Hoci odborníci radia pripravovať ho radšej z červeného, nič nepokazíte, ak siahnete po bielej alternatíve. Už zajtra si môžete popri čítaní Nového Času privodiť úžasnú sviatočnú atmosféru. Každé vydanie spolu s prílohou NČ víkend bude totiž voňať vareným vínom. Ľudia sa často nevedia rozhodnúť, aké víno na prípravu tohto horúceho nápoja použiť. Niektorí sa uspokoja s lacným variantom, ale podľa odborníka to nie je najlepšie rozhodnutie.
„Určite by som odporúčal použiť minimálne strednú triedu. Keď už človek investuje do jedla, mal by aj do vína,“ vysvetlil šéfkuchár spoločnosti Metro Vojto Artz. Podľa neho sa k tomuto sladkému nápoju hodí vianočné pečivo a sladké dezerty. A akých prehreškov sa ľudia pri varenom víne najčastejšie dopúšťajú? „Najväčšiu chybu robia, keď víno dlho varia a na jeho prípravu používajú nekvalitné suroviny,“ dodal Artz. Či použiť biele, alebo červené, závisí od vašej chuti. Vo všeobecnosti sa však odporúča radšej červené, no ak máte doma kvalitné biele víno, jeho okorenením si privodíte tú správnu vianočnú atmosféru.
Kde sa vzalo?
- odborníci tvrdia, že zaň vďačíme starým Rimanom
- obohacovali ho o rôzne vône a prísady
- snažili sa tým predĺžiť jeho životnosť a dátum spotreby
- podľa niektorých zdrojov sa snažili pridaným korením zlepšiť chuť zlého vína
Účinky červeného vína
- rozširuje cievy
- odbúrava stres
- má protirakovinové účinky
- spomaľuje starnutie
- podporuje trávenie
Základné prísady
- červené víno
- cukor, med
- škorica
- aníz
- klinčeky
- badián
- koliesko citróna
- pomarančová kôra
Aké sa hodí?
- červené: frankovka, svätovavrinecké
- biele: müller, tramín červený, muškát
Recept od šéfkuchára
Vojto Artz, šéfkuchár, Metro
4 lyžice prírodného cukru skaramelizujeme a zalejeme vodou. Vytvorí sa cukrový sirup. Pridáme 1 kúsok škorice, 8 kúskov klinčekov a 1 hviezdičku badiánu. Celú zmes necháme prejsť varom. Napokon pridáme kôru z jedného chemicky neošetreného pomaranča a jednu fľašu vína. Celú zmes zohrejeme približne na 70 C a podávame.
Ochutnajte tieto variácie
Fínske
Potrebujete:
- 1 liter červeného vína
- 5 kusov mandlí
- hrsť hrozienok
- ½ paličky škorice
- 2 kusy klinčekov
- lyžičku pomarančovej kôry
- 2 polievkové lyžice hnedého cukru
- 0,2 dl vodky
Postup:
Všetko okrem vodky dajte do hrnca a zohrievajte, ale zmes nesmie prevrieť. Napokon pridajte vodku, nápoj preceďte cez sito a podávajte.
Čokoládové
Potrebujete:
- 100 g horkej čokolády
- 50 g hnedého cukru
- 2 vaječné žĺtky
- 0,7 litra červeného vína
Postup:
Čokoládu najemno nastrúhajte a rozpusťte na sporáku s trochou vody. Neskôr pridajte cukor. Rozmiešajte žĺtky vo väčšom hrnci a vlejte k čokoláde. Zohrievajte a postupne pridávajte víno, až kým nezovrie. Podávajte teplé.
Už v stredu Nový Čas s vôňou vareného vína! + NČ víkend za 0,49 eur!