po smrteľnom útoku medveďa na Hybe: Podľa Tarabu eliminovali 12 medveďov
Manželia čakajú tretie dieťatko.
Foto
Lela s Karlosom sa dočkali zázraku: Už je vidno BRUŠKO! Dojemné slová blondínky
 Štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Kamil Šaško (Hlas).
Minister Šaško o platoch pre sestry a pôrodné asistentky: Ponuka je podľa neho korektná a férová
Na obnove hradu Plaveč spolupracuje OZ Rákociho cesta.
Na hrade pri Starej Ľubovni STRAŠIA unikátne tvory: Výletníci, sem radšej nechoďte!
Liam Payne zomrel vo veku 31 rokov.
4 varovné SIGNÁLY pred smrťou Liama Payna († 31): Desivé videá aj SKAZA v hotelovej izbe
Najväčšími hviezdami večera boli Karlos s Lelou.
Veľká radosť Karlosa Vémolu: Lela je TEHOTNÁ! Po malom Rockym ďalšie NETRADIČNÉ meno
Najstarší Trnavčan oslavuje 106 rokov: Príbeh muža, ktorý zmenil pas, no srdce nechal v Malom Ríme